Gå til sidens hovedinnhold

Ny usikkerhet ved Sydvaranger

Artikkelen er over 6 år gammel

– Mange er nervøse, og det er mye usikkerhet, sier klubbleder

Bankgiganten HSBC nedjusterer antatt pris på jernmalm det kommende året.

For Sydvaranger Gruve i Kirkenes kan en slik råvarepris bety at en konkurs rykker stadig nærmere.

Deres halvårsresultat viste et underskudd på 16,5 millioner kroner. Resultatet for eierselskapet, australske Northern Iron Limited, i tredje kvartal er ventet rundt m[nedsskiftet.

Det skriver Finnmarken.

Legger ned i Sverige

For to uker siden ble det kjent at gruveselskapet Northland Resources i Pajala i Sverige legger ned sin virksomhet på ubestemt tid. Lave råvarepriser over tid gjør at selskapet ikke har annet valg enn å si opp 240 av 269 ansatte, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Northland Resources er canadisk eid, og driver gruvevirksomhet i både Nord-Sverige og Finland.

Jernmalmprisen har falt drastisk i 2014, og har svekket seg med over 40 dollar per tonn siden januar. Den gang kostet ett tonn jernmalmkonsentrat 128 dollar – prisen ved utgangen av september var 82.

29 ansatte blir igjen i selskapet, og skal gjøre Northland Resources klar til oppstart igjen om prisene bedrer seg.

20 dollar lavere

Men ifølge prognosene til HSBC, verdens ledende bank- og finansinstitusjon, er det lite trolig at jernmalmprisene vil bedre seg.

Sjansen er stor for at jernmalmprisen vil holde seg rundt 85 dollar per tonn gjennom hele 2015, ifølge The Northern Miner.

Dette er en nedjustering fra tidligere vurderinger om at gjennomsnittsprisen ville ligge 20 dollar høyere, på 105 dollar per tonn.

Bekymrede ansatte

Henning Bråten, leder i fagforeningen Nordens Klippe ved Sydvaranger Gruve, vedgår at prisene må bedre seg dersom selskapet skal ha sjanse til å overleve på lang sikt.

– Prisene er en utfordring for oss. Vi effektiviserer driften, og jobber raskere og smartere. Men det er ikke så enkelt å kutte i noe som allerede er spart inn til beinet, sier Bråten.

– Folk frykter ikke for jobbene sine ennå, men man er ikke sikker på hvordan dette kan gå framover. Mange er nervøse, og det er mye usikkerhet.

Dominerende gruver

Det er særlig den dominerende stillingen til de tre ledende jernmalmprodusentene; Rio Tinto, BHP Billiton og Vale, som gjør at HSBC spår en lavere råvarepris for neste år.

«Reaksjonen til lave råvarepriser ser ut til å være å redusere kostnadene ved fortsatt ekspansjon», noe som vil føre til at høykostnadsprodusenter som leverer til Kina vil bli utkonkurrert.

HSBC skriver også at de tre store jernmalmprodusentene «har en grunnleggende konkurransefordel av å ha tilgang på høykvalitets råstoff som i liten eller ingen grad trenger behandling».

Kommentarer til denne saken