Sea Shepherd bråsnudde - og endte på Færøyene

Sam Simon i Tromsø.

Sam Simon i Tromsø.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

En uke etter at de stimet inn Malangen og satte Tromsø på hodet i ett døgn, har Sea Shepherd-fartøyet Sam Simon ankommet Færøyene.

Sam Simon dukket opp i Tromsø forrige mandag. De har senere bekreftet at årsaken til besøket var at de ville dokumentere ferden til lasteskipet Samtidig gjør de det klart at målet for reisen var lasteskipet Winters Bay, som nå venter ved havn i Tromsø før en russisk isbryter etter planen skal ta dem og lasten gjennom Nordøstpassasjen til Japan. Winters Bay frakter hvalkjøtt for en islandsk eksportør.

Sam Simon gikk nordover og gikk en stund i ring utenfor Sørøya i Finnmark etter at de forlot Tromsø. Tilsynelatende for å vente på Winters Bay.  Deretter satte de kursen mot Smutthavet mellom Norge og Island. Her var de tilstede mens Kystvakta inspiserte russiske trålere.

LES OGSÅ: Her tar Paul Watson æren for Kystvaktens aksjon

LES OGSÅ: Kystvakta: - Enten vet de ikke hvor de er, eller så har de andre planer

LES OGSÅ: Sea Shepherd: - Vi ble bordet av 25 mann og hunder i Tromsø

Sea Shepherd: - Vi ble bordet av 25 mann og hunder i Tromsø

Grindhval

Sam Simon kom til Tromsø via Shetland og Færøyene. Her har Sea Shepherd en pågående kampanje mot fangsten av grindhval.

Den har ikke bare vært vellykket. For andre år på rad sov aktivistene på vakt mens færøyske fiskere drev en flokk grindhval mot land og avlivet dem.

LES OGSÅ: Sea Shepherd forsov seg til hvalslakt for andre år på rad

LES OGSÅ: -Ta arrest i Sea Shepherd-skipet

Sam Simon ankom Tórshavn klokken 13.00 søndag, i følge en pressemelding fra organisasjonen. Der skal de bistå fartøyet Birgitte Bardot og en mengde tilreisende frivillige fra hele verden i å hindre fangsten av grindhval.

Det er ikke uten risiko. Siden aksjonen i fjor har Færøyene endre loven. De har nå gjort det straffbart både for fastboende og turister å ikke melde fra om de ser flokker med grindhval. I praksis tvinger det aktivistene til å bidra til hvalfangsten om de vil være lovlydige.

- Slaktet ned

I pressemeldingen fra Sam Simon beskrives fangsten, hvor hvalene drives på land. "Stressede dyr strander seg selv eller blir dratt på land av kroker. De blir deretter slaktet ned foran familiemedlemmer. Undersøkelser viser at det kan ta opp til fire minutter før de dør. For disse havpattedyrene, med dokumentert evne til å føle smerte og intime familiebånd, er grindadrapet en traumatisk død. I tillegg til fysisk smerte, blir hvalene skadet fra jakten begynner til dødstidspunktet", skriver Sam Simon.

Artikkeltags