Gå til sidens hovedinnhold

SAS-streiken trappes opp - alle flygere ut i streik fra torsdag

Artikkelen er over 4 år gammel

SAS vil ikke gi samme betingelser som i Danmark og Sverige, mener fagforeningene. - Røverhistorie, sier arbeidsgiversiden.

Det ble brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat, og motparten NHO Luftfart/SAS. To piloter ble tatt ut i streik, men like etter kom sjokkbeskjeden fra SAS-flygerne: Alle tas ut i streik fra torsdag av.

- SAS framprovoserer streiken, skriver Parat i pressemeldingen.

Streiken vil ramme all rutetrafikk.

- Manglende vilje

Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund, sier SAS har vist en manglende vilje til å komme pilotene i møte. 

– SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk taktikken til SAS, sier Lippestad i pressemeldingen.

Ifølge Lippestad mener de at pilotene har stilt opp for å redde SAS i dårlige tider før, og mener at det ikke er urimelig at SAS nå må gi noe tilbake til pilotene.

Kravene fra pilotene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbarhet med tanke på arbeid og fritid, samt det de mener er et moderat lønnstillegg.

– Det er SAS som nå fullt og helt må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet. Vi beklager dette sterkt. Men denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning. I stedet møter vi et arrogant SAS som mener at deres ansatte skal godta dårligere arbeidsvilkår. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier Lippestad.

Viser til Sverige og Danmark

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier det er uforståelig at SAS ikke vil gi norske piloter det samme som er fremforhandlet i Sverige og Danmark.

– Jeg undrer meg over hvorfor SAS velger en slik strategi. Det er nærmest som at man ikke tar oss på alvor, men i stedet bare ønsker å erstatte dårlige ordninger med enda dårlige løsninger. Vi føler vi blir holdt litt for narr, sier Skogvang i pressemeldingen, og framholder at medlemmene føler det må få noe tilbake.

– Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, avslutter Skogvang.

- Røverhistorie

Til Dagens Næringslive uttaler leder Torbjørn Lothe i NHO Luftfart at pilotenes forklaring på streiken, ikke står til troende. De mener SAS har strukket seg langt for å imøtekomme pilotenes krav - som de mener står lengre unna det kollegene i nabolandene har blitt enige om med SAS siste halvannen uke.

– Jeg er veldig overrasket over at pilotene går ut og sier det. Det fremstår som en ren røverhistorie, sier Lothe.

Ifølge DN er det på bakgrunn av fleksible arbeidstidsbetingelser, at konflikten først og fremst baserer seg på. Pilotene ønsker å ha fast antall dager i året, 180, mens arbeidsgiver ønsker å bruke pilotene mer om sommeren, og mindre om vinteren.

– SAS hadde vært veldig fornøyd om det fikk gjennomslag for samme avtale i Norge som i Sverige og Danmark. Motparten kom med et siste forslag som ville økt kostnadsnivået og redusert selskapets konkurranseevne, sier Lothe.

Karin Nyman kommunikasjonsdirektør i SAS sier også at informasjonen i pressemeldingen ikke stemmer.

I pressemeldingen fra pilotene sto det også at SAS ville «erstatte dårlige ordninger med enda dårligere løsninger». SAS avviser det.

Kommentarer til denne saken