De tapte over en milliard i fjor. Men her er seks gode nyheter

TING GÅR RIKTIG VEI: Gruva tapte 1,14 milliarder kroner i fjor, men har fått god effekt av kostnadskuttene. Tredje kvartal ble avsluttet med 64,8 millioner kroner i driftsoverskudd. (Foto: Kjetil Magne Sørenes)

TING GÅR RIKTIG VEI: Gruva tapte 1,14 milliarder kroner i fjor, men har fått god effekt av kostnadskuttene. Tredje kvartal ble avsluttet med 64,8 millioner kroner i driftsoverskudd. (Foto: Kjetil Magne Sørenes)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Her er de seks viktigste nyhetene om Sydvaranger gruve.

DEL

Sydvaranger gruve tjener mer penger og bruker mindre. Det kom fram av kvartalsrapporten som ble lagt fram natt til mandag. Rapporten er for månedene juli, august og september.

– Operasjonelt og produksjonsmessig går det rimelig bra. Selv om utviklingen er positiv, har vi en lang vei å gå. Vi trenger en langsiktig, bærekraftig løsning, sier gruvas talsperson Harald Martinsen til iFinnmark.

Selskapet er ifølge Martinsen avhengig av ny kapital og jobber knallhardt for å få det. Flere kostnadskutt planlegges.

Her er seks høydepunkter fra nattens rapport:

  1. Positivt kvartalsresultat: Gruva avsluttet perioden med 64,8 millioner kroner i driftsoverskudd. Dette tar noe av støyten fra de negative kvartalsresultatene tidligere i år.
  2. Gruva får mer penger for malmen: Realisert gjennomsnittlig salgspris i kvartalet var USD 443 kroner pr tonn; opp fra 375 kroner i forrige kvartal. I hovedsak er dette grunnet en ny fastprisavtale med Tata Steel.
  3. Kostnadene er lavere: Produksjonskostnader pr tonn er nå 426 kroner per tonn. Dette er ned 14 prosent fra forrige kvartal.
  4. Mindre penger på bok: Akkumulert kontant balanse i slutten av kvartalet var 52 millioner kroner; ned fra 58,3 millioner.
  5. Tidsfristen gjelder stadig: Selskapet har, som tidligere meldt, frist til 15. desember på å skaffe ny kapital. Kreditorene Innovasjon Norge og Dnb krever ikke inn avdrag og har gitt gruva pusterom til denne datoen.
  6. Gruva selger stadig mer malm: Produksjonen i gruva er 17 prosent lavere enn forrige kvartal, men malmkonsentrat-produksjonen økte med fem prosent. Salget av konsentrat økte også med 17 prosent, opp til 490 kt.

Driften gikk ikke så dårlig i fjor, men gruva tapte likevel 1,14 milliarder kroner. Hovedsakelig på grunn av lave malmpriser og en avtale om valuttakurs, som slo svært dårlig ut.

Artikkeltags