Ola O.K. Giæver vil starte med heliskiing i Lyngsalpene, men har møtt motstand i Motorferdselloven. Mandag ga Lyngen formannskap tilslag på Giævers søknad om dispensasjon.

- Det betyr at vi kan få en test. Vi skal evaluere ut på høsten, så får alle si sin mening om denne prøven. Jeg tror folk vil bli positivt overrasket. Vi skal selvfølgelig lytte til alle, sier Giæver.

Stor næring

Lyngen er allerede en attraktiv destinasjon for skiturister, men i dag må de som ønsker å kjøre i Lyngen slite seg til topps. Giævers idé er, som Nord24 tidligere har skrevet, å tilby pengesterke skiturister en mindre anstrengende fremkomstmåte - helikopter. Giæver har allerede sett hvordan slik heliskiing har blitt stort i andre land.

LES OGSÅ: - De skal dra kortet, få et glass champagne, hoppe i helikopteret og så suse ned på ski

- Vi vet ikke så mye om det og må prøve oss frem. Men det er en stor næring i Sverige, Finland, Russland, Kasakhstan og Canada. I kvalitetslandet Sveits flyr de med helikopter, og fly med ski noen plasser, sier han.

Men i Norge har Motorferdselloven stukket kjepper i hjulene for alle som vil prøve dette.

- Jeg tenker kun å fly på egen eiendom, fra bunnen av skibakken til dit vi hadde drømt om at bakken skulle gå. Fra Eidebakken opp til Beritliaksla. Det bli ikke det helt store, men en liten prøve, sier Giæver. Han understreker at det ikke skal flys i verneområdet.

Prøveprosjekt

Giævers familie eier tomta, og han sier de skal gi et helikopterfirma tillatelse til å bruke eiendommen vederlagsfritt til helikopterflyging allerede i vår.

- Så blir det deres lille næring å prøve det ut i noen dager, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha helikopter-turisme til Lyngen

- Ambisjonen etter hvert - hvis berørte parter som naboer, bygdefolket og kommunen mener at dette kan videreføres - blir flyging som foregår fra 15. mars til 30. april, den tida hvor det er litt sol og varme, sier Giæver.

- Alt har en begynnelse. Jeg tror på en sped start hvor ingen blir skremt og forstyrret og vi ikke lager noe krøll, sier han.

Giæver tror de pengesterke turistene kan bli god butikk for Lyngen.

- Litt chamapgne så de setter utfor i en liten boblerus, og kaviar i bunnen av bakken. Det blir herlig, sier Giæver.

Til fylkesmannen

Ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen (Ap), sier administrasjonen skal ta kontakt med Fylkesmannen i Troms for å finne ut om dispensasjonen kan settes ut i live. Selv stemte hun mot da saken var oppe i formannskapet mandag.

- Jeg mener vi kan være uenig i loven, men vi må følge den. Og den er veldig klar når det kommer til heliskiing. Det er ikke tillatt med heliskiing etter loven. Da må vi jobbe mot Stortinget og de som er lovgivende makt, det kan ikke vi gjøre i Lyngen, selv om noen vil, sier Jensen.

- Jeg setter pris på at folk har initiativ for å utvikle Lyngen og turismen, men vi må gjøre det innenfor dagens lovverk. Så jeg spent på hva fylkesmannen sier. Hvis fylkesmannen godtar dispensasjonen skal ikke jeg sette meg i løypa og være tverr, sier Jensen.