Starter ølbryggeri i kjelleren på nedlagt skole - har allerede servert kronprinsen

BRYGGERIMESTERE: Rune Ludviksen (t.v.) og Bjørn Stangnes har gjort vaskekjelleren på nedlagte Øverbotn skole om til bryggeri. (Foto: Torgeir Bråthen)

BRYGGERIMESTERE: Rune Ludviksen (t.v.) og Bjørn Stangnes har gjort vaskekjelleren på nedlagte Øverbotn skole om til bryggeri. (Foto: Torgeir Bråthen)

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

De imponerte kronprinsen med sitt lokale øl fra Senja, og håper å gjøre det samme med «halve kongeriket».  

Nedlagte Øverbotn skole i Tranøy på Senja huser mer enn man skulle tro. I det som en gang var skolekjøkken og vaskekjeller har den nye virksomheten Senja Handbryggeri AS installert seg. I løpet av det siste halvåret er dette gjort om til mikrobryggeri.

- Vi måtte rive ut vinduet for å få inn utstyret. Døråpningene var for små, forteller Bjørn Stangnes, som sammen med Rune Ludviksen er bryggerimester og leder av virksomheten.

Kronprinsen fikk smake

Nå står det to gjæringskar, en mesketank, en varmtvannstank, en kokekjele og en flasketappemaskin  i den tidligere vaskekjelleren, og noen få smaksprøver. Karene har gjort unna to runder med testbrygging, og lagd en «brown ale» og en «pale ale». Sistnevnte øl var forrige uke å finne på kronprins Haakons bord da han besøkte Hamn i Senja, i anledning sjømatrådets offensiv for norsk skrei.

- Det var Hamn i Senja som tok kontakt med oss fordi de ønsket et lokalt øl til middagen, og vi mente vår «pale ale» høvde godt til forrettene av fisk. Og det stemte bra, for vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Etter det vi har hørt syntes også kronprinsen det var godt, og ifølge servitørene var det mange av gjestene som tok en øl ekstra.

Kan kjøpes til påske

Begge karene har en genuin interesse for øl, og har drevet med heimebrygging. Da de ble klar over mulighetene i det ledige kjellerlokalet i den gamle skolen bestemte de seg for å prøve å gjøre mer ut av det. Med støtte fra næringsfondet i kommunen har de så langt investert opp mot en kvart million kroner i bryggeriet, og har nå kapasitet til å lage 20.000 liter øl i året. Etter planen skal ølet være å få kjøpt i enkelte butikker på Finnsnes ved påsketider, og etter hvert også i Tromsø og Harstad. Flere serveringssteder skal også være interessert i å prøve sorten.

- Dette er vel dårlige nyheter for Mack, som allerede sliter med økonomien?

- Nei, vi blir nok aldri noen direkte konkurrent til Mack. Vi brygger ikke for massene, men lager et nisjeprodukt. Det blir bra mye dyrere enn vanlig pils. Det er ikke rart når vi kverner maltet og rører rundt i mesken for hånd, sier Ludviksen.

- Hva er største forskjellen på vanlig fabrikkøl og det ølet dere lager?

- Vårt øl blir mer smaksrikt. Det har blant annet å gjøre med at vi ikke filtrerer ølet, og at vi lager et overgjæret øl – i motsetning til pils som er undergjæret. Det gir mer smak av humle og aroma.

- Så deres øl er bedre?

- Vi har ikke noe i mot pils, men ja – det vi lager er bedre.

Flere godbiter på sikt

På kort sikt kommer Stangnes og Ludviksen til å drive bryggeriet ved siden av jobben de har som lærere ved Senja videregående skole.

- Men på litt lengre sikt er ambisjonen at dette bryggeriet skal gi et par årsverk. Det har vi tro på, og vi fikk jo en pangstart med kronprinsen, smiler de.

Det er også plass nok til å kunne utvide bryggerikapasiteten en hel del dersom varene faller i smak i folkets ganer. Da er det også meningen å lage en helt mørk øl, en «stout» eller en «porter», og kanskje andre varianter også.

- Tidligere var øl det samme som pils, og ferdig med det. Men det har blitt mye større bevissthet om øl nå. Folk vil ha større variasjon og øl med høyere kvalitet.

- Har dere gitt ølet deres noe navn?

- Nei, vi har ikke bestemt navn ennå, og ikke fått laget etikettene. Folk må være litt tålmodige, smiler Stangnes.

Noe som for øvrig også gjelder for journalister…