Slik når du makta: Amundsens lobbyskole for nordlendinger

Hans Kristian Amundsen med lobbyskole for nordlendinger

Hans Kristian Amundsen med lobbyskole for nordlendinger Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Stikkordene er tid, tydelighet og tålmodighet

DEL

Nordlendingene er ikke verdens flinkeste til å lobbyere. Dermed laget stabssjef ved Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Hans Kristian Amundsen, sin egen minilobbyskole som han serverte under frokostmøtet til medlemmene av Arktisk Marint Forum i Tromsø torsdag 11. desember.

Tid er første stikkord. De politiske prosessene medfører at det tar minst halvannet år å endre noe – gjerne to og et halvt.

- Å komme inn i budsjettet vil oftest ta halvannet år. Det betyr at du allerede er sent ute for å komme inn med en sak i budsjettet for 2016. I tillegg bør du tenke at du klarer ikke endre noe ved første forsøk, så du må prøve to ganger – det vil si 2,5 år, sier Amundsen.

– Og for all del – ikke begynne å sutre underveis, legger han til.

LES OGSÅ: SLIK OPPFATTER RIKSPOLITIKERNE NORDLENDINGER

- Vit hva du vil oppnå

Amundsen mener at før en skal gå i gang med lobbying, må en være veldig bevisst på hva en ønsker.

– Vit hva du vil. Gjør jobben i forkant. Hva presist er det du ønsker å oppnå? Dette må du ha svar på selv før du tar kontakt med en politiker, sier han.

Er det et ønske om å komme inn i budsjettet med en sak? Et ønske om en lovendring?

- Finn ut hva er forhistorien? Hvem bestemmer? Hvem er motkraften? Hva har partiene i sine programmer? Hva er sagt i debattene? Når besluttes saken? Kan du ikke nok om saken din – så skal du vite at mange politikere vil tenke; «Er ikke dette så viktig for deg – så er det ikke så viktig for meg heller», sier han.

- Finn din politiker

- Norge er åpent land – finn din politiker og ta kontakt, fortsetter stabssjef Amundsen.

- Det er bare å ringe – telefonnummer og eposter ligger på nett. Husk å være ærlig – husk å være kort og husk å være konkret. 15 minutter er maks tid. 10 minutter presentasjon av saken muntlig og et A4-ark skriftlig på mail, råder Amundsen.

Han råder de som vil lobbyere om å ikke kaste bort tiden sin på politikere uten reell innflytelse i saken.

Jompa-metoden

Andre tips han gir er «Jompa-metoden» (tegneserie-samen som alltid har en reinsteik på lur som han kaster til ulvene og dermed unngår at ulvene angriper reinflokken).

- Fòr oss. «Jeg har noe til deg som du kan bruke». Og skryt gjerne av oss. Vi liker ros. Men gjør undersøkelser på forhånd og framfør for all del rosen på en elegant måte, tipser han.

- Start tidlig

Men en må altså starte tidlig om en vil oppnå gjennomslag og endringer.

Amundsen forteller at Februar-konferansen oftest legger rammene for budsjettene året etter. Senere kommer August-konferansen, men hvor nye ting er vanskelig å få inn. Deretter har du Stortingets behandling.

Han minner likevel om at når vi har en mindretallsregjering slik som nå – er Stortingets rolle viktigere og sterkere enn ved flertallsregjeringer.

- Både KrF og Venstre har selvstendige behov for å vise seg fram selv om de samarbeider med Høyre og FrP. Midlene til Rom-programmet nå under siste reviderte statsbudsjett er eksempel på det, sier Amundsen.

Han mener også folk bør være oppmerksom på det han omtaler som "punkt 0" – der sannheten utformes. Det er gjerne i NOU’er og ekspertutredninger som vil legge betydelige føringer videre.

- Få inn representanter og synspunkter i slike, råder han.

Amundsen sier den gode nyheten er at det egentlig kun er opp til landsdelen selv å komme sterkere på banen.