Gå til sidens hovedinnhold

Tror lav oljepris gir omkamp om Lofoten

Artikkelen er over 6 år gammel

- Sier at vi borer for miljø, klima og verdens fattige, men argumenterer egentlig fra et økonomisk perspektiv, ifølge ny doktoravhandling.

UiT-forsker Berit Kristoffersen tror det blir omkamp om oljeboring i Lofoten, ifølge UiTs eget nettsted.

– Med lav oljepris og usikre prognoser for oljeutvinning i Barentshavet, vil nok oljeindustrien presse på for å få bore etter olje også i Lofoten. På samme måte som politikerne har brukt miljøargumenter for å bore i Barentshavet, ser jeg ikke bort fra at de vil gjøre det også i Lofoten, mener samfunnsgeograf Berit Kristoffersen ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging, UiT Norges arktiske universitet.

I sin nylig avlagte doktoravhandling skriver Kristoffersen om hvordan staten og oljeindustrien i mange år har spilt på lag for å åpne opp for stadig mer oljevirksomhet i nord.

– Vi har lenge fått høre at norsk olje vil erstatte mer forurensende kull. De sier også at vi borer for miljø, klima og verdens fattige, men argumenterer egentlig fra et økonomisk perspektiv, for hva som er bra for oljeselskapene og statens inntekter, sier Kristoffersen til Morgenbladet.

Da iskanten plutselig ble flyttet

UiT-forskeren ble ikke overrasket da iskanten i Barentshavet med et politisk pennestrøk i januar i år ble flyttet 70 kilometer lengre nord.

LES OGSÅ: Forsker-kritikk mot ny iskantgrense

Solberg: – Iskanten har flyttet seg selv

Full seier for oljeindustrien. Får tilgang til to omstridte områder 

- Plutselig ble det rom for oljeboring i et område som tidligere var definert som for sårbart.

Norsk Polarinstitutt var tydelig på at de ikke har endret sine faglige anbefalinger, og leder Jan-Gunnar Winther presiserte i en kronikk i Nordlys og at de fortsatt frarådet oljeboring i deler av området som nå var blitt tilgjengelig.

Likevel sa miljøvernminister Tine Sundtoft til Dagens Næringsliv at «det har vært så mye uklarhet og diskusjon om hvor iskanten går. Det er mitt ansvar å rydde opp i dette».

- Mindre diskusjon

Kristoffersen trekker fram Yngve Nilsens doktorgrad fra 2001 som hevdet at den relativt enkle motsetningen mellom olje og klima aldri hadde fått en sentral plass i politikken - til tross for at motsetningene er åpenbare:

– Det er de fortsatt, men vi diskuterer motsetningen mindre nå enn for 25 år siden, mener Berit Kristoffersen.

Kommentarer til denne saken