Det amerikanske tidsskriftet Forbes har igjen kåret Russlands president Vladimir Putin til verdens mektigste person. Oljefondets sjef Yngve Slyngstad er også å finne på lista over de mektigste.

Putin toppet også lista over verdens mektigste i fjor, også da fulgte USAs president Barack Obama og Kinas leder Xi Jinping.

– Ingen kaller Vladimir Putin en bra kar. I 2014 har han med makt tilegnet seg Krim-halvøya og ført en stygg liksomkrig i nabolandet Ukraina, der en rakett levert av Russland ganske sikkert skjøt ned et sivilt fly, konstaterer Forbes.

Ubestridt og uforutsigbar

– Men som ubestridt, uforutsigbar og uansvarlig leder av en energirik atommakt, vil ingen finne på å kalle ham svak, heter det videre i begrunnelsen.

– Så hvem har mest makt? Den allmektige lederen av en livlig, tidligere supermakt, eller lederen av verdens mest dominerende land som er bundet på hender og føtter, spør Forbes retorisk.

– Vår stemme går til den russiske presidenten, konkluderer tidsskriftet.

Paven og Merkel

Fjerdeplassen på Forbes-lista går til mannen som katolikkene anser for å være Guds stedfortreder på jorden, pave Frans, etterfulgt av Tysklands statsminister Angela Merkel som dermed er å anse som verdens mektigste kvinne.

Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen er å finne på sjetteplass, fulgt av Microsoft-grunnlegger Bill Gates som bruker milliardformuen på å bedre helsen til jordas fattigste, og sjefen for den europeiske sentralbanken, Mario Draghi.

Mektige Slyngstad

Google-sjefene Larry Page og Sergey Brin deler niendeplassen, foran britenes statsminister David Cameron på tiende.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad er den eneste fra Norge og Norden som har fått plass på lista over verdens mektigste.

Forbes konstaterer at oljefondet nå er verdens største investeringsfond og mener derfor at Slyngstad fortjener 72.-plassen på lista over de mektigste. (©NTB)