- De gikk rundt i korridorene sine i Tromsø og kalte alle som stilte spørsmål for idioter

Boris Benulic på vei ut av rettssalen i Södertörns tingsrätt. Foto: Linda Vaeng Sæbbe

Boris Benulic på vei ut av rettssalen i Södertörns tingsrätt. Foto: Linda Vaeng Sæbbe

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

(Nord24-Stockolm-Huddinge):

- Jeg har levd med en følelse av uvirkelighet i fire år. Helt siden jeg fikk sparken som leder for Kraft & Kultur og ble anklaget for å ha blåst opp de "upplupna" inntektene med halvannen milliard kroner og forårsaket at selskapet har tapt like mye.

Slik begynner Boris Benulic sin egen lavmælte monolog i Södertörns tingsrätt mandag ettermiddag. Han sitter med foldede hender og leser sin beretning som han har skrevet inn på sin PC.

I åtte dager har han sittet her inne i sal fire, tiltalt for regnskapsvindel av grovt kaliber.

Den solfriske hudfargen har bleknet. Ansiktet er mer dratt og slitent mot den kritthvite skjorten.

- Og min følelse av uvirkelighet blir ikke mindre ved at ingen riktig klarer å forklare for meg hvordan disse tapene skulle ha skjedd eller hvordan jeg skal ha gått fram, eller hvorfor jeg overhode skulle ha villet gjøre noe slik. Og muligens har min følelse av uvirkelighet ikke bare vært der i fire år, men i 15 år. Siden den dagen jeg satt i Ordfront og fikk den telefonsamtalen fra Norge…

I en time forteller Boris sin historie fra Kraft & Kultur og forholdet til morselskapet Troms Kraft. Mens han roser gamle Troms Kraft, forteller han retten om et morselskap han fikk mer og mer avsmak for etter at konsernet fikk ny ledelse i 2007.

LES OGSÅ: I dag gir Kraft&Kultur-Boris sin versjon av hva som skjedde

LES OGSÅ: Boris Benulic: - 34 grunner til at jeg bør frifinnes

- Fikk avsmak av Troms Kraft-sjefene

- Jeg kjente mer og mer på en følelse av ulyst til å jobbe videre for dette selskapet. Det nye styret fra Troms Kraft etter 2007 diskuterte oftere hvordan de skulle selge Kraft & Kultur, enn hvordan selskapet skulle utvikles videre. Mens jeg tidligere hadde et styre fra Troms Kraft med stor kompetanse og engasjement, som var interesserte veiledere og rådgivere, så distanserte det nye styret seg. De var ikke hands on, beretter han.

Han sier han flere ganger uttrykte sin frustrasjon over deres manglende engasjement for virksomheten i Sverige. Han ønsket ikke å sitte alene uten en faglig aktiv eier.

- Samtidig kjente jeg på at jeg hørte ikke hjemme lenger i det miljøet som hadde utviklet seg i Troms Kraft.

Det lave toneleiet i hans monolog har akkurat nok vibrasjoner til å holde på lytterne i rettssalen. En slags lettere oppgitthet ispedd litt tristhet, milde pauser – og litt kraftigere bass der hvor kampen ennå brenner.

- Idioter var ordet jeg oftest hørte i korridorene

Boris forteller at han de første årene under sine besøk i Tromsø og Nord-Norge hadde lært seg å verdsette historien til Troms Kraft. Det offentlige eierskapet, demokratiet, kulturen rundt selskapet. Stoltheten over at fiskere og småbrukere i nord historisk hadde sikret demokratiet kontroll over ressursene.

- Men jeg merket at den ånden var i ferd med å forsvinne etter at selskapet fikk ny ledelse av folk som kom flyttende fra Oslo og Telenor. De ville vise at de var riktige toppledere som ”skulle vekke landsdelen opp fra søvnen”.

Han trekker fram kontrastene i dette nye investerings- og lånesuget i Troms Kraft-konsernet, tross i at de fikk motstand i et hjemmemiljø som var preget av forsiktighet og sparsommelighet.

- Da jeg var på besøk i Tromsø på den tiden var ordet ”idioter” det vanligste ordet jeg hørte i korridorene i Troms Kraft når det var motstand mot de storstilte planene denne nye ledelsen representerte.

- Ubehagelig og smakløs

Benulic sier han selv satt på sidelinjen og så hvordan de planla å styre eierne sine i sin egen retning, på en måte som han selv fant ubehagelig og smakløs.

- Jeg, som gikk inn i dette foretaket fordi jeg ville skape en bedre verden, levere bra produkter som mennesker vil ha, var nå i et konsern som ble ledet av personer med en holdning om at ”alle andre ikke vet sitt eget beste”.

Boris Benulic sin dag i Södertörns tingsrätt mandag var noe unordisk. I en litt mer amerikanskminnende vri hadde Benulic fått lov til å komme med sin egen beretning midt i rettsaken, uten at han skulle risikere å bli avbrutt av brysomme aktorer. Han fortalte om inntekter som gikk løpsk, alle ville kjøpe kraft av Kraft & Kultur, om vanskene med å sette seg ordentlig inn i kraftsalgsøkonomien, om nybrottsarbeid - og et selskap som tok av. Om sitt eget ønske om å slippe økonomi og regnskapsdelen av selskapet. Selv ville han bare gjøre verden til et bedre sted å være, jobbe for kultur og miljø – og gi folk produkter som de ønsker.

Benulic sier han var fullstendig klar over og bevisst på viktigheten av å sikre kraftsalg på fastpris.

- Å ikke sikre, vil være som å spille russisk rulett, ikke bare med en pistol, men med to pistoler.

- Passer ikke inn i bildene

At han ikke var noe A4-sjef medgir han gjerne og refererer til de mange mailene som er gjengitt i media.

- Like lite som jeg passet inn i bildet av en politisk aktør på den svenske venstresiden, passer jeg inn aktors stigmatiserte bilde av en svensk direktør.

Men noe galt mener han ikke at han har gjort. Tvert imot.

- Denne ulysten jeg har snakket om, har nesten tatt form av en depresjon. Alt dette arbeidet, all denne tiden, alt dette slitet. Men når jeg nå ser den vurderingen som finnes av Kraft & Kultur i dag – og at selskapet er verdsatt til minst to milliarder kroner, så tenker jeg det var verdt slitet. Vi hadde rett, nordmennene og jeg, da vi satt i mitt sigarettrøykfylte rom i Ordfront for 15 år siden.

På mandag starter aktor avhør av Boris Benulic.

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpte, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef

LES FLERE SAKER OM KRAFT & KULTUR:

Troms Kraft gikk i luksusfellen: - Eierne har brukt penger de ikke eide

- Det finnes ikke noe motiv

Boris har sin egen radiokanal i retten

- Verste jeg har opplevd på 40 år

Hemmelighold mot alles vilje

Forsvarerne mener Troms Kraft styrer etterforskningen

Den radikale kultursluggeren ser nå ut som en veltrent forretningsmann

Suksesshistorien som var for god til å være sann

Kraft&Kultur-saken: Nekter for alt

Disse 16 kronvitnene må møte i rettssalen i Stockholm i mai 

Artikkeltags