USA risikerer å gjøre en strategisk bommert hvis landet gir fra seg eierskap til klima- og Arktis-politikk, tror tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard. 

– Det som strategisk står på spill for USA, er følgende: Hvis USA ikke vil noe på dette området, tror jeg klima, inkludert det arktiske området, kan bli et område hvor Kina tar en mye større geostrategisk plass på verdensscenen, sier hun til NTB. 

Norge og de andre Arktis-nasjonene vet foreløpig svært lite om hvordan USAs president Donald Trump og hans administrasjon vil forholde seg til Arktis. 

Hedegaard sier Trumps klimasignaler har skapt stor usikkerhet, men håper utenriksminister Rex Tillerson lytter til amerikanske stemmer som ser Arktis- og klimapolitikken i et geostrategisk perspektiv. 

Stor Kina-interesse 

Knapt noe sted på kloden vises klimaendringene tydeligere enn i et Arktis, hvor havene blir varmere og isen trekker seg tilbake. 

Hedegaard peker på at Kina er tatt inn som observatør i Arktisk råd, og at landet i stor grad har forstått klimautfordringene. 

– På et eller annet tidspunkt håper jeg dette også er en vurdering som gjøres av den nye administrasjonen i Washington. Vil man virkelig la Kina overta dette området? spør EUs tidligere klimakommissær. 

Kinesisk interesse for nordområdene og Arktis er sterkt økende. Under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø denne uken stilte landet med en rekordstor delegasjon. 

Både Arktis-ambassadør Gao Feng og Liu Yu, leder av Europa-avdelingen i Kinas utenriksdepartement, deltok. 

–Massiv vitenskap 

Mens hans motkandidat Hillary Clinton var opptatt av både Arktis og klimapolitikk, har Trump flere ganger avvist menneskeskapte klimaendringer og fjernet klimainformasjon fra Det hvite hus' hjemmesider. 

Signalene gjør Karen Ellemann, minister for nordisk samarbeid i Arktis-nasjonen Danmark, urolig. 

–Jeg er bekymret over at man på noen områder nærmest skal starte på null igjen, sier hun til NTB.

–Vitenskapen er så massiv, og man må åpne øyene og snakke med de menneskene som bor her og opplever hvilken effekt klimaendringene har. Jeg håper vi ikke skal bruke all energien på å diskutere om dette er et problem eller ikke, sier hun. 

I spenning 

Etter det NTB forstår, har Trump-administrasjonen foreløpig ikke gitt norske myndigheter noen pekepinn om hvordan Arktis-politikken vil bli. 

USA er en av åtte Arktis-nasjoner, har nå formannskapet i Arktisk råd og står som arrangør av rådets ministermøte i Fairbanks i Alaska i mai. 

–Jeg håper USA fortsatt kommer til å ha et sterkt engasjement for Arktisk råd, men de har ikke sagt så mye om dette. Vi lever litt i spenning om hva som vil skje, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB. 

Hun håper USA vil forstå det internasjonale behovet for å gjøre noe med store Arktis-spørsmål, som miljøproblemer og forsuring av havene. 

Solberg peker på at signalene om økt proteksjonisme fra USA kan stikke kjepper i hjulene for muligheter som mange havnasjoner hadde håpet skulle åpne seg. 

–Men egentlig er det største standardsvaret at vi må vente og se, sier hun.