Isbjørnen kom inn i teltet og gikk til angrep på Jakúb. Nå får turlederen 10.000,- i bot

Isbjørnen som angrep et en teltleir og skadet en turist like utenfor Longyearbyen torsdag morgen, vises frem for pressen hos Sysselmannen på Svalbard.

Isbjørnen som angrep et en teltleir og skadet en turist like utenfor Longyearbyen torsdag morgen, vises frem for pressen hos Sysselmannen på Svalbard.

Artikkelen er over 5 år gammel

Ble skadeskutt med pistol.

DEL

Det var om morgenen 19. mars i år et turfølge på Fredheim på Svalbard våknet av at en isbjørn hadde tatt seg inn i leiren.

Isbjørnen gikk inn i et telt og gikk til angrep på Jakúb Moravec . Han ble dratt ut av teltet, kloret og bitt av isbjørnen.

– Isbjørnen var inni teltet og dro meg ut. Jeg måtte beskytte hodet med hånda. Det virket som om det tok en evighet. Vennen min reagerte raskt, skjøt og bjørnen stakk, sa Moravec til Nordlys fra sykesenga etter angrepet.

En kvinne i turfølget skjøt og skadet bjørnen.

Skadeskutt med pistol

Mens Moravec kjempet mot det voldsomme rovdyret, ropte de to andre som fortsatt befant seg inne i teltet. Og i naboteltet agerte turfølget.

– De ropte ut "BEAR, BEAR". Min mor hadde en pistol. Hun reagerte lynkjapt og satte tre skudd i isbjørnen, fortalte Zuzanna Hakova som sov i naboteltet da kameraten ble overfalt.

Bjørnen ble senere sporet opp og avlivet.

Angrepet av isbjørn

Sysselmannen på Svalbard har nå gitt en bot på 10.000 kroner til lederen av det tsjekkiske turfølget på seks personer. Syssemannen mener sikringen rundt leiren var for dårlig til å hindre isbjørnangrep.

Etter svalbardmiljøloven § 30 a har de ferdes utenfor bosettingene plikt til å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep og iverksette nødvendige tiltak for å unngå og eventuelt avverge et angrep fra isbjørn uten å skade eller avlive dyret.

- Da isbjørnen tok seg inn i teltleiren ved Fredheim om morgenen 19. mars i år befant samtlige i turfølget seg inne i teltene og eneste sikring som var iverksatt mot isbjørnangrep var ett snublebluss, koblet til en line plassert så høyt at isbjørnen kunne passere under uten å utløse blusset, melder Sysselmannen.

- Berettiget

Kvinnen som skjøt får ingen reaksjon.

- Etter Sysselmannens vurdering forelå det en klar nødsituasjon når isbjørnen tok seg inn i teltet og angrep en av personene. Etter Sysselmannens vurdering var kvinnen som skjøt og skadet bjørnen i denne situasjonen berettiget til å avverge angrepet med alle tilgjengelige midler.

Artikkeltags