Gå til sidens hovedinnhold

Alvorlig situasjon for Store Norske

Artikkelen er over 7 år gammel

Lave kullpriser gir store underskudd

Longyearbyen (NTB): Det siste året har kullprisen ligget så lavt at Store Norske mener situasjonen er alvorlig. Styret mener at det er lite som tyder på at situasjonen vil bli bedre med det første.

På et styremøte mandag ble det derfor vedtatt at gruveselskapet må i dialog med staten, ansatte og banken for å sikre videre drift i 2015, skriver Svalbardposten.

Kullprisen har det siste året vært nede i nesten 71 dollar per tonn. Store Norske trenger minst 10 dollar mer for å klare overskudd, men ingenting tyder på at markedet vil snu.

I tillegg har produksjonsproblemer i den nye Lunckefjellgruva ført til lavere kullproduksjon. Kullprisen ligger i dag hele 40 prosent under det som var utgangspunktet da den nye kullgruva ble planlagt, skriver avisen.

Annette Malm Justad, styreleder i Store Norske, ønsker ikke å utdype mer konkret hva mandagens styrevedtak betyr.

– Min og styrets ambisjon er å sikre fremtidig drift. Vi har tro på selskapet, og det er viktig for lokalsamfunnet. Derfor er det naturlig at vi må gå i dialog med alle parter og se om vi kan få en plan for hvordan vi kan komme oss gjennom denne vanskelige situasjonen, sier hun.

Ifølge Svalbardposten kan imidlertid vedtaket bety at Store Norske styrer mot et stort underskudd i 2015, og ønsker derfor både å kutte personalkostander, få forlenget nedbetalingsplanene på store lån, og om mulig få en garanti fra staten. (©NTB)

innenriks.vaktsjef@ntb.no

Kommentarer til denne saken