Kinesisk fond kjøper seg inn i Jamal - åpner gassproduksjon i 2017

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Klart for gigantutbygging i Arktis.

DEL

Russiske Novatek står står sammen med franske Total og kinesiske CNCP bak utbyggingen av det gigantiske gassfeltet på Jamal-halvøya utenfor Sibir. Her her flere norske selskaper kjempet om kontrakter, men boikotten i etterkant av striden i Ukraina har gjort samarbeid vanskelig.

Statsstøttet

Samtidig har Novatek hatt store utfordringer. Staten har så langt spyttet rundt 200 milliarder rubler inn for å redde prosjektet, som inkluderer havneutbygging i Sabetta, en splitter ny by som bygges på Jamal-halvøya i Sibir, og en 50 kilometer lang sjøkanal inn i landet. Tromsø havn tapte gigantprosjekt, leverer tilbake garanti på 600 millioner

Tromsø havn fremskyndet utbyggingen av offshorehavn på Tønsnes for å kjempe om en kontrakt på 600 millioner for å lagre leveranser til Jamal. Denne kontrakten fikk de ikke. Nå har det kinesiske Silk Road Fund kjøpt seg inn i prosjektet, og dermed sikret tilstrekkelig kapital til at det første gasskraftverket kan stå ferdig i 2017. Det melder den statseide nyhetsportalen Sputnik.

Gass til Kina

Silk Road Fund er et kinesisk statlig investeringsfond som skal fremme handel mellom Europa og Asia. Krisepakke på 150 milliarder skal redde gigantisk gassutbygging i Sibir

Nyheten ble annonsert etter en møte i Beijing mandag. Visestatsminister Arkady Dorkovitsj sier kontraktene skal signeres neste måned.

Yamal-utbyggingen vil bli en av de største største industrisatsingene i russisk arktis, og vil få en kapasitet på 16,5 millioner LNG årlig. Mesteparten vil gå til Kina.

Artikkeltags