Kraft&Kultur-saken: Nekter for alt

Boris Benulic på vei inn i retten sammen med sine advokater.

Boris Benulic på vei inn i retten sammen med sine advokater. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Mandag startet Södertörns tingsrätt straffesaken mot Boris Benulic (59) og tre medtiltalte i den omfattende svindelsaken som har påført Troms Kraft tap på rundt 1,7 milliarder kroner.

Nord24.no er tilstede i retten. Saken oppdateres.

Boris Benulic ankom retten sammen med sine advokater klokken 09.00.

Både han og de tre tre medtiltalte nektet for alle tiltalepunkt da rettsaken startet.

Den hovedtiltalte Boris Benulic var administrerende direktør i det på papiret vellykkede datterselskapet Kraft & Kultur. Men 22. november 2011 gikk alarmen. Troms Kraft innkalte til pressekonferanse og meddelte at det var avdekket vesentlige feil i regnskapene til det svenske datterselskapet.

– Systematisk lovbrudd

Troms Kraft-ledelsen fortalte rystet at de hadde mistanke om et inntektsavvik på 1,5 milliarder kroner etter flere år med regnskapsmanipulasjon. Ifølge tiltalene har Benulic og de tre medhjelperne bedrevet grov svindel, alternativt stått for grov regnskapssvindel i regnskapsårene 2003 til 2010.

– Lovbruddene er å anse som grove ettersom det dreier seg om betydelige beløp og inngår som et ledd i et systematisk begåtte lovbrudd, heter det i tiltalen fra statsadvokat Lennart Gollard ved det svenske økokrim, Ekobrottsmyndigheten.

I et intervju med Dagens Næringsliv sier Benulic at han mener tiltalen er absurd.

– Tiltalen er absurd. Jeg, som hovedtiltalt, skal med min fantastiske personlighet og sjarm i ti år ha lurt tre selskapsstyrer, tre økonomidirektører, to revisjonsselskaper og tre revisjonskontroller. Det er en formidabel oppgave å lure 50 intelligente personer med høy kompetanse. Det strider mot sunn fornuft, sier Benulic til DN.

Statsadvokaten ønsker ikke å uttale seg om saken før rettssaken, får NTB opplyst av presseansvarlig Katinka Wall ved Ecobrottsmyndigheten i Stockholm.

Benulic hevder ovenfor Dagens Næringsliv at ledelsen i Troms Kraft hadde mer kunnskap om driften i Kraft&Kultur enn de vil innrømme.

– Konsernledelsens strategi i Troms Kraft bygde på at de var Guds gave til Nord-Norge, sier Boris Benulic i et intervju med DN i forkant av rettssaken.

– Bare vi vet hva som er best for Nord-Norge. Troms Kraft skulle bli motoren for nordnorsk næringsliv. Strategien var å kjøpe opp alt som fantes nordpå. De oppkjøpene førte til heftige kontroverser. Konsernledelsen mente at politikerne og eierne ikke skjønte seg på forretninger og bare la bare hindringer i veien, sier Benulic.

Manipulerte salg

Svindelen skal ha skjedd ved å manipulere dataene for strømsalg, slik at regnskapene viste en feilaktig økning av inntekter og resultater. Ved å bruke regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter» (upplupna inntekter) skal de tiltalte ha dekket over at de solgte kraft til en langt lavere pris enn det som kommer fram i regnskapene. Regnskapsposten var finansiert av kredittlån.

Ifølge tiltalen inneholdt denne sentrale posten med for høye beløp minst 263 millioner SEK i regnskapsåret 2005. Feilføringen økte suksessivt til minst 1,4 milliarder SEK i 2010.

– Visste ikke

I tillegg til Benulic er tidligere regnskapskonsulent Pierre Sjöö og to andre medarbeidere tiltalt for medvirkning til svindel eller grove brudd på bokføringsreglene. Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld.

Forsvarer Hans Strandberg har uttalt til Nord24 at hans klient Boris Benulic ikke visste om feilene i regnskapene til Kraft & Kultur.

– At det ble feil i regnskapene lengre fram i denne perioden på upplupna inntekter, beror på at det var ført inn feilaktige opplysninger som Boris ikke har kjent til – og ikke har kunnet oppdage, sier Strandberg til det nordnorske økonominettstedet.

Den omfattende rettssaken er ventet å vare til langt ut i juni. De første ukene vil gå med til en gjennomgang av tiltalen, og den hovedtiltalte forklarer seg neppe før i begynnelsen av mai. Blant de 20 norske vitnene som skal føres, er tidligere styreleder Odd Roger Enoksen.

Artikkeltags