- De kjører nok enda bedre på ski med et par glass champagne innabords, sier pilot og investor Ola O.K Giæver.

Det er like stille rundt lyngsværingen Giæver som på når et jagerfly tar av. Nå har han store planer for bygda Lyngseidet. Og for egen næringsvirksomhet.

Han har hentet inspirasjon fra Sveits, Finland og USA. Giæver vil starte eksklusiv skiturisme i egen bygd. Han har søkt Lyngen kommune om å få etablere en permanent landingsbase for helikopter på egen eiendom på Lyngseidet i Lyngen i Troms.

Hit vil han lokke turister med god økonomi  som jakter på ekslusive og unike opplevelser, og som vil til fjells uten å svette skjorta av seg først. 

- Ja, jeg skal suge penger av turister som er betalingsvillige. Jeg tror dette kan bli god butikk, humrer Ola O.K Giæver.

Det er ikke første gang Giæver varsler kommunen om sine planer.

NYE TURISTER: - Folk vil leve mens de gjør det. Dette vil lokke en ny turistgruppe til Lyngen sier, Ola O.K Giæver.

Skal i møte

Eiendommen er regulert som næringseiendom. I et brev til Giæver ber kommunen om å få kart og skisse som tydelig viser tiltakets utforming, størrelse, plassering og adkomst. Videre må det komme tydelig fram av søknad hva formålet med tiltaket er - og hvordan bestemmelsene i nåværende kommuneplans arealdel skal ivaretas.

Kommunen har invitert Giæver til en forhåndskonferanse over påske for å avklare rammer og tiltak. Saken skal opp til politisk behandling i formannskapsmøtet 13. april.

- Hvordan tror du kommunen stiller seg til dette?

- Jeg tror kommunen kommer til å være positiv. Fjellene her er helt fantastiske. Levi tilbyr helikopterturisme med hell i et område nesten uten fjell. Det er bare en liten haug, så det er nesten underlig at vi ikke har dette å tilbudet i Lyngen allerede, sier Giæver.

LES OGSÅ: Giæver på topp

LES OGSÅ: Giæver tapte rettsak mot Widerøe

LES OGSÅ: Sier opp i Wideøe i protest

- Mye å lære av andre land

- Er det de litt late du sikter deg inn på å lokke til Lyngen?

- Det er sikkert mange sprekinger som også fristes av å bare bli sluppet ned på fjellet slik at de kan suse ned, sier Giæver, som vil ha tilbudet i noen få måneder av året, mars og april.

- Jeg har sett hvordan andre land har klart å kommersialisere fjellene. Sveits har laget noen klokker og noen fly, men det er imponerende å se hvordan de får til å lage opplevelser i fjellene. Der har vi mye å lære, sier Giæver til Nordlys.

- Tror du dette vil gagne bygda?

- Ja, det kommer til å trekke flere turister hit. Ikke minst kan vi få turistgrupper som ellers ikke ville kommet. Dessuten kan det jo tenkes at det sitter eldre folk på omsorgssenteret som vil komme seg opp i fjellet en siste gang. Det er jo fullt mulig å sitte på helikopteret ned også, sier Giæver entusiastisk.

Han mener aktiviteten ikke vil være til hinder eller sjenanse.

LES OGSÅ: Her har han akkurat solgt en bit av Norge til Kina

LES OGSÅ: Naboer raser over kjendis-investors byggeplaner i villastrøk

Nye tanker

- Nei. Vi skal gjøre dette pent. Dessuten har vi godt av at det tenkes noen nye tanker, at folk røskes litt opp av dvalen.

Han fortsetter:

- Folk vil leve mens de gjør det, sier han.

- Skal du gå til anskaffelse av eget helikopter nå, da?

- Nei, planen er å leie inn helikopter og pilot. Jeg skal ikke fly helikopteret, det kan jeg ikke.

Han mener tilbudet vil være mulig å gjøre innenfor dagens lovverk.

- All aktivitet vil foregå på min private eiendom, sier han.

- Blir nok negativt

Heliskiing er forbudt i Norge. Og det er derfor ordfører Sølvi Jensen mener svaret fra politikerne blir negativt og nei.

- Ganske enkelt for at vi oppfatter dette som heliskiing, og det er enkelt og greitt ulovlig i Norge, sier Jensen.

I dag fungerer det på denne måten, at kommunene kan tillate heliskiing under spesielle omstendigheter og inne for definerte områder. Dette har vært tilfellet når filmselskaper har laget skifilm i norske fjell ved hjelp av helikopter.

LES OGSÅ: Lyngen sier nei til Hollywood

Foran valget i 2013 stilte Høyre og Frp seg positive til å åpne opp for heliskiing og catskiing.

 

NED PÅ JORDA: Mens Giæver vil ha turistene opp i lufta, mener ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen, turistene vil at fjellene i kommunen skal være uberørte.

- Det uberørte ekslusivt

Sølvi Jensen mener personlig at Lyngen bør være fri for helikopterturisme. I tillegg til fantastisk natur, tror hun turistene opplever det uberørte som svært eksklusivt.

- Det er det vi får tilbakemeldinger fra turistene om. De elsker at de først må kjempe seg opp på fjellet, før de kan kjøre ned, sier Jensen til Nordlys.