Gå til sidens hovedinnhold

Da Simon kom hjem fra universitetet, hadde utleieren brutt seg inn med brekkjern

Artikkelen er over 6 år gammel

Forbrukerombudet: - Har ikke hørt om tilsvarende.

En 61 år gammel huseier fra Tromsø må møte i tingretten, tiltalt for å ha trakassert tre leietakere i løpet av fem måneder i 2013 og våren 2014.

- Jeg har ikke hørt om tilsvarende, heldigvis. Nå kjenner jeg ikke til saken utover det du forteller, men det høres veldig ekstremt ut, sier Helen Falch, regiondirektør i Forbrukerrådet i Finnmark og Troms.

I tillegg er 61-åringen tiltalt for å ha truet Tromsøs varaordfører og en Nordlys-journalist, samt å ha truet med å slå ned en politiførstebetjent.

Brøt seg inn

Det alvorligste punktet i tilitalen gjelder innbrudd hos en av leietakerne. Simon Sikkeland (22) opplevde å bli frastjålet verdier for over 20.000 kroner da utleieren brøt seg inn i leiligheten i brekkjern.

Ifølge tiltalen skjedde innbruddet i 15.30-tida den 12. februar i år. Deretter skal mannen ifølge tiltalen ha stukket av med en Mac, en HP-PC, en klokke, en sekk, en skredspade, en jakke og en Iphone til en samlet verdi av 21.875 kroner.

Sikkeland forteller at han var i en forelesning på universitetet da han fikk en tekstmelding.

- Det sto et eller annet om at jeg var kastet ut fra hybelen. Da jeg ringte opp, viste det seg at skulle ha en visning der, sier Sikkeland til Nordlys.

Strødd utover gulvet

Ifølge Sikkeland har det i ettertid vist seg at en kvinne hadde blitt invitert på visning i leiligheten mens 22-åringen var borte. Hun ante imidlertid uråd og stakk av da huseieren begynte å bryte opp døra med brekkjern.

- Jeg gikk rett fra forelesningen og dro dit med en kompis. Da jeg kom til stedet lå alle tingene mine strødd utover gulvet. Mye var stjålet, forteller Sikkeland.

Etter å ha snakket med politiet, kontaktet han Studentsamskipnaden i Tromsø og fikk tildelt en ny leilighet umiddelbart.

- Jeg kjøpte inn ny PC med oppsparte midler, og fikk forsikringsoppgjøret i løpet av en måned. Men jeg måtte betale en egenandel på 2000 kroner, forklarer Sikkeland.

Presset for penger

Studenten flyttet inn i hybelleiligheten i slutten av 2013, og forteller at 61-åringen flere ganger forsøkte å presse ham for penger.

- Blant annet fikk jeg i juleferien en sms om at jeg ville bli kastet ut om jeg ikke betalte inn 25.000 kroner innen en dato før nyttår. Men da jeg kom tilbake til Tromsø fra ferie hadde ingenting skjedd, sier Sikkeland.

Sikkeland sier at han har inntrykk av at utleieren først og fremst blir ubehagelig i beruset tilstand.

- Da jeg kom dit for første gang virket han veldig hyggelig og bereist. Han utga seg også for å være håndballinteressert. Alt han gjør som er dumt gjør han når han er beruset, og det er han nok 70 prosent av tiden, sier Sikkeland.

- Hei Afghanistan!

Flere andre leietakere har svært dårlige erfaringer med den samme utleieren.

Priscilla Gonzalez Fonseca (37) flyttet inn i november 2013 sammen med sin 10 år gamle datter. I april fortalte hun til Nordlys at hun blant annet ble forsøkt dratt inn i utleierens bopel, og at hun fikk en rekke frierbrev på trappa.

LES OGSÅ: Først fikk Majken (23) frierbrev. Så ble småbarnsfamilien truet med torpedo

Khoshal Shinwarai flyttet inn i april 2014, og ble kastet ut bare to dager senere. Da la utleieren igjen et brev med «Hei Afghanistan! Jeg vil ikke ha mitt hus fyldt med dine folk».

Mannen er nå tiltalt for å ha låst seg inn til Shinwarai i beruset tilstand mens han lå og sov og opptrådt truende.

LES OGSÅ: To dager etter at Khoshal hadde flyttet inn, ble han kastet ut av huseieren

- Brudd på husleieloven

Helene Falch i Forbrukerrådet forklarer at husleieloven er tydelig på at en utleier ikke har anledning til å ta seg inn hos leietaker uten forvarsel.

- Jeg kjenner som sagt ikke denne konkrete saken, men eksemplene - dersom de er sanne - kvalifiserer jo til kriminelle handlinger. Det er også brudd på husleielovens bestemmelser, som tydelig sier at en huseier ikke kan ta seg inn i utleieobjektet uanmeldt. Unntaket er dersom det er helt akutt, sier Falch.

De fleste saker der Forbrukerrådet engasjeres, er av et litt annet kaliber enn saken med 61-åringen i Tromsø.

- De fleste husleiespørsmål dreier seg om relativt vanlige ting - som oppsigelsesregler, depositumsregler, mangler ved leieobjektet og hvem som har ansvar for det og eventuelle konsekvenser, forteller Falch og henviser til Forbrukerrådets samleside om husleieforhold på nettsidene deres.

- Truet varaordfører

Etter at Nordlys omtalte saken om Khoshal Shinwarai, gikk blant annet varaordfører Anni Skogman (Frp) ut og reagerte mot utleierens oppførsel.

Kort tid etter ble hun selv oppringt av 61-åringen, som blant annet sa at hun "ikke visste hvem hun hadde lagt seg ut med, og at hun var ferdig".

- Jeg er ikke skyggeredd til vanlig, men jeg oppfattet det som en drapstrussel. Derfor anmeldte jeg forholdet. Først tenkte jeg at han skulle ta meg som politiker, men så gikk det mer på meg som menneske. Jeg hadde flere samtaler med politiet etterpå, og deres vurdering var at han med stor sannsynlighet ikke ville gjøre noe mot meg. Etter det har jeg slått meg til ro med saken, sier Anni Skogman til Nordlys.

LES OGSÅ: Varaordfører: - Jeg er sjokkert og stum

Også Nordlys-journalist Tord Olander Pedersen ble truet under et intervju med utleieren. Mannen er tiltalt for å ha truet Pedersen med at "dersom denne saken kommer på trykk, er både du, din redaktør og din avis finito".

LES OGSÅ: Ordfører Hjort: - Denne utleieren er ikke velkommen i vårt Tromsø

LES OGSÅ: Khoshal (22) drukner i støtteerklæringer: - Glad for at folk bryr seg

Nordlys har forsøkt å få en kommentar fra mannen og hans forsvarer, Bengt Høyer Pedersen, dessverre uten å lykkes.