Mikhail Khodorkovskij: – Vi vil stå fast på ytringsfriheten

MEDIEGRÜNDER: Mikhail Khodorkovskij har gått fra oljemagnat og oligark via fengsel til grunnlegger av nettavisen og bevegelsen "Det åpne Russland". Foto: Brendan McDermid, Reuters/NTB Scanpix

MEDIEGRÜNDER: Mikhail Khodorkovskij har gått fra oljemagnat og oligark via fengsel til grunnlegger av nettavisen og bevegelsen "Det åpne Russland". Foto: Brendan McDermid, Reuters/NTB Scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

RUSSLAND: Tidligere oljetopp og oligark, Mikhail Khodorkovskij, slapp nylig ut av fengsel i Russland. Nå har han brukt sin nyvunne frihet til å starte opp nettavisen Otkritaja Rossija ("Det åpne Russland") som tar mål av seg å være fri og uavhengig.

I Russland er det flere uavhengige nettaviser, men det er fjernsynet som er den dominerende kilden til informasjon for russere flest. Det er i stor grad kontrollert av russiske myndigheter.

Khodorkovskij sier de ikke vil fire på sine prinsipper etter terrorangrepet i Paris.

– Vi vil stå fast på ytringsfriheten, en grunnleggende verdien i et moderne samfunn, skriver Khodorkovskij i en kommentar etter terrorangrepene i Paris mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som krevde 12 menneskeliv.

– Propagandister i Kreml

Bakgrunnen er at det han kaller «propagandister i Kreml» har gått til ordkrig mot Khodorkovskij etter at han uttrykte støtte og sympati med den avdøde redaktøren, karikaturtegnerne og ansatte i Charlie Hebdo.

Ifølge Khodorkovskij skal «propagandistene i Kreml» ha lansert en kampanje som framstilte det franske magasinet som respektløst overfor muslimer. Dette skal igjen ha ført til at lederen for den Tsjetsjenske republikken, Ramzan Kadyrov, langet ut mot Khodorkovskij. Ifølge den tidligere Yukos-sjefen skal Kadyrov ha utpekt Khodorkovskij som sin fiende og bedt «frivillige» slå ned på slike holdninger.

– Lar oss ikke skremme

– Men vi lar oss ikke skremme, skriver Khodorkovskij.

Russlands nye statlige nyhetstjeneste Sputnik skriver også om terroren i Frankrike. I dag skal det blant annet holdes en støttemarkering utenfor Den franske ambassaden i Moskva, melder Sputnik.

LES OGSÅ:       Et russisk puslespill: Hvor er Russland på vei etter 15 år med Putin?

Artikkeltags