Senker blodtrykket med rekeskall. Nå skal medisinen ut på markedet i Canada - og Norge kan være neste

BIO MOT HØYT BLODTRYKK: Forskningssjef Jaran Rauø i selskapet Marealis regner med å ha en biomedisin fra rekeskall på markedet neste år. Forsker Asbjørn Gildberg(på skjermen bak) i Nofima fant den aktive ingrediensen peptider i rekeskall.

BIO MOT HØYT BLODTRYKK: Forskningssjef Jaran Rauø i selskapet Marealis regner med å ha en biomedisin fra rekeskall på markedet neste år. Forsker Asbjørn Gildberg(på skjermen bak) i Nofima fant den aktive ingrediensen peptider i rekeskall. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Avfall fra rekefabrikker blir biomedisin som senker blodtrykket. Utgangspunktet var et funn fra forskningsmiljøet i Tromsø.

DEL

Allerede neste år kan en ny biologisk blodtrykksmedisin være på markedet. Bak står selskapet Marealis i Tromsø. De aktive stoffene hentes fra et avfallsprodukt fra rekeproduksjonen ved Stella Polaris i Kårvikhamn i Troms, fortalte forskningssjef Jaran Rauø i selskapet under Forum Marine næringer i Hammerfest tirsdag.

Peptidene kommer

Utgangspunktet var et funn som forsker Asbjørn Gildberg ved Fiskeriforskning (nå Nofima) i Tromsø. Rekeskall inneholder peptider som har den oppsiktsvekkende effekten på menneskers blodtrykk.

Det var selskapet Marealis som har løftet peptidene inn i medisinens verden, og som har stått for utvikling av ekstrakteringen og tilretteleggingen for masseproduksjon. Etter testing med mus og rotter er det etter hvert gjort en omfattende studie i Canada, USA, Tsjekkia og Tyskland.

Fra kjemi til bio

Studien viser at effekten er åpenbar og fordelen er at de biologiske peptidene lett opptas i blodet til mennesker. De som har forhøyet blodtrykk vil merke det med en senkning. De som ikke har en slik tilstand vil ikke merke noen forskjell. Men det er heller ikke skadelig, og slik sett kan det være et godt alternativ til kjemisk produsert blodtrykksmedisin.

Stella Polaris var utløsende

Samarbeidet med den store rekefabrikken til Stella Polaris i Kårvikhamn har vært en utløsende faktor for utviklingen og produksjon av medisinen. Jevn tilgang av råstoffet (avfallsproduktet rekeskall) i tilstrekkelige mengder er avgjørende.

Snart på markedet

Ifølge Rauø vil medisinen være på markedet i Canada allerede i januar neste år. Når det gjelder de europeiske landene, inkludert Norge, er det også ventet klarsignal fra de offentlige mattilsynene i løpet av neste år.

– Men dette kan vi ikke garantere på nåværende tidspunkt, sier Rauø til iFinnmark.

Artikkeltags