Ingen avgift til oppdrettskommunene

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Regjeringen vil ikke innføre en arealavgift for oppdrettsnæringa, men gjør om selskapsskatten slik at den kan komme oppdrettskommuner til gode.

I årevis har diskusjonen gått om den lønnsomme laksenæringa skal gi vertskommunene en bit av verdiskapningen i form av en arealavgift for oppdrett. Nå slår fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fast at det ikke er aktuelt.

Ikke melkeku

– Vi ønsker ikke å øke avgiftstrykket for en av våre viktigste og sterkt konkurranseutsatte næringer. Skal oppdrettsnæringa bli så stor og viktig som kysten ønsker seg, trenger den penger til kompetanseutvikling og å gjøre investeringer for framtiden. Oppdrett er ikke en melkeku man bare kan legge nye avgifter på og håpe på at det går bra, sier Aspaker til NTB.

Isteden skal vertskommuner til oppdrettsanlegg bli tilgodesett både ved at nye kommuner skal få store deler av vederlaget for tildeling av nye laksekonsesjoner, og i en ny modell for selskapsskatt som skal innføres fra 2017.

Treffer ikke

– Dette er ikke treffsikkert nok for de kommunene som har oppdrettsnæring. Midlene vil bli smurt tynt utover. Tanken bak en arealavgift er at de kommunene som har belastningen ved å ha oppdrett, skal få en større del av verdiskapningen. Det er det kun en arealavgift som kan bidra til, sier lederen i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Han tror at flere og flere kommuner vil stille spørsmål ved hvorfor de skal stille opp når storsamfunnet stikker av gevinsten. Pollestad viser til at det også i næringen er en stor grad av forståelse for ønsket om en arealavgift.

Ringvirkninger

Fiskeriministeren mener at oppdrettskommunene vil nyte godt av den nye selskapsskatten som fra 2017 vil tilbakeføre 3 milliarder kroner til kommunene.

– Også der vil vi finne oppdrettskommuner som både vokser på de aktivitetene de har, men som også vil dra nytte av ringvirkninger rundt næringa. Når det spretter opp leverandører og andre aktiviteter som denne næringa genererer rundt kysten, vil kommunene ha nytte av det. Kommunene får med seg hele utviklingen rundt oppdrettsnæringa, sier Aspaker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken