Kutt, kutt, kutt har vært gjennomgangstonen. Norges gullgruve gjennom vel èn generasjon - olje- og gassnæringen - har blitt omtalt som en «solnedgangsnæring».

Men plutselig skinte solen i Tromsø, og kanskje også litt på PGNiG - Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo.

I motsetning til alle andre i bransjen har den polske statseide giganten valgt å satse der andre trekker inn klørne.

- Det er nå det er muligheter, sier Slawomir Hinc, administrerende direktør i PGNiG Upstream International til Nord24.no.

Ser mot nord

Selskapet valgte å slå til da danske Dong la ned Tromsø-kontoret og de ansatte annonserte seg til salgs for 1 krone.

- Vi er i Nordsjøen og i Norskehavet, og nå ser vi mot Barentshavet, sier Hinc.

Selskapet med hele 29.000 ansatte har et langsiktig perspektiv i nord, og leter videre etter flere gode forretningsmuligheter i Norge - både kjøp av selskaper og feltandeler.

I motsetning til mange andre er det gass som er satsingsområdet. Hinc tror gass får en større rolle når nye klimaregler vil tvinge frem mer miljøvennlige energiformer.

23.runde

Tromsø-avdelingen vil jobbe spesielt med 23.konsesjonsrunde, på norsk side i det tidligere omstridte området mellom Norge og Russland. Her er det forventet store gassforekomster.

Mandag morgen hadde de invitert til offisiell åpning av kontoret i Tromsø med mingling og presentasjon på toppen av The Edge. Både politikere, ansatte og næringen hadde møtt opp for å ønske velkommen.

- Svært interessant

Staben i Tromsø vil bestå av åtte av de tidligere DONG-ansatte.  Det polske oljeselskapet begrunner satsingen med de ansattes erfaring og kunnskap om sokkelen i både Barentshavet og Norskehavet.

Det statseide polske selskapet sier regionkontoret i Tromsø  vil etablere PGNiG UI AS i nord på linje med andre erfarne leteselskaper som Statoil, ENI, Det Norske, Total, Lundin og North Energy.

- Selskapet ser på Barentshavet som et svært interessant område for videre vekst gjennom lisenstildelinger i de årlige TFO-rundene og 23 konsesjonsrunde.

PGNiG er med i det konsortium av selskaper som i fellesskap har foretatt meget omfattende innsamling av seismiske 3D-data innen fire avgrensede områder i den sør-østlige delen av Barentshavet - nær sektorgrensen mot Russland.

Polskie Gornictwo Naftowe I Gazownictwo SA

  • Polens største selskap innen olje og gass.
  • Stor på gass: Handel og distribusjon, letting, produksjon og gasslagre. 
  • Den polske stat er største eier.
  • Etablerte norsk avdeling i Stavanger i 2007.
  • Største eierandel i Norge er Skarv med utvinnbare reserver tilsvarende 595 million fat oljeekvivalenter (gass omregnet til oljefat)
  • PGNiG UI AS har bygget en portefølje av 17 lisenser på sokkelen i Barentshavet, utenfor Midt-Norge og i Nordsjøen, inkludert 11,9 % i Skarvfeltet operert av BP. I oktober 2014 ervervet selskapet andeler i de produserende feltene Morvin, Vale, Vilje og Gina Krogh – sistnevnte under utbygging.
  • En av 33 selskaper som er med på seismikk-kampanje i Barentshavet sørøst.
  • La ny strategi på slutten av fjoråret for perioden 2014-2022. Her heter det blant annet at man skal styrke leting etter olje og gass, ikke bare i Polen, men også i utlandet.