- Jeg kunne gått ut og skutt deg for to år siden. I ettertid innser jeg at det hadde vært det beste

Boris Benulic. Foto: Torgrim Raqth Olsen/skjermdump beslaglagt mail

Boris Benulic. Foto: Torgrim Raqth Olsen/skjermdump beslaglagt mail

Artikkelen er over 5 år gammel

11.11.11 var selve D-dagen i Kraft & Kultur, viser interne eposter.

DEL

Fredag 11.11.11 smalt for Boris Benulic og hans nærmeste hjelpere.

Det viser etterforskningsmaterialet fra den svenske Ekobrottsmyndigheten, som Nord24.no har fått tilgang til.

En epost fra to  ansatte i Kraft & Kultur starter karusellen.

Det ender med at Boris Benulic trekker seg.

Daværende Troms Kraft-sjef sender en mail som viser at planen er å sette inn den ene varsleren som ny sjef i Kraft & Kultur, etter anbefaling fra Benulic.

I dag er også den ene varsleren medtiltalt for grov svindel og grov regnskapssvindel.

Varsel-eposten

Den 11.11.11 fikk Oddbjørn Schei følgende epost fra den innleide CFO’en Lasse Jonasson samt handelssjef Jonas Lundberg.

”Hej! Jag og (LJ) har per i går den 10.11.2011 upptäckt avvikelser i redovisingen av sådan allvorlig grad at vi känner att det er vår skyldighet att rapportera dette til er. Vi bedömer att den redovisa upplupna intäkten per den 30 september inte är rättvisande. Dette medför att bolagets resultat inte heller är rättvisande. (...)  Vi bedömer att situasjonen är mycket allvorlig. Dette har även påtalats för Boris Benulic i går.

(...) Mvh JL og LJ”.

I følge epostkorrespondansen til Boris Benulic, som ligger i svenske Ekobrottsmyndighetens etterforskningsmateriale, søkte toppsjefen i Kraft & Kultur hele dagen å finne en vei ut av uføret. Han ville få fram at de hadde spekulert i å selge kraft uten å sikre prisen og at en hadde feilet. Derfor var regnskapsavvikene så store.

Benulic kontaktet sin handelssjef gjennom flere år Jonas Lundberg og forretningspartneren Erik Helmenius for å finne en felles forklaring.

Samtidig var Jonas Lundberg også i kontakt med Oddbjørn Schei om regnskapsmanipuleringen.

Utmattet av ansvaret

På morgenen fredag 11. november 2011 skrev Boris en mail til Erik Helmenius, som han ber sin nære medarbeider slette etter å ha lest den. Han skriver at han synes det er bra at kortene er på bordet, men at han likevel føler seg litt utmattet av det ansvaret han har tatt på seg:

”Och jag vet ju – att inte vilja hänga andre innebär inte att de kommer att vilja hänga dig. Är du fortfarende beredt att vara emissarie? Och har du funderat mer på advokat? Själv har jag funderat på köpere”, avslutter han.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Forretningsvennen svarer umiddelbart:

”Boris, jag forstår situationen och ställar självklart opp. Det er många som rent teknisk kan bli hängda, både oppåt og nedåt”

Helmenius skriver videre at dette skal de løse og at han er overbevist om at han selv kan være positiv i den sammenhengen.

”Vid första anblick måsta nägon hängäs, men om vi låtar pulsen gå ned lite och istället koncentrerer oss på de värden som kan kan bevaras så är det i alle led en dårlig ide att börja vifta med kniven”.

Han lurer på om det går å holde dette innen en liten gruppe som sammen klarer å finne en utvei.

”Lyftar du på hatten av personliga själ men annonserar at du avgår som VD till sommaren kan det hele lösas som en naturlig sak. Jag annser at du til och med kan sitte kvar”, skriver forretningsvennen.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Trenger ikke å være Einstein...

Han minner om at elhandeltap kan ramme elhandelforetak – og nå har det rammet Kraft & Kultur.

”Man behöver inte vara Einstein för att förstå at nogot varit fell, och oavsett vad du rapporterat eller gjort så ligger ansvaret på betydligt flere enn dig, skriver vennen – og avslutter med at ingen vil at dette skal kollapse – og ingen vil at det skal være som det er. Derfor er han mer positiv til dette enn hva Boris tror.

På formiddagen sender Benulic en krassere epost til handelssjef Lundberg, med kopi til Helmenius, hvor han gjennom seks punkter skisserer opp hva som har skjedd. De skulle sikre prisen på strømsalget – de gjorde ikke det. At det var Lundbergs direkte og hans eget indirekte ansvar å se til at dette skjedde. Og at han selv hadde tatt beslutningen om at selskapet rir gjennom denne stormen – for at de åpne posisjonene som ble tatt, skulle senere gi gevinst.

Mailen avsluttes med:

”Jag kunde – for två år seden gått ut og skjutit dig och några till; vilket jag väl i efterhånd innser hade varit det korrekta. Jonas – förstår du överhuvudtaget att den här soppan är ditt fel”? Skriver Benulic.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

- Det fanns ingen annen utväg

Lundberg svarte noen minutter senere:

”Hej Boris! Jag har varit i kontakt med Kjell-Ole og Oddbjørn nu vid lunsj, det fanns ingen annen utväg”.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Lundberg sier videre at de må sette seg ned og diskutere dette – og komme tilbake til konsernledelsen i Troms Kraft klokken 17.00.

En time senere klokken 14.00 sender Boris en ny mail til Erik og Jonas.

”Hej på er! Ganske enkelt egentligen. Jag orkar inte bäre alle andres bördor hele tiden”.

Han skriver videre at det gjør vondt for et selskap å ligge åpen over en toårsperiode om en fakturerer om lag 50 øre og betaler 80 øre. Og at det er grunnen til de upplupna inntäkterne.

”Vi kan gå ur det här lungt och stilla trur jag – med tanke på medarbetarna – men er det Jonas ansvar; då måste vi ha en samsyn. Jag er snart beredt att strunta i alle former av ansvar. Nu får folk ställa upp för mig i stället”.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Så ble det avslørt...

I følge tidligere forklaringer til daværende konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft var det den tidligere refererte mailen fra Jonas Lundberg og Lasse Jonasson som satte det hele i gang. To dager senere sendte Schei sine egne konsernøkonomer ned til Stockholm - og få dager senere var ti års regnskapssvindel avslørt.

- Dokumentasjonen viser at den manglende lønnsomheten i Kraft & Kulturs kraftkontrakter samt Kraft & Kulturs åpne posisjoner og dermed spekulasjon, lot seg avdekke på om lag en uke gjennom undersøkelser av personell med kraftkompetanse, skriver gransker Leiv Nergaard i sin granskningsrapport av Troms Kraft.

Nergaard opplyser videre at undersøkelsene som ble gjort av dette teamet - ble gjort av kraftkompetent personell og ble rettet inn mot grunnleggende dokumentasjon, herunder salgskontrakter med Kraft & Kulturs kunder - i motsetning til de tidligere undersøkelsene som Troms Kraft gjennomførte i 2006 og 2009.

Ber selv om å få gå

Mandagen den 14. november skriver Boris Benulic til Oddbjørn Schei hvor han selv ber om å få gå av som administrerende direktør.

”Jag har kommit fram till at min hälstillstand inte längre tillater att jag arbetar som VD för Kraft & Kultur. De senaste åren har varit exstremt slitsomma och gjort att jag passerat gränsene för min kapacitet. Jag er tom och utbränd”.

SIER OPP. Kilde: Ekobrottsmyndigheten

SIER OPP. Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Vil ha egne folk som erstattere

Benulic ber Schei sette inn Jonas Lundberg som administrerende direktør.

Schei svarer etter noen timer at han tar Boris sin mail til etterretning. Jeg vil i dag konstituere Jonas Lundberg som VD og beskjed om dette vil bli gitt i morgen, skriver Schei. Som avslutter med at Benulic gjerne må ringe ham.

Men Benulic velger på ettermiddagen heller å sende en ny mail til Schei med nye råd om ledelsessammensetningen – hvor også hans venn Erik Helmenius tas inn i ledelsen.

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Kilde: Ekobrottsmyndigheten

Hans Strandberg, Benulics advokat, har ikke besvart Nord24s henvendelser angående denne saken.

Oddbjørn Schei skriver i en sms til Nord24.no at, tross mailen, så ble ikke Lundberg innsatt som ny administrerende direktør i Kraft & Kultur.

Siste saker om Kraft & Kultur.

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpt, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef

Artikkeltags