Her måtte de bygge seg rundt det bevaringsverdige treet: - Det ble en god løsning

Dette almetreet førte til at byens største leilighetsprosjekt på svært lenge ble litt mindre. Skjebnen til bjørka like ved er uviss.

Dette almetreet førte til at byens største leilighetsprosjekt på svært lenge ble litt mindre. Skjebnen til bjørka like ved er uviss. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ble sendt tilbake til tegnebrettet av kommunen.

DEL

Tirsdag skal et av de største boligprosjektene Tromsø sentrum har sett på en stund legges frem i formannskapet. J.M Hansen Eiendom har jobbet lenge med å regulere eiendommen som i dag er en uskjønn parkeringsplass mellom Parkgata og Vestregata.

Om prosjektet går gjennom blir det den største utbyggingen av boliger i Tromsø sentrum siden Sentrum Terasse, ni etasjer høyt med 35 leiligheter. Men da prosjektet først var til behandling i kommunen var det andre ting enn høyden saksbehandlerne satte fingeren på: I Parkgata ligger en av byens stadig mer sjeldne almelunder. Her ville utbygger fjerne det øverste treet, som står akkurat der øverste nordlige hjørne på bygget skulle ligge.

Det var ikke aktuelt.

- Dette kan ikke tolereres og planene må endres slik at almetrærne ikke tar skade/fjernes som følge av utbyggingen, skrev reguleringssjef Erik Eidesen i Byutviklings innspill til planforslaget.

Nordveggen på prosjektet er nå trukket tilbake slik at almetreet (og en bjørk som klokelig har plassert seg like ved siden av) kan få leve videre.

- Fikk faktisk mer volum på bygget.

- Løsningen vi endte på resulterte i at vi fikk løst brannsikkerhetsutfordringer og mer effektiv planløsning i etasjene. Bygget ved siden av er fredet, og det er soveromsvinduer mot den sida, sier daglig leder i JM Hansen eiendom Andreas Arild.

Slik ble saken løst (bildeserie):

- I prosjektfasen har vi har opplevd planmyndigheten som positiv og stort sett løsningsorienterte. Riktignok har vi møtt på noen utfordringer som har ført til forsinkelser, men de er nå ryddet av veien og jeg opplever byutvikling som positiv til våre planer for kvartalet. Det ser også ut til at planforslaget vårt prioriteres og det setter vi pris på, sier Arild.

De øvrige innsigelsene fra kommunen lot seg også løse. Blant dem sykkelparkering, lading for elbil og ikke minst bedre lekeplass i Kongeparken, og etablering av oppvarmet fortau langs hele Vestregata.

Administrasjon innstiller på at planforslaget vedtas. Det fremheves at kommunen har et ønske om mer boligbygging i sentrum, og at et areal som til nå har vært parkeringsplass blir et moderne bygg. Samtidig sikrer utbyggingen en opprusting av Kongeparken.

  • Vi skrev i en tidligere versjon av saken at arealet på bygget ble mindre på grunn av treet. Dette baserte seg på en misforståelse - volumet på bygget som nå er til behandling er større enn det opprinnelige.

Artikkeltags