Gå til sidens hovedinnhold

Her viser Svein-Ole fram hemmeligheten bak suksessen: - Konkurrentene skal bare komme, jeg har gjort alle feilene som kan gjøres

Artikkelen er over 4 år gammel

Bygger i Latvia og frakter husene til Tromsø.

RIGA/KVALØYA (Nord24.no): Onsdag morgen. En latvisk lastebil snirkler seg oppover Kittistien på Slettaelva. Dagen i forveien sto bare grunnmuren her. Nå har allerede første etasje reist seg i den nye boligen. Krana festes i et nytt element, som senkes ned i et ferdig spor.

– Jeg tenker bygget er reist i morgen kveld, sier byggmester Kay Inderberg i MasterWork Construction.

Full kontroll i alle ledd

De har i løpet av få år blitt store på bygging av skreddersydde privatboliger og næringsbygg. De er ikke alene om å bygge hus. Mange norske bedrifter bruker elementbygg fabrikkert i Øst-Europa. Men MasterWork Construction har full kontroll over hele kjeden, fra de får arkitekttegningene til bygget står ferdig.

Saken fortsetter under videoen.

Riga, en uke tidligere: Huset ligger flatpakket som et Ikea-møbel i en lagerhall i Riga. Byggmester Kai Inderberg viser hvordan hvert element er pakket inn og lufttett.

– Ni prosent fuktighet, her har vi full kontroll.

En trailer fra Altreks rygger inn. Og en intrikat stablejobb begynner, for å fylle hver kubikk av vogna.

– Vi har brukt det samme transportfirmaet i årevis. Vi vet de leverer, sier eier og daglig leder Svein-Ole Wilsgård.

Han forsvinner opp på kontoret med eieren av transportfirmaet. 10 minutter etter har han gjort en deal.

– Folier med «MasterWork» på siden av vognene! Det var ikke så dyrt.

Han har råd til litt reklame. I fjor økte omsetningen i den norske delen av virksomheten fra 28 til 35 millioner, og driftsresultatet økte med to millioner til 3,4 millioner. Det er andre år på rad han er nominert til Vekst i Nord. Selskapet er også på DNs gaselleliste for året.

Les også

Svein-Ole falt 7,5 meter og ble invalid. Nå har han skapt sin egen arbeidsplass og bygger boliger på en helt ny måte

 

Medeieren døde

Han var opprinnelig fisker, fra den driftige Wilsgård-familien i Torsken. Men han måtte gå i land etter en arbeidsulykke. Han hadde alltid interessert seg for byggebransjen.

– Elementbygg oppdaget jeg først da jeg og faren min bygget hytte på Kilpis.

På ferie i Latvia traff han Martins Daugis som hadde firmaet MasterWork Construction. De slo seg sammen og produserte interiør og møbler for det norske fritidsmarkedet, og etter hvert hele hytter bygget på elementer fra Riga. De var allerede i sterk vekst da kompanjongen i 2011 døde av hjerteinfarkt. I dag er Wilsgård eneeier av virksomheten i Latvia og Tromsø. Og de har gått fra hytter til eneboliger og næringsbygg.

– Vi har hatt prosjekter fra Brønnøysund til Honningsvåg. Så lenge traileren kommer seg frem kan vi bygge hvor som helst.

To selskap

MasterWork består av to selskaper, ett i Norge og ett i Latvia. De selger prosjektene i norske kroner, men arbeidskraft og materialer i Estland gjør at en stor del av kostnadene kommer i Euro. Det går ikke alltid smertefritt.

– Kunden kommer til oss og får en pris. Så kan det ta tid før tillatelsene er i orden og huset skal bygges. Det har hendt vi har sett at prisen vår har økt kraftig på grunn av Euro. Men du kan ikke laste det over på kunden. Vi har levert hus til kostpris på grunn av dette, sier Wilsgård.

De siste par årene har de også begitt seg inn på større prosjekt. De har gjort to prosjekter for Wilsgård fiskeindustri i Torsken. Renovert Mitra-bygget på Finnsnes. Og nå bygger de snart sitt største elementbygg noensinne, et hotell i Torsken.

I et kontor i hjørnet sitter arkitektene Raimonds Čivkulis og Kitija Ozolina.

Čivkulis viser hvordan et dataprogram automatisk beregner bjelkelag og bæreevne.

– En dag kommer nok en datamaskin til å ta over hele jobben min, men foreløpig må vi gjøre justeringer.

Han henter frem tredimensjonale tegninger over et hotell på Senja, deres neste store prosjekt.

– Vi har tegnet noen hus for kunder, men vi foretrekker at de kommer med ferdige arkitekttegninger vi kan jobbe med.

Vil vokse forsiktig

Fabrikken ligger i et industriområde som ble bygget under sovjettiden, men er renovert og holder god standard. Her har de 2500 kvadratmeter å boltre seg på. MasterWork vurderer å bygge sin egen fabrikk. Det vil gi dem mulighet til skreddersydd arbeidslinje og bedre effektivitet. Samtidig er Wilsgård usikker på om han egentlig vil rigge seg for store volumer. De vil vokse forsiktig.

– Vi skal ikke gjøre mer enn vi har kapasitet til. Vi får mye forespørsler om å bygge elementer for andre, men har så lagt sagt nei.

Det handler dels om å kunne levere et eksklusivt produkt.

– Og så ville vi konkurrert på et marked der prisene er presset helt i bånn.

I denne regionen bygges mange av de store prosjektene som reiser seg i Nord-Norge, i gigantiske elementfabrikker som produserer til priser langt under det MasterWork klarer. Nøkkelen til suksessen er ikke lave kostnader, men å ha full kontroll forklarer Wilsgård.

– De som jobber her, følger bygget hele veien. Først lager de elementene her. Så reiser de opp og monterer opp huset.

Materialene er topp kvalitet, kjente merker de vet holder i arktisk klima. Isola og Tyvek.

Det koster mer, men klok av skade er MasterWorks varsom med å shoppe rundt på pris og bruke produkter de ikke kjenner.

– Vi brant oss på noen av de første prosjektene. Vi har prøvd oss med vinduer fra lavprisleverandører, men du vet jo ikke hvor lenge fabrikkene eksisterer. Vi bruker bare Viking vindu nå. De er 30 prosent dyrere, men holder høy kvalitet og har servicebiler som kjører over hele Norge.

VEKST I NORD 2017

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier:

 • Over én million kroner i omsetning.
 • Nordnorsk tilhørighet og eierskap.
 • Minst 20 prosent vekst, i både omsetning og driftsresultat, hvert år de siste 3 årene.
 • Har levert regnskap innen tidsfristen.
 • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, ha et godt produkt eller tjeneste, samt best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
 • Regnskapstallene tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
 • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Avisa Nordland, iFinnmark og Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 31.oktober under Næringslivsdagen Nord.

 

Pendler til Norge

Elementene settes sammen på store arbeidsbenker og kles ferdig med vindsperre. Viesturs Romanovskis og Maris Freibergs har begge vært flere turer i Norge for å sette opp bygg. Nå skal de til Kittistien.

– Vi liker oss der. Men det er jo mest jobb når vi er i Norge.

MasterWork har totalt over 50 ansatte, 14 av dem ved fabrikken i Riga. De jobber på to tariffer. En i Latvia når elementene bygges, og norsk tarifflønn i Norge. Og det er de samme som står her og snekrer sammen elementene, som skal til Tromsø for å sette opp boligen i Kittistien.

– De kjenner bygget. Skulle det være gjort en feil her, vet de også hvordan de kan rette den opp. Det er håndplukkede folk som er ekstremt dyktige, sier Inderberg.

God lokal kompetanse er viktig. Fabrikksjef Ivars Ozols bruker mye tid på å finne gode materialer.

– Ivars er materialnerd. Han kjenner alle leverandørene.

I Norge selges material ferdig klasset. Her må du kjenne kvaliteten fra hvert enkelt sagbruk. Feil fuktighet i treverket kan gi store konsekvenser. Kanskje ikke innen reklamasjonstiden, men 20 år frem i tid.

– Da blir det råte, sier Kay Inderberg.

– God arbeidsplass

I et hjørne står Janis Ostrovskis og sager opp material med millimeterpresisjon.

– Selve sagingen er ikke vanskelig, men du må kunne lese og forstå tegningene.

Han har jobbet tre år for Masterwork i Tromsø, men har valgt å flytte hjem igjen.

– Jeg har en liten baby. Og dette er jo hjemmet mitt. 

Han sier det er hard konkurranse om dyktige håndverkere her.

– MasterWork er en av de beste stedene du kan jobbe. Jeg er glad de har valgt å beholde meg.

Nå skal han reise til Norge et par uker og kommer hjem med en pen lønnsslipp.

– Vi dobler også lønna her i Latvia for å holde på dem, sier Wilsgård.

De vil nødig har stort gjennomtrekk av ansatte. Det tar tid å sette seg inn i hvordan tegningene skal bygges som ferdige elementer, som passer på millimeteren når de kommer til Tromsø.

– Vi har det bra her. Det er bedre enn å stå ute og jobbe.

Inderberg sier det ikke bare er effektivt, men god HMS.

– Jeg har selv stått på stillas og spikret vindsperre på store fasader, det er ikke noe særlig.

På ett prosjekt som ble montert opp vinterstid leide de like godt en plasthall og lukket inn hele byggeplassen før de satte opp grunnmuren.

– Gutta kunne stå i T-skjorte og jobbe. Vi ble flirt ut for at vi tok den kostnaden, men vi tjente det inn fordi jobben ble mer effektiv.

MASTERWORK

 

 • Hovedkontor i Tromsø
 • Leverer skreddersydde eneboliger, hytter og industribygg fra elementfabrikk i Latvia
 • Daglig leder og styreleder: Svein-Ole P Wilsgård
 • Eies 100 prosent av Masterwork Construction Holding AS/Svein-Ole P Wilsgård

Bygger egne prosjekter

I Kittistien begynner huset å ta form. Mens et plassbygd hus må stå ukevis og tørke med kraftkrevende avfuktere, lukker MasterWorks sine prosjekt i løpet av få dager og kan starte arbeidet med interiøret øyeblikkelig. Da reiser snekkerne fra Latvia hjem, og de ansatte i det norske selskapet tar over interiørarbeidet.

Boligen som sto her gikk med i en brann i 2015, og det er samme eier som bygger igjen for å vende tilbake til nabolaget. Det er en storartet utsiktstomt, sjelden vare i Tromsø. Akkurat slike Wilsgård og Inderberg nå jakter på.

Inderberg har gjort karriere av å kjøre byggesaker, og har sitt eget firma ved siden av. Han er en nøkkelperson når MasterWorks nå satser på egne prosjekter. I fjor sto han og Wilsgård på taket til en stor villa i Barduvegen. De var mest interessert i tomta.

– De andre så på kjøkkenet og badet. Vi gikk på taket og så at her var det ingenting å redde, det måtte rives. Men tror du ikke det ble budrunde! Det er utrolig hva folk tror de kan renovere, sier Wilsgård.

Han måtte ut med 7,2 millioner. Nå er huset revet og grunnarbeidene i gang. Inderberg har fått godkjent fire boenheter – etter mange omkamper med Byutvikling.

– Det artigste er å få bidra til å bygge et lite samfunn der.

I Solstrandveien har de nå kjøpt et nytt aldrende hus hvor tomta gir store muligheter.

– Gamle hus har gjerne tomter på ett mål. Det trenger ikke folk i dag, sier Wilsgård.

Les også

Kjøpte en bolig, bygger fire nye på kremtomt i Tromsø: – Det var enkel matematikk

 

– Billigere med nytt hus

I dag er det liten forskjell på prisen for brukte og nye boliger i Tromsø. Wilsgård tror mange forregner seg når de kjøper bruktbolig.

– De fleste forstår ikke hva en totalrenovering innebærer. De skifter bad og kjøkken og tror det er nytt hus. Men skal du totalrenovere en gammel enebolig og gjøre det ordentlig, kommer regningen på flere millioner. Det er ofte billigere å bygge nytt enn å kjøpe brukt. Samtidig kan de færreste kjøpe hus til sju millioner bare for å rive det.

Men Wilsgård må kjempe med mange konkurrenter om tomtene i Tromsø. Det har vært flere gullkantede år i bransjen. Og mange har oppdaget mulighetene i Øst-Europa. Det tar han med stor ro.

– Det er mange som vil inn i dette markedet og bygge elementer i Latvia. Lykke til, sier jeg. For jeg har gjort alle feilene det går an å gjøre. Det vi har lært gir vi ikke fra oss.

MASTERWORK

 

 • Hovedkontor i Tromsø
 • Leverer skreddersydde eneboliger, hytter og industribygg fra elementfabrikk i Latvia
 • Daglig leder og styreleder: Svein-Ole P Wilsgård
 • Eies 100 prosent av Masterwork Construction Holding AS/Svein-Ole P Wilsgård