Gå til sidens hovedinnhold

- At jeg snakker om å skyte Jonas er jo en rimelig ubalansert uttalelse av en så balansert person som meg

Artikkelen er over 6 år gammel

Boris Benulic skylder på andre og sier at han var i sjokktilstand da han skrev oppsiktsvekkende mail til underordnet.

(Nord24.no/Huddinge)

Han har valgt røde sokker i dag. De brune skinnskoene er blankpussede. Hovedmistenkt Boris Benulic virker rolig.
I forrige uke fikk Benulic på amerikansk vis selv kjøre showet i retten, og uforstyrret legge frem sin egen historie.

Nå skal han gjennomgrilles av aktoratet. De skal forsøke å bevise både grove brudd på regnskapsloven, samt grov svindel for 1,5 milliarder kroner.

Startet med konkurs

Før Benulic går inn i rettssal fire stikker han en pris snus under leppa.

Aktoratet virker skjerpet. Ted Murelius er lett rødflammet på halsen, mens han klargjør rettens opptaksutstyr, før han gyver løs på Benulic.

Den tidligere K&K-sjefen blir kryssforhørt om en konkurs i forløperen til Kraft & Kultur, Hällefors Kulturdistribution. Konkursen endte med sterk kritikk av bokføringen i selskapet og anmeldelse til Ekobrottsmyndigheten. Han blir også utspurt om bokføringsrutiner, om manglene i regnskapssystemet, om hvem som fikk informasjon om hva, om den svake økonomifunksjonen i selskapet – og ikke minst om den påståtte jukseposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter».

Hele tiden er svaret han stort sett det samme. Benulic avviser å ha gjort noe galt, og legger i stor grad skylden på andre.

Det fremstår likevel klart at det er Benulic selv som har beregnet den omstridte regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter», etter eget «rimelighetsprinsipp», fordi det manglet gode nok data fra faktureringssystemet.

- Mine beregninger stemte mye bedre.

LES OGSÅ: Boris Benulic: - 34 grunner til at jeg bør frifinnes

DETTE ER DE TILTALTE: En digger hardrock, en er marxist, en ble hentet fra vikarbyrå og en er fortsatt ansatt

Enkel formel

Benulic snakker monotont og lavt, og blir flere ganger bedt om å gjenta det han har sagt. Han øker imidlertid toneleiet av seg selv, og setter seg fremst på stolen, når aktoratet kommer inn på regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter».

- Hvorfor kunne ikke Pierre Sjöö (innleid økonomikonsulent) beregne denne posten?, spør aktor.

- Han hadde ikke kompetanse på elmarkedet.

- Men formelen din var vel ganske enkel?

- Ja, men det er mange beregninger som ligger til grunn før det, sier Benulic, og hevder at planen var å bygge opp en økonomiavdeling, som også kunne skjøtte oppgaven med beregningen av milliardposten.

Mens Ekobrottsmydigheten påpeker manglende bokføringsunderlag til regnskapsmedarbeiderne, gjentar og gjentar Benulic at revisorene har gjort omfattende stikkprøver, samt godkjent regnskapene. Styret hadde også svært få merknader til regnskapene.

- Ikke tyvaktig

Så er det lunchpause.

Benulic og hans forsvarere drar som vanlig til den nærliggende togstasjonen Flemingsberg. Her venter smakfulle, friterte småretter av kjøtt og ris med sterke og søte sauser.

I rettssalen skal det også bli hett.

Benulic rekker å dytte inn en ny snus under leppa før det starter igjen.

Aktoratet fokuserer nå på mailer der Benulic bruker ord som "trylling", "triksing" og "manipulering" om tallene i Kraft & Kultur.

Benulic forsvarer seg med at mailene viser enkelthendelser med noen millioner her og der, og ikke svindel på 1,5 milliarder kroner.

- Igjen, dette er marginale beløp. Trylling og triksing er av de vanligste ordene jeg bruker. Det ligger ikke noe dramatisk, eller tyvaktig, i det.

Gjentatte ganger avbryter forsvarerne aktoratet, men får en sur og kort himling med øynene i retur. Eter tendenser til munnhuggeri bryter dommeren til slutt myndig inn og gjør det klart at dette er aktoratets dag.

Temperaturen stiger flere hakk når aktorat tar frem justering av kredittposter og volumer med helt jevne tall, for eksempel 100.000 kWh redusert volum solgt kraft på flere kunder.

- Det ser rart ut, hvorfor blir tallene så eksakte?

- Vi har et filter som avrunder, vi måtte manuelt justere tallene, men totalen stemmer.

- Forsøker du å skjule noe for revisoren?

- Det viktigste er at totalen stemmer. Den bygger på ordentlige beregninger og de må gjøres manuelt. Det er ikke mer rart enn som så.

Bokføringsbilag forsvant

Ekobrottsmyndigheten er også undrende til at det mangler bokføringsbilag for 2005-2007.

- Ja, det er merkelig. Jeg vet ikke hvordan de forsvant, sier Benulic.

Når Ekobrott påpeker upresise månedsrapporter til styret i K&K forsvarer Benulic seg med at det var tidlige beregninger, og at man manglet endelige tall.

- Var Troms Kraft klar over dette?

- Jajamen. De var vel innforstått med det.

Gambling med kraftpriser?

Aktoratet fortsetter med å trekke frem stadig nye mailer som tilsynelatende viser at Benulic er fullstendig klar over at man bryter interne rutiner og gambler med kraftprisene.

Benulic avviser dette kontant. Den klareste mailen kommer på selve D-dagen for Benulic i Kraft & Kultur, 11.11.11. Den viser tilsynelatende at Benulic har visst om åpne posisjoner i to år. I mailen plasserer han all skyld på den nå medtiltalte Jonas Lundberg, før han avslutter med at Lundberg burde vært skutt:

- Jeg var i sjokktilstand den dagen. Det var svært turbulente dager, jeg fikk sparken, og jeg trodde vi hadde tapt store beløp, og at jeg hadde feilet som leder. I ettertid, og jo mer jeg studerer materialet, jo mer overbevist er jeg om at jeg tok feil den gangen. Det gjenstår å bevise at det var noen åpne posisjoner. At jeg snakker om å skyte Jonas er jo rimelig ubalansert av en person som er så balansert som meg, sier Benulic, og smiler.

LES OG SE MAILEN HER: - Jeg kunne gått ut og skutt deg for to år siden. I ettertid innser jeg at det hadde vært det beste

Men Benulic blir mektig irritert når aktoratet avslutningsvis trekker frem mailer som tyder på at flere titusener har havnet på konto hos hustruen til Benulic.

- Det er nesten ubehagelig. Det har ingenting med elhandel å gjøre. Det er høyst private affærer.

Helt til sist får Benulic et spørsmål om faktureringen:

- Det burde jo være et gigantisk problem at man ikke får inn pengene?

- Jeg var den som var mest stresset i ledelsen, jeg var totalt utmattet. Jeg snakket til konsernsjefen om dette sommeren 2011. Jeg fikk beskjed om at jeg skulle ta det med ro, at han var ganske avslappet.

Nok en dag i rettsaken mot Benulic, og de medtiltalte, er over.

Benulic forlater raskt rettsbygningen, og ser som vanlig ned når foto-linsen nærmer seg. Så hopper han inn i forsvarer Hans Strandbergs Jaguar - og forsvinner ut på hovedveien.

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpte, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef

LES FLERE SAKER OM KRAFT & KULTUR:

Troms Kraft gikk i luksusfellen: - Eierne har brukt penger de ikke eide

- Det finnes ikke noe motiv

Boris har sin egen radiokanal i retten

- Verste jeg har opplevd på 40 år

Hemmelighold mot alles vilje

Forsvarerne mener Troms Kraft styrer etterforskningen

Den radikale kultursluggeren ser nå ut som en veltrent forretningsmann

Suksesshistorien som var for god til å være sann

Kraft&Kultur-saken: Nekter for alt

Disse 16 kronvitnene må møte i rettssalen i Stockholm i mai 

Kommentarer til denne saken