- Hele tiden blir vi på en måte konfrontert med døden

UHOLDBART: Direktør Kurt Bones i Troms fylkestrafikk reagerer på at trusselen om nedleggelse av selskapet blusser opp til stadighet.  
Foto: Bengt Nielsen

UHOLDBART: Direktør Kurt Bones i Troms fylkestrafikk reagerer på at trusselen om nedleggelse av selskapet blusser opp til stadighet. Foto: Bengt Nielsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Igjen stormer det rundt Troms fylkestrafikk - og igjen vil politikere legge det ned det utskjelte selskapet.

DEL

I desember er det ny D-dag for det omstridte Troms fylkestrafikk (TFT). Ap, SV og Rødt varsler at de på fylkestingets desembermøte vil fremme eller stemme for et forslag om å legge ned det fylkeskommunale foretaket.

Etter nær fire år med overforbruk, budsjettsprekk, innkjøringsproblemer, buss- og hurtigbåttrøbbel lever det omstridte trafikkselskapet i Troms på nåde. I flere fylkesting har TFT overlevd forslag om nedleggelse.

Blir konfrontert med døden

Direktør Kurt Bones i Troms fylkestrafikk reagerer på at diskusjonen om nedleggelse av selskapet stadig blusser opp.

- Dette er en uholdbar situasjon. Sånn kan det ikke fortsette. Den største utfordringen med den stadig tilbakevendende diskusjonen om å legge oss ned er at vi, istedenfor å ha hele vårt oppmerksomhet rettet mot å utvikle tjenestene, hele tiden på en måte blir konfrontert med døden, sier han. Han ber fylkespolitikerne ta en endelig avgjørelse.

Vil legge ned

For Aps del er det ingen tvil om hva de ønsker med Troms fylkestrafikk, ifølge gruppeleder Cecilie Myrseth. Partiet vil fremme forslag til fylkestinget 9. desember om å legge ned trafikkforetaket.

- Vi ønsker å ta det tilbake til fylkeskommunen, ikke ha det som egen enhet slik det er i dag. Det er det egentlig flertall for, men det har blitt forhandlet vekk de siste årene, sier Myrseth, og viser til da spørsmålet ble behandlet for ett år siden. Da snudde Sp i saken etter å ha gått inn i fylkesrådet. Dermed mistet forslaget om nedleggelse flertallet.

Dobbel administrasjon

- Hvis ikke fylkesråden kommer med helt sensasjonelt ny informasjon i sin rapport om Troms fylkestrafikk, vil vi helt klart fremme et forslag om nedleggelse, sier Jens Ingvald Olsen i Rødt. Han mener fylkeskommunen idag har en dobbeltadministrasjon innen samferdsel.

- Vi har både en etat i fylkeshuset som jobber med samferdsel, og vi har selskapet på Finnsnes. Gjennom de fire årene siden Troms fylkestrafikk ble etablert, har det vist seg at foretaket hverken tilfredstiller formelle krav til rapportering overfor fylkestinget, eller til oppfyllelse av budsjettene. Organisasjonen som eget selskap har vist seg å være mislykket, mener Olsen.

Ingen logikk

Ellen Øseth, fylkestingspolitiker for SV, gjør det klart at partiet vil være med på å legge ned trafikkforetaket.

- Helt fra opprettelsen av Troms fylkestrafikk har vi ment at dette var feil måte å organisere kollektivtrafikken på. Vi mener at fylkeskommunen ikke har kontroll, og det er ingen logikk i det man sa dengang, om at det skulle bli billigere og bedre kollektivtrafikk ut av det. Dette ser vi jo i dag, mener hun.

Ivar B. Prestbakmo (Sp), fylkesråd for samferdsel, har ikke tatt stilling til forslaget om nedleggelse av Troms fylkestrafikk. Han viser til fylkestingets vedtak fra mars, der det ble bestilt en fullstendig gjennomgang av foretaket.

- Det arbeidet holder vi på med, og når saken kommer til behandling i desember får jeg vurdere eventuelle forslag, sier Prestbakmo.

Alt sauses sammen

I Troms fylkestrafikk er holdningene klare; de ønsker at politikerne skal ta en endelig avgjørelse om foretaket skal leve eller ikke - og gjøre seg ferdig med den delen av diskusjonen.

- Det har vært tunge stunder blant de ansatte. Jeg har vært irritert av og til, fordi jeg har følt at en del av kritikken har vært veldig usaklig. Alt som skjer blir sauset sammen til en debatt, som handler om nedleggelse av Troms fylkestrafikk. Altså; bussene sklir, problemer med hurtigbåtene, økonomiske overskridelser; legg ned Troms fylkestrafikk, sier direktør Kurt Bones til Nordlys.

Ingen gevinster?

Han mener at man ikke løser noe ved å legge ned foretaket.

- Kostnadene ville være de samme. Billettinntektene identiske. Hva er det man sitter igjen med da? Det eneste man  eventuelt løser ved å legge ned Troms fylkestrafikk er at man får styringsdialogen mellom oss og fylkeskommunen mer inn i eget hus, og kanskje får skjermet seg mot debatten i media, sier foretaksdirektør Kurt Bones.

NB! Onsdag vedtok Troms fylkestrafikk kutt i 117 bussavganger i fylket. Her kan du lese mer om det.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken