Solberg sier nei til permanente NATO-baser i øst

WARZAWA: Statsminister Erna Solberg (t.v.) møtte Polens statsminster Ewa Kopacz i Warszawa i Polen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

WARZAWA: Statsminister Erna Solberg (t.v.) møtte Polens statsminster Ewa Kopacz i Warszawa i Polen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Polen og de baltiske landene vil gjerne ha permanente NATO-baser, men får ikke gehør hos statsminister Erna Solberg (H).

– De har et ønske om permanent tilstedeværelse og mener det hadde vært viktig. Vi har sagt at vi skal være mer til stede og planlegge mer, men vi må gjøre det på øvelsesbasis, sier Solberg til NTB.

I en avtale mellom NATO og Russland fra 1997 slås det blant annet fast at alliansen ikke skal ha permanente baser i Russlands naboland. Solberg ønsker ikke at NATO skal sette avtalen til side, selv om hun mener andre avtalepunkter tidligere er tilsidesatt av regjeringen i Moskva.

– Det er ikke vi som skal skjerpe retorikken og akselerere konflikten, sier Solberg, som mandag møtte sin polske kollega Ewa Kopacz i Warszawa.

Utviste diplomater

Solberg mener også at kapasitetsproblemer ville gjort det vanskelig å opprette nye NATO-baser i Polen og de baltiske landene.

– Hvis vi stikker fingeren i jorden og spør oss hvor mange styrker vi har som kan være permanent stasjonert andre steder, så er ikke det så mange. Det må vi ta innover oss, sier hun.

I stedet for nye baser har NATO besluttet å opprette flere nye såkalte hurtigreaksjonsstyrker. De skal kunne rykke ut på kort varsel hvis det oppstår nye krisesituasjoner.

Samtidig som Solberg og Kopacz satt i møte, kom meldingen om at Russland har utvist flere diplomater fra Polen og Tyskland. Dette var et svar på at russiske diplomater nylig ble utvist fra de to EU-landene.

Stor innvandrergruppe

Både sikkerhets- og Europa-politikk sto på dagsordenen i samtalene mellom Solberg og hennes polske kollega. Ukraina-krisen, som er hovedårsaken til at forholdet mellom Russland og NATO-landene for tiden er svært kjølig, var et av temaene.

– Norge og Polen er begge medlemmer av NATO og har lang erfaring i å dele grense med Russland. Det har derfor vært svært nyttig å diskutere den utfordrende situasjonen i Ukraina, sier Solberg, som tirsdag besøker den ukrainske hovedstaden Kiev.

Både økt handel og immigrasjon har knyttet Norge og Polen tettere til hverandre i løpet av det siste tiåret. De rundt 120.000 polakkene som bor i Norge, er blitt vår største innvandrergruppe.

– På få år har Polen gått fra å være langt borte til å bli en av våre nordeuropeiske naboer. Vi har oppdaget hverandre på en ny måte. Nå er tiden inne for å fordype samarbeidet, sier Solberg. (©NTB)