De fire tidligere Troms Kraft-toppene skal grilles to dager hver i retten

Foto: Nord24/Nordlys/Grant Thornton/Troms Kraft

Foto: Nord24/Nordlys/Grant Thornton/Troms Kraft

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Mandag starter erstatningssøksmålet mellom Troms Kraft og revisor Grant Thornton. Troms Kraft krever 1,7 milliarder kroner i erstatning fra Grant Thornton, som var selskapsrevisor for skandaliserte Kraft & Kultur.

LES OGSÅ: - Ojojoj, dette er en stor sak

LES OGSÅ: Går mot et halvår i retten for TK

LES OGSÅ: De er saksøkt for 1,7 milliarder. Nå står de alene tilbake

LES OGSÅ: Tidligere konsernrevisor i Troms Kraft Frode Danielsen: - Det har vært en tøff belastning over lang tid

Troms Kraft inngikk i juli et forlik med selskapets tidligere konsernrevisor PwC. Her fikk Troms Kraft - etter det Nord24.no kjennner til - over 200 millioner kroner i erstatning fra PwC.

Nå står selskapsrevisor i Kraft & Kultur for tur.

Flengende kritikk

Denne revisoren får flengende kritikk i Troms Krafts stevning der det påstås at revisjonen inneholder "et stort antall brister".

Hovedkritkken fra Troms Kraft er at revisoren skal ha stolt på opplysninger fra tidligere administrerende direktør, og ikke gjort egne substansielle undersøkelser.

Konkret gjelder dette at revisoren har fått tilsendt excelfiler som var sterkt bearbeidet av Benulic, istedet for å sjekke direkte i selskapets faktureringssystem (CAB). Dermed har det blitt bygd opp et stort lager av påstått ufakturert strømforbruk. Revisoren kritiseres også for ikke å ha sjekket prissikring av avtaler, og at stikkprøvene som ble gjort var utilstrekkelige. Det vises også til et brev fra konsernrevisor der det bes om at  posten "ufakturerte , påløpte inntekter" ble sjekket grundig. Revisoren har også benyttet for høy snittpris på strøm i beregningen, samt at hun ikke har stilt spørsmål ved de oppgitte marginene - langt høyere enn bransjesnitt, ifølge stevningen.

Motsøksmål

Saken er svært omfattende og skal etter planen gå over et halvår i retten. Dokumentsamlingene i forbindelse med rettssaken består av minst 20-30 ringpermer.

Revisorselskapet Grant Thornton har på sin side varslet motsøksmål på 1,7 milliarder kroner mot fire tidligere toppsjefer i Troms Kraft, som satt i styret i Kraft & Kultur. Revisorene mener det er Troms Kraft og styret i Kraft & Kultur som må holdes ansvarlig for de påståtte tapene i selskapet.

LES OGSÅ: Noen av disse skal ha hemmelig avtale med Troms Kraft om å dekke erstatningskrav

To dager hver

Tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen er en av 44 nåværende og tidligere toppledere i kraftkonsernet, revisorer og sakkyndige som vitner i rettssaken, der de mest sentrale vitnene blir utsatt for lange kryssforhør, skriver DN.

Revisor Elisabeth Simonsson i Grant Thornton må ni dager i vitneboksen. De fire saksøkte eks-toppsjefene i Troms Kraft, Hanne Karde, Kurt Jan Jensen, Tobias Langseth og Kjell Ole Straumsnes må to dager hver i vitneboksen, ifølge DN.

Grant Thornton bestrider at Troms Kraft har tapt 1,7 milliarder kroner, og mener tapet er på maksimalt et par hundre millioner kroner.

DETTE ER SAKEN

  • I november 2011 anmeldte Troms Kraft manipulasjon av regnskapene i det svenske datterselskapet Kraft & Kultur. Tidligere administrerende direktør Boris Benulic ble i juli i år dømt til tre års fengsel for ti års regnskapssvindel. Dommen er anket.
  • Kraftselskapet gikk i 2013 til sivilt erstatningssøksmål på 1,7 milliarder kroner mot de to revisjonsselskapene Grant Thornton og PwC, der sistnevnte har inngått forlik.
  • Grant Thornton har gått til motsøksmål på 1,7 milliarder kroner mot fire tidligere toppledere i Troms Kraft, som var styremedlemmer i Kraft & Kultur.
  • Rettssaken vil pågå i Stockholm tingsrett fra 14. september til 11. mars 2016.

Artikkeltags