Varsler mulig oppstart i juni: – Det vil være ren underskuddsvirksomhet

TRENGER PENGER: Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam mener regjeringen må på banen for å få selskapet tilbake i drift.

TRENGER PENGER: Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam mener regjeringen må på banen for å få selskapet tilbake i drift. Foto:

Av

Konsernsjef Daniel Skjeldam mener regjeringen må legge mer penger på bordet for å få Hurtigruten ut fra kai igjen.

DEL

Hurtigruten forlenger driftsstansen til juni, opplyser selskapet i en pressemelding. Samtidig vurderer man oppstart neste måned. Det vil imidlertid kreve ytterligere kompensasjon fra regjeringen, påpeker konsernsjef Daniel Skjeldam.

- Starter vi med seilinger i juni, vil det være ren underskuddsvirksomhet i en overgangsperiode. Derfor har vi bedt Samferdselsdepartementet om å øke det statlige kjøpet og kompensere for bortfallet av billettinntekter slik de har gjort for togselskaper og flyselskaper, sier han i pressemeldingen.

Skjeldam mener Hurtigruten foreløpig ikke har noe annet valg enn å la skipene ligge til kai.

- Det er tøft å se skip ligge i opplag. Det eneste vi vil er at skipene skal seile, få folk tilbake i jobb og bidra til verdiskapning i små og store samfunn langs hele kysten. Men akkurat nå har vi ikke noe annet valg, sier han.

Overfor regjeringen har Hurtigruten pekt på to konkrete tiltak.

Det ene er en kortsiktig løsning der staten midlertidig kjøper mer kapasitet og kompenserer for bortfallet av billettinntekter, slik regjeringen har gjort for tog og fly. Det andre tiltaket er en langsiktig løsning der Hurtigruten får tilgang til likviditetslån gjennom Statens obligasjonsfond eller en låneordning gjennom GIEK (Garantiinstituttet for eksportkreditt).

14 av 16 Hurtigruten-skip er ikke i drift.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken