Klubbleder: – Fantastisk at vi får et pusterom

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Torsdag meldte Sydvaranger Gruves eiere til den australske børsen at de har sikret seg kapital til driften også det neste kvartalet.

Leder Henning Bråten i Nordens klippe, gruvas største fagforening, er lettet.

– Det har ikke vært så forferdelig optimistisk stemning den siste måneden, men med denne nyheten ser vi lysere på hverdagen. Det viktigste nå er at vi har fått et pusterom, slik at vi har mulighet til å forhandle videre om det langsiktige perspektivet, sier Bråten til Finnmarken.

– Bra de har trua

Den fallende jernmalmprisen har gjort gruvekassa slunken det siste året, og selskapets største kreditorer og kunder har nå gått med på ytterligere tiltak som sikrer kapital til å drive ut juni.

– Det føles godt å få litt igjen for alt arbeidet vi har lagt ned. Det er fantastisk at samarbeidspartnerne har tro på oss, og ønsker å være med videre. Det setter vi stor pris på, sier han.

Sydvaranger er avhengig av investorer som har tro på at prisen på jernmalm bedrer seg, og at gruva i Bjørnevatn i Sør-Varanger på sikt er god business. Lønnskutt og en rekke andre kostnadskutt har vært gjort fortløpende, og gruva produserer nå mer jernmalm enn før til lavere kostnad per tonn som forlater kaia i Kirkenes.

Ledelsen i Northern Iron Limited jobber på spreng for å finne langsiktige løsninger for videre drift.

– Vi har jo ikke mulighet til å bli oppdatert på forhandlingene daglig, men jeg syns det er en god informasjonsflyt med ledelsen. Vi får informasjonen vi trenger som styrerepresentanter og tillitsvalgte, sier Bråten.

– Ser ikke helt konsekvensene

– Sør-Varanger har riktignok vært gjennom en gruvenedleggelse før, men har du inntrykk av at folk her innser alvoret i situasjonen?

– Til å begynne med trodde ingen på det. Nå har situasjonen vart så lenge at folk i hvert fall har fått en forståelse for det. Men jeg tror ikke de helt har tatt innover seg hva som blir konsekvensene dersom det skulle gå den veien, sier han.

Sydvaranger har rundt 500 ansatte, og en tommelfingerregel er at en industriarbeidsplass også gir to andre lokale arbeidsplasser hos leverandører og andre aktører knyttet til driften. Etter sommerferien er det nå en fare for at driften må endres radikalt eller legges ned.

– Det vil jo bety mye for både Sør-Varanger og stedene hvor pendlerne bor. Står det plutselig 350 mann på Nav i Kirkenes vil det jo merkes, sier Bråten.

Artikkeltags