Han kan sende konkursspøkelset rett inn i Sydvaranger gruve: – Ønsker selvsagt ikke at de går konkurs

UENIGE: Erik Sollerud, administrerende direktør i Pon Equipment Norge, sier de ikke vil se at Sydvaranger går konkurs. Partene forhandler om dagen i retten om en avtale for reservedeler. (Foto: Pon Equipment)

UENIGE: Erik Sollerud, administrerende direktør i Pon Equipment Norge, sier de ikke vil se at Sydvaranger går konkurs. Partene forhandler om dagen i retten om en avtale for reservedeler. (Foto: Pon Equipment)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

En uenighet med en av deres største leverandører forverrer situasjonen ytterligere for en allerede hardt presset gruveledelse.

Pon Equipment nekter å levere reservedeler til Caterpillar-lastebiler og gravemaskiner før de har fått det de mener Sydvaranger Gruve skylder etter oppsigelse av en kontrakt.

Administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment Norge ønsker ikke å kommentere innholdet i kontraktstvisten, som for tiden pågår ved Oslo byfogdembete.

– Det er en sak mellom to parter, der vi ikke blir enige om kontraktsbetingelser. Så jeg vil ikke prosedere noe i media.

Saken ble først omtalt av iFinnmark.no.

– Negativt for oss

Hvis maskinene settes ut av spill, kan det medføre driftsstans, og i verste fall en konkurs i løpet av få dager, advarte gruvas advokat i et rettsskriv.

– Har det noe å si for dere at gruva kan gå konkurs hvis uenigheten ikke løses?

– Vi ønsker selvsagt ikke at de skal gå konkurs. Det vil være veldig negativt for oss.

Sollerud presiserer at de fortsatt leverer til Sydvaranger.

Men det er imidlertid på rettens kommando, ved en såkalt midlertidig forføyning besluttet hos byfogden denne uka. Partene møtes igjen i retten 5. oktober, men skal forsøke å komme til enighet på tomannshånd før det.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om saken. Gruva kjøpte maskiner av Pon i 2009, med avtale om både vedlikeholdsarbeid og reservedeler, verdt om lag 150 millioner kroner. Som et innsparingstiltak valgte Sydvaranger i vår å gjøre reparasjonene selv.

– Utilbørlig press

Av rettskjennelsen går det fram at Pon mener å fortsatt ha penger til gode for avtaleoppsigelsen. Beløpet er ikke spesifisert.

Sydvaranger har siden den opprinnelige kontrakten ble avsluttet i mai, handlet deler av Pon. Men 10. september ble de møtt med bestillingsnekt.

– Dette er gjort utelukkende som et utilbørlig pressmiddel, mener Sydvaranger.

Pon mener gruva kan handle deler andre steder, mens Sydvaranger anfører at Pon har enerett på Caterpillar, og at det ikke fins andre å kjøpe av.

Artikkeltags