Gå til sidens hovedinnhold

En digger hardrock, en er marxist, en ble hentet fra vikarbyrå og en er fortsatt ansatt

SLIK ER DE TILTALTE I MILLIARDSKANDALEN KRAFT & KULTUR:

Artikkelen er over 6 år gammel

De medtiltalte har blitt beskrevet som svake og dermed lett og manipulere for en sjarmerende Boris Benulic, hovedtiltalt i Kraft & Kultur-skandalen. Forsvarerne avviser dette.

Hvem er de egentlig, de tiltalte i en av Norges og Sveriges største regnskapsskandaler?

Viktigheten av denne saken for befolkningen i Troms - samt de store beløpene som er involvert - gjør at Nord24 og Nordlys velger å vise frem informasjon fra de tiltaltes åpne profiler på sosiale medier for å utfylle bildet som presenteres i retten og i etterforskningsdokumentene.

Pierre Sjöö: I Kraft & Kultur var han innleid for å jobbe med økonomi over flere år. Ekobrottsmyndigheten mener han har bokført feil opplysninger i regnskapet, uten dokumentasjon. Forsvareren avviser at han har gjort noe straffbart, og påpeker at han aldri var ansatt, og kun jobbet på timesbasis.

Han jobbet, ifølge advokaten, en til to halvdager i uken for Kraft & Kultur, som bare var èn av 20 klienter. Advokaten sier at Sjöö var uten innflytelse på virksomheten i Kraft & Kultur, men støttet seg kun på beregninger fra Benulic, som han enten fikk muntlig, på mail eller på en papirlapp. Fra forsvarets side hevdes det at den omdiskuterte regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter» IKKE ble feil bokført, men at det tvert imot er rimelig at ikke fakturerte inntekter er så høye som de er på grunn av etterskuddsvis fakturering, og problemer med regnskapssystemet. Sjöös advokat argumenterer med at politiets utredning ikke er objektiv med hensyn til det beregnede økonomiske tapet.

Forsvarerne viser også til at det var revisor Inger Fjellner, revisoren som fikk sparken etter å ha påpekt mange unøyaktigheter i regnskapet, som anbefalte Sjöö til Kraft & Kultur.

I retten smiler han når det presenteres fakta som går i hans favør og skjærer av og til grimaser hvis det er noe han misliker. Han hvisker av og til advokaten Christina Bergenstein. Sjöö er den av de medtiltalte som oftest snakker med Benulic i pausene.

Ifølge den åpne Facebook-profilen er han storfan av hardrock, som Metallica og Slayer. Han heier med Tottenham i engelsk fotball og liker å se på komiserien «Solsidan».

 

Skjermbilde av Pierre Sjöös åpne Facebook-profil

Jonas Lundberg var administrasjonssjef og jobbet tett under Boris Benulic over flere år. LinkedIN-profilen viser at han har gjort lynkarriere i Kraft & Kultur etter at han kom inn som "system controller" i 2002. På få år rykket han opp til å bli "key account manager", "buisness area manager" og til slutt "chief administrative officer" - adminstrasjonssjef direkte underlagt Benulic.

Ifølge Ekobrottsmyndigheten har han hjulpet Benulic å manipulere regnskapene. Forsvarerne avviser at Lundberg har gjort noe straffbart.

I avhør sier han at han aldri har hatt mistanke om feil i regnskapene, og at han har trodd at Benulic hadde kontroll.

I retten gjør han lite vesen av seg, og holder seg sammen med sin forsvarer. Av og til noterer han på sin medbrakte PC. Av de medtiltalte har han tilsynelatende kun kontakt med Ridderstråle. Heller ikke han har kontakt med Benulic i pausene.

Ifølge hans profil på LinkedIN er Lundberg fortsatt ansatt i  Troms Krafts datterselskap Kraft & Kultur (nå under navnet Nordic Green Energy). Nåværende administrerende direktør, Jan Inge Johnsen, ønsker ikke å kommentere om Lundberg er ansatt eller ei.

Skjermbilde av Jonas Lundbergs profil på LinkedIN

Helena Ridderstråle: I Kraft & Kultur jobbet hun med bokføring. Ekobrottsmyndigheten anklager henne for å ha bokført feilaktige opplysninger i regnskapet på ordre fra overordnede Boris Benulic. Forsvareren avviser at hun har gjort noe straffbart eller har hatt kjennskap til beregningen av regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter». Ifølge advokaten hadde hun ikke innblikk i elhandelsiden, og punchet kun inn sifre i bokføringen som hun fikk direkte fra Benulic.

I retten og i pausene fremstår hun som forsiktig. Håret er halvlangt og helt glatt, ikke et hårstrå stikker ut. Hun sitter rak i ryggen, foran henne ligger en liten almanakk og en mobiltelefon i et kremfarget etui.  Ridderstråle noterer ikke underveis – hun har heller ikke med seg egen PC. Mens hun hører på det som kommer frem knuger hun ofte de sammenfoldede hendene. Hun har mest kontakt med medtiltalt Jonas Lundberg, og veksler ingen ord med Benulic.

Hun studerte økonomi på gymnasnivå i Sverige, og flyttet deretter til Frankrike, for å jobbe som au pair. Her stiftet hun familie og bodde her i 13 år. På slutten tok hun 80 studiepoeng innen økonomi, tilsvarende en svensk høyskolegrad.

I Sverige har hun jobbet som regnskapsøkonom, men firmaet hun var ansatt i ble kjøpt opp. Hun søkte deretter konsulentjobb hos vikarbyrået Adecco i 2008. Første oppdraget hennes var regnskapet i Kraft & Kultur, ifølge advokaten. Hun jobbet som konsulent i 1,5 år før hun ble ansatt. Her ble hun lært opp av medtiltalte Pierre Sjöö, og skjøttet alt fra betalinger, bokføring, lønnsutbetalinger til fakturaer. Ifølge advokaten fikk hun ikke en oppdragsbeskrivelse, og det fantes heller ingen egen økonomiavdeling i Kraft & Kultur. Hun ble benevnt som økonomisjef, men det var kun en papirtittel. Hun hadde heller ikke budsjettansvar, eller personalansvar, slik at hun kunne ta egne beslutninger. Det var det Benulic som gjorde.

Ifølge forhørsprotokollene til Ekobrottsmyndigheten trivdes hun veldig godt i starten, og fikk veldig mange gode tilbakemeldinger. Etterhvert ble det mye mer jobb, og hun følte at hennes økonomikunnskaper ikke strakk til. Hun sa opp jobben i januar 2012, og har nå jobb i et annet foretak.

Skjermbilde av Helena Riddestråles åpne Facebook-profil

Boris Benulic er hovedmistenkt for å ha manipulert regnskapene i Kraft & Kultur. Hans to forsvarere avviser at han har gjort noe galt, og mener feilene blant annet skyldes et lite velfungerende fakturasystem.

I Sverige er Benulic en velkjent stemme på den radikale venstresiden. Han har hatt markedsføringsjobber i Volvo og radikale Ordfront, og har jobbet i flere mediebedrifter som journalist og kommentator.

Nylig ble det kjent at Benulic har dugnadsjobbet i den lett anarkistiske radioen bubb.la: Boris har sin egen radiokanal i retten

Ifølge Svenska Dagbladet har han imidlertid livnært seg med å arrangere grillkvelder rundt omkring i landet.

I retten er Benulic den som gjør mest ut av seg. I rettlokalet veksler Benulic fra å sitte uttrykksløs og helt rolig, til å vri seg på stolsetet og bemerke ting til forsvarerne, understreket av grimaser.  Andre ganger noterer han iherdig på sin Apple Macbook. På slutten av dag to i retten legger han hele hodet i bordflaten og blir liggende en god stund. I pausene holder han seg med sine forsvarere eller snakker i mobiltelefonen.

Benulic er fortsatt en svært aktiv samfunnsdebattant, og presenterer seg fortsatt som marxist. Han bruker aktivt Facebook for å poste sine samfunnskritiske innlegg, også mens rettssaken pågår.

 

Skjermbilde av Boris Benulics åpne Facebook-profil.

NORD24 FØLGER RETTSAKEN I SÖDERTÖRNS TINGRETT. SISTE SAKER:

- Det finnes ikke noe motiv

Boris har sin egen radiokanal i retten

- Verste jeg har opplevd på 40 år 

Forsvarerne mener Troms Kraft styrer etterforskningen

Hemmelighold mot alles vilje

Den radikale kultursluggeren ser nå ut som en veltrent forretningsmann

Suksesshistorien som var for god til å være sann

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpte, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef

Kommentarer til denne saken