Boligprisene har steget nesten 15 prosent på ett år. Men nå er prisfesten over

VILT: De som kjøpte bolig i Tromsø for to-tre år siden har all grunn til å juble. Prisveksten har nemlig vært på omtrent 25 prosent de siste to årene.

VILT: De som kjøpte bolig i Tromsø for to-tre år siden har all grunn til å juble. Prisveksten har nemlig vært på omtrent 25 prosent de siste to årene.

Artikkelen er over 5 år gammel

Slutt på tosifret vekst i året, spår ekspert.

DEL

Boligprisene i Tromsø steg med 0,6 prosent i oktober. Det viser boligprisstatistikken som Eiendom Norge la frem klokken 11 onsdag. Det betyr at prisene i Ishavsbyen har steget med 14,7 prosent de siste tolv månedene.

De siste to årene har boligprisene steget nærmere 25 prosent.

Det betyr at den som kjøpte seg en bolig til to millioner for to-tre år siden, nå kan plusse en halv millioner kroner på verdien – minst.

Tror på fest-stopp

Tromsø har i to år skilt seg ut med en ekstrem vekst i boligprisene sammenliknet med de andre norske storbyene.

Børge Martinussen, talsmann for Eiendom Norge i nord og daglig leder i Eie Eiendomsmegling, antar imidlertid at den store prisfesten nå er over.

- Det tok to år lengre tid i Tromsø før innhenting startet etter krakket i 2008, sammenliknet med ellers i landet. Årsaken var lokale forhold, og hadde bakgrunn i den store spekulasjonen i borettslagsleiligheter vi så før finanskrisen, sier Martinussen.

Færre på visning

Nå ligger Tromsø på omtrent den samme kvadratmeterprisen som Bergen.

- Nå har vi tatt igjen de andre storbyene, og ligger der vi historisk sett skal ligge, som mellom den tredje og femte dyreste byen, sier den erfarne megleren.

Han forteller at aktiviteten på boligmarkedet i Tromsø har gått ned de siste månedene.

- Det har vært roligere i markedet i høst, med færre på visning og færre som gir bud. Det er for så vidt normalt om høsten. Jeg er ikke bekymret for boligprisene i Tromsø, og regner med at utviklingen vil våre på linje med resten av landet, sier Martinussen.

Han spår at boligprisene i Tromsø vil stige med mellom tre og fem prosent i 2015, langt under de tosifrede veksttallene vi har sett de siste årene.

Bom stille nasjonalt

De reelle nasjonale boligprisene står bom stille fra september til oktober.

Justert for sesongvariasjoner gir tallmaterialet fra alle bolighandlene i oktober en prisoppgang på 0,9 prosent.

- Utviklingen i oktober var stabil og vitner om et godt marked, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge på Eiendom Norges pressekonferanse onsdag.

Utflating i høst

I september steg boligprisene 0,7 prosent etter justering for sesongvariasjoner, men da var den faktiske nedgangen på 0,1 prosent.

Det betyr at boligprisene i Norge i realiteten har stått stille i to måneder.

Tolvmånedersveksten i Norge har vært på 5,3 prosent fra oktober i fjor til utgangen av oktober i år. Så langt i 2014 har boligprisene steget med 2,1 prosent nasjonalt.

Kommer med sterk advarsel

Denne uka langet Finanstilsynet ut en advarende pekefinger. Både prisnivået på boliger og det gjennomsnittlige norske gjeldsnivået er rekordhøyt, sammenliknet med lønnsinntektene våre.

Det gjør den norske økonomien sårbare for eksterne økonomiske sjokk, som for eksempel vedvarende fall i oljepriser og en svakere vekst i verdensøkonomien.

- Vi kan ikke være enige i annet. Det er ikke en sunn utvikling, sier Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

Han advarer om at det er disse forholdstallene som utgjør de mørke skyene som kan true det norske boligmarkedet.

Dersom boligprisene skulle falle, vil det ramme ekstra hardt unge voksne i etableringsfasen.

- Svakere arbeidsmarked og lavere inntektsutvikling vil kunne føre noen ut i problemer. Det vil kunne endre psykologien i boligmarkedet, advarer Laugen.

Dette er sesongjustering

Boligprisene varierer etter sesong, som mange andre varer og tjenester.

Som regel stiger boligprisene på vårparten, flater ut om sommeren og kan falle litt om høsten. Forskjellen mellom endringen i faktisk pris og sesongkorrigert pris forklares med sesongvariasjoner.
 

Så mye har boligprisene steget i Norges storbyer de siste 12 månedene:

Tromsø14,7 %
Bergen6,9 %
Oslo 5 %
Trondheim 4,7 %
Stavanger0,2 %

Artikkeltags