Etter tre måneder er kassa tom - boligdrømmen må vente til høsten

Kristoffer Kanestrøm.

Kristoffer Kanestrøm.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Tromsø kommune har allerede brukt opp midlene til startlån for vanskeligstilte på boligjakt.

Dermed får ikke nye søkere behandlet sine søknader før i september.

- Det er gledelig for dem som har fått lån. Nå håper vi Husbanken kan gi oss større rammer, sier byråd Kristoffer Kanestrøm til Nord24.no.

Vil ha mer penger

Så langt i år har Tromsø kommune gitt 88 millioner kroner i startlån, og forhåndstilsagn på 47 millioner kroner. I hele fjor ble det delt ut 98,8 millioner kroner. I 2012 og 2013 valgte kommunen å låne inn 200 millioner i året til ordningen. Men regelverket som sa at det ikke kunne gis startlån til boliger som gikk over takst gjorde at de som hadde fått forhåndstilsagn ikke klarte å vinne frem i et opphetet boligmarked. Lånemidlene hopet seg dermed opp.

- Det var derfor noe overheng. Men nå er alt lånt ut, sier Kanestrøm.

Kommunen jobber nå med å få større rammer fra Husbanken.

– Vi er i kontakt med Husbanken, for å undersøke om vi kan låne mer. Svaret vil vi ikke få før til høsten. Vi beklager at de som trenger hjelp og planlegger å kjøpe bolig, nå må vente med dette, sier enhetsleder Roar Stangnes ved Boligkontoret.

Søknader som ligger inne og nye søknader som kommer inn vil ikke bli behandlet før i september.

- Det fine med denne ordningen er at den ikke koster kommunen noe. Det er veldig lite tap på disse lånene. Og skulle det bli tap, dekker Husbanken 75 prosent.

Gir rom for andre

I tillegg prioriteres lån til de som i dag har kommunale boliger. Det betyr at en kommunal bolig frigjøres for hver som lykkes med å kjøpe egen bolig. Det er stor mangel på kommunale boliger til vanskeligstilte i dag.

Dersom kommunen får ledige lånemidler fra Husbanken vil søkere som bor i kommunal bolig prioriteres først, deretter unge funksjonshemmede.

Artikkeltags