Gå til sidens hovedinnhold

Sondre tjente millioner på å flytte fra Finnmark

Artikkelen er over 6 år gammel

- Det er jo tungvint at det skal være slik at man blir nødt til å flytte ut av hjemfylket sitt.

Finnmarksrederen Sondre Rødberg Kristoffersen flytta fra Alta til Andøy. Dette skal følge fiskeriavisen «Kyst og Fjord» ha gitt han en ekstragevinst på 40 millioner kroner ved salget av to fiskefartøy.

Reglene som skulle sikre at fiskefartøy og kvoter ikke forsvinner ut av Finnmark virker i flere tilfeller mot sin hensikt. Reglene om fylkesbinding innebærer at fiskefartøy skal omsettes innad i fylket, men dette kan omgås ved at eieren flytter ut, tar båtene og kvotene med seg, og så venter et år før han selger. Fartøyene kan da omsettes fritt utenfor Finnmark, noe som gir en vesentlig bedre pris enn i et svært begrenset marked innenfor fylkesgrensen.

I det aktuelle eksempelet med rederen Sondre Rødberg Kristoffersen, som flytta fra Alta til Andøy for litt over et år siden, så solgte han nylig fartøyene «Geir Roger» og «Årøyfisk» for en samlet salgssum som ifølge «Kyst og Fjord» var på rundt 90 millioner kroner, mens han i Finnmark trolig bare hadde fått det halve. Følgelig kan han ha fått en «flyttegevinst» på over 40 millioner kroner.

- Tvunget til å flytte

Til Nordlys sier Sondre Rødberg Kristoffersen i Alta Fiskeriselskap AS at han ikke hadde noe annet valg enn å flytte fra Finnmark når han fant det for tøft å sitte med alle tre fartøyene de hadde.

- Hvis vi skulle selge, så var det ikke noe alternativ. Vi måtte ut. Det er ikke noe marked i Finnmark, og vi ville ha fått en minimal pris. Det nytter ikke å snakke om verdier, når det ikke finnes kjøpere, sier han.

Kristoffersen flytta til Nordland fordi markedet er mye større der enn i Finnmark.

- Men det er jo tungvint at det skal være slik at man blir nødt til å flytte ut av hjemfylket sitt. Det var nok en god tanke bak reglene om fylkesbinding, men det har slått helt feil ut. I stedet for å holde lys i husene, virker det motsatt. Hvis ikke fylkesbindinga fjernes er det ingen store fiskebåter igjen i Finnmark om 10 år, sier Sondre Rødberg Kristoffersen.

Vil oppheve bindinga

Daglig leder Ivar Sagen i Fiskarlaget Nord kjenner godt til problemstillinga.

- Jeg vet om tre konkrete eksempler, og det finnes sikkert flere, på fiskebåteiere som flytter ut av Finnmark på grunn av reglene, sier han.

- Er det grunn til å kritisere redere som Sondre Rødberg Kristoffersen for at de gjør dette?

- Nei, båteierne er absolutt ikke å klandre. Det er fullt lovlig å flytte her i landet, og det blir feil å si at de bør ha så god moral at de skal sitte og tape millioner av kroner bare for å være en hyggelig finnmarking, sier Sagen.

Han sier feilen ligger i systemet, og prisforskjellen som oppstår mellom markedet innenfor og utenfor Finnmark.

- Prisforskjellen gjelder særlig på store båter. Du blir nesten tvunget til å flytte ut av fylket for å få dem solgt. Resultatet er at Finnmark mister båter og kvoter, og at både redere, fiskere og hele familier flytter ut av fylket, sier han.

Fiskarlaget Nord ønsker derfor at reglene om fylkesbinding, som ble innført på slutten av 90-tallet, blir fjernet.

- Vi ber om at fylkesbindinga blir opphevet, i alle fall slik at man kan selge båter fritt i hele Nord-Norge, sier han.

Kommentarer til denne saken