De skulle bare få seg litt arbeidsro. Nå omsetter de for nesten 10 millioner

Eierne av Aktiv Skadedyrkontroll. Fra venstre Geir Jæger, Tom Arild Jensen og Trond Stormo.

Eierne av Aktiv Skadedyrkontroll. Fra venstre Geir Jæger, Tom Arild Jensen og Trond Stormo. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bekjemper skadedyr på nettet.

DEL

Det var så mange som kom på døra og ville ha samme musegiften som vi bruker. Så vi begynte å selge litt sånn i småskala, forteller Geir Jæger, eier og daglig leder i tromsøfirmaet Aktiv Nord.

Så tok det helt av. Nå har Jæger flyttet til Tønsberg. Her har de slått seg sammen med Tønsberg skadedyrkontroll og driver nettstedet Skadedyrbutikken ("bare et museklikk unna"), som er blitt ledende i Norge og stiler mot over åtte millioner kroner i omsetning.

- Det har vært kaotisk. Først vokste vi ut av garasjen. Nå har vi vokst ut av to lokaler, forteller Jæger.

Har siste nytt

Her kan folk søke opp informasjon, få råd og bestille utstyr og verktøy for selv å ta knekken på små og store kryp som truer fast eiendom.

- De fleste kan gjøre mye selv, og trenger ikke et skadedyrfirma til jobben. Men vi er også profesjonelle skadedyrbekjempere og gir support. Det er ikke som å handle i en hvilken som helst butikk hvor ekspeditøren ikke har peiling, sier Jæger.

De reiser verden rundt på messer for å finne det siste i skadedyrbekjempelse.

- Vi har vokst til å bli grossist, og leverer nå produkter til andre skadedyrfirma. Vi har også flere store kunder i Sverige og Danmark, forteller Jæger.

Foto:

Ser hva som kommer

På denne tiden inntar folk hytter og sommerhus. Sørpå går det i maurmiddel. Nordpå har folk vært travelt opptatte med å bekjempe invasjonen av vånd. Nå venter Jæger en eksplosjon i middel mot klegg og mygg.

- Vi følger med på hva folk søker på Google. Nå søker mange etter klegg og mygg ser jeg. Vepsesesongen er nok litt utsatt på grunn av været. På samme måte kan vi se at bestillingene skifter med været. Er det sol, bestiller folk middel mot veps. Når det er regn går det i snegler.

Samtidig konstaterer han at mange ser fremover og er i ferd med å sikre hytter og boliger med mus- og rottebørster.

  VIDEO: Den egenutviklede kleggfella er en suksess.

  Foran budsjett

  Aktiv Nord er den eneste lokalt eide skadedyrbekjemperen i Nord-Norge. De etablerte nettbutikken i samarbeid med Tønsberg skadedyrkotroll for å møte stadig sterkere konkurranse fra internasjonale firma. I fjor omsatte de for over fire millioner, og budsjetterte med en dobling til åtte millioner.

  - Nå ligger vi allerede foran budsjett.

  Det har vært bratt læringskurve for Jæger. Han var vant til å slåss med veggedyr og mus. Nå er det logistikk. Det er ikke ukomplisert å sende gift landet rundt.

  - Vi lærer underveis. I begynnelsen fikk vi noen pakker i retur. Nå har vi i samarbeid med produsentene fått mer egnede forpakninger, og har et godt samarbeid med Bring.

  Derfor virker ikke rottegift mot vånd

  Deler av Troms er hardt angrepet av vånd denne sommeren.

  Jordrottene pløyer lange ganger gjennom jorda, og gnager i seg røtter fra bær- og prydbusker. Den går ikke inn i hus og er en begrenset trussel for vanlige bolig- og hytteeiere, men kan være plagsom nok.

  Geir Jæger i Aktiv Nord sier mange forsøker seg med rottegift. Til liten nytte.

  - Vånden lever utelukkende av røtter som finnes uten i naturen. Motgiften til rottegift er K1 - som finnes naturlig i røtter. Så da får vånden i seg både gift og motgift, forklarer Jæger.

  Han anbefaler klappfeller. Helst med åte tilpasset vånden.

  - Gode mekaniske klappfeller fungerer. Gjerne med en blanding av bær, grønnsaker og moden frukt.

  Artikkeltags