Amerikansk rapport: Russland øvde på invasjon i Nord-Norge

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Russland har hatt øvelser på å innta både den svenske og finske skjærgårde, og Nord-Norge. Det fremgår i en ny rapport fra den amerikanske tankesmien Center for European Policy Analysis (Cepa).

Det var Aftonbladet som først meldte om rapporten.

Rapporten er laget av sikkerhetseksperten Edward Lucas, som er ekspert på Øst-Europa. Under en øvelse skal Russland har "inntatt" Åland, Gotland, Bornholm og Nord-Norge.

Russland har holdt flere større øvelser den siste tiden, det er ikke kjent når den spesifikk øvelsen Lucas sikter til fant sted.

På sine hjemmesider skriver Cepa at det de kaller frontlinjestatene i Norden (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige), Baltikum og Polen må få en mer samlet strategi for å møte en langsiktig offensiv fra Russland som inkluderer både militær opprustning, propaganda og spionasje.

- Disse landene har lave forsvarsbudsjetter og er svært sårbare, skriver Cepa i sitt sammendrag om rapporten. Rapporten tar for seg Russlands agenda siden Sovjetunionens kollaps i 1991, og forklarer hvordan skillet mellom Nato-landene og nøytrale Sverige og Finland gjør regionen mer sårbar.

«Dersom en slik operasjon hadde blitt gjennomført med suksess, hadde det vært umulig for NATO-allierte å ta tilbake de baltiske statene», skriver Edward Lucas i rapporten.

Forsvaret frykter Russisk invasjon i Nord-Norge

Russiske forskere: Ubåtvrak tikkende bombe. Kan stenge Barentshavet i to år 

Artikkeltags