Nor Vikar AS, Finnsnes. Jakob Leiknes og Geir Lillegård, med de svenske malerne Anders Älvstrøm og Håkan Endrell.
Ole Åsheim

Jakob og Geir har 2000 ansatte - men bare tre på kontoret

Nor Vikar hjelper bedrifter som har gapt over for mye. Det får de rikelig betalt for.
Publisert

En snakkesalig danske med ubegripelig dialekt blander sement. Lenger opp i etasjene sparkler Anders Älvstrøm fra Falun og Håkan Endrell fra Götland vegger. Vi er på en byggeplass midt i Finnsnes sentrum, og har ennå ikke hørt et norsk ord.

Sosial dumping. Utkonkurrering av norske arbeidsplasser. Daglig leder i Nor Vikar Jakob Leiknes har hørt alle mytene om bransjen deres.

- Vi fortrenger ikke norske arbeidsplasser. Vi er nordnorsk eid, og bidrar med skatteinntekter til kommunene der vi leier ut folk. Og når det ikke er mer arbeid drar svenskene hjem. De belaster ikke det norske velferdssystemet.

Brant seg på helse

De startet opp i Hammerfest da Statoil startet utbyggingen av Snøhvit. Planen var å få en fot inn i petroleumsnæringen. I stedet oppdaget de at det ble stort behov for arbeidskraft etterhvert som bygningsarbeidere strømmet til oljeeventyret.

- Så vi henvendte oss til dem som hadde mistet folk.

Snekkere, malere, blikkenslagere, rørleggere, elektrikere og maskinførere - Nor Vikar kan skaffe erfarne folk med papirene i orden til å gjøre alle jobber på en byggeplass.

- Trenger du en snekker, sender vi ut en epost, og når straks 600 snekkere med spørsmål om de vil ha jobben.

En stund forsøkte de seg også på helsearbeidere, men trakk seg ut med halen mellom beina.

- Vi hadde jo ikke peiling. Nå holder vi oss til det vi kan, flirer Leiknes.

NorVikar har rundt to tusen arbeidsfolk i sin base. Like fullt har de fått plass i nøkterne kontorlokaler i industriområdet utenfor Finnsnes. Med bare tre fast ansatte trenger de ikke så mye armslag. Og Leiknes og salgssjef Geir Lillegård har kjent hverandre siden de gikk på skolen. De har alle forutsetninger for å forstå behovene til kundene. Leiknes har bakgrunn fra entreprenørbransjen. På kjøreturen rundt Finnsnes kan han peke ut hus han har vært med å føre opp, og beklage seg litt over byreguleringen. Lillegård kom fra kuldebransjen, og har utstyrt utallige fiskebåter med fryseanlegg.

Nor Vikar

Bemanningsbyrå rettet mot bygg og anlegg.

Hovedkontor: Finnsnes

Daglig leder. Jakob Steinar Leiknes

Styreleder: Geir Ove Lillegård

Største aksjonær: Leiknes Holding AS

 201220132014
Sum driftsinntekter8 05510 86221 795
Driftsresultat749441 544
Resultat før skatt9032 0453 101

Lik lønn for likt arbeid

I motsetning til hva de fleste nok antar, tjener de ansatte i Nor Vikar like mye som sine fast ansatte norske kolleger. De må sende en lønnstigeforespørsel til oppdragsgiveren, og er medansvarlig for at den som leies inn får like vilkår - fra lønn til firmahytte. Slik er regelverket.

- Det kommer ofte som en overraskelse også på oppdragsgiverne.

Nor Vikar skal ha sin andel på toppen. Det betyr at deres ansatte i kroner og øre er mer kostbare enn en fast ansatt.

- Lønn er ikke den viktigste faktoren for kundene. Det er bare en del av et stort bilde, forklarer salgssjef Geir Lillegård.

Med vikarer blir det mulig for entreprenører å gape over store anbud.

- Vi hjelper oppdragsgiverne til å ta toppene. Det gjør at en mindre entreprenør kan by på et større oppdrag enn han er rustet til. Får han det, kan han leie inn folk fra oss for å gjennomføre det. Man unngår også en situasjon der de må ansette for å klare et oppdrag, og så gå til permitteringer når det er over.

Tapte stort på konkurs

De var litt usikre på om dette var riktig tid for å lage denne reportasjen. 2015-tallene kommer ikke til å bli like hyggelig.

- Vi kommer til å tape flere hundre tusen, sier Leiknes.

De hadde leid ut et stort antall folk til et stort prosjekt. Men den fakturaen blir aldri betalt. Entreprenøren gikk konkurs. Nor Vikar har betalt ut lønn til sine folk, de blir ikke skadelidende.

- Men vi får aldri de pengene tilbake. Slike store oppdrag gjør oss sårbare. Tusenlappene ruller fort. Vi må forskuttere, og det tar minst en måned før vi har pengene tilbake.

Men de overlever. Leiknes og Lillegård har drevet nøkternt.

- Vi skal ikke bli så mye større heller, sier Leiknes.

Vekst i Nord: Les alle sakene her

Må til Tromsø

Fremover er det også store byggeprosjekt i vente. Ikke minst i Tromsø. Der har de etablert eget kontor. Det handler like mye om service for de ansatte som å dra inn kunder. For det krever mer arbeid enn å bestille en flybillett om du vil ansette en danske eller svenske.

- Det blir mer og mer byråkrati, sier Lillegård.

Få kjenner irrgangene hos Nav, Arbeidstilsynet og UDI som ham.  Første gang en ansatt hentes fra Sverige eller Danmark må han inn til id-kontroll hos politiet. Det kan ikke gjøres på Finnsnes.

- Det er litt merkelig. De kan utstede pass, men ikke gjøre ID-kontroll. Så vi må fly alle gjennom Tromsø for å gjøre ID-kontrollen.

I Tromsø har de også etablert eget kontor der Vegar Almioni sørger for både kunder og ansatte. De har også kjøpt egne boliger til ansatte i byen.

- Det var eneste utvei. Leieprisene er jo helt ville.

- Et eventyr

Nor Vikar har kjøpt seg inn i trøndelagsselskap som formidler arbeidere fra Polen. Men selv holder de seg til svensker og dansker. Det handler dels om å ta vare på eget omdømme. Men først og fremst gir det best kvalitet.

- De har samme kultur, og det blir ikke språkproblemer, sier Leiknes.

Håkan Endrell har fast jobb hjemme på Götland. Han bruker ferien på å jobbe i Norge.

- Dette er mest et eventyr for meg. Jeg får oppleve et nytt sted.

Leiknes og Lillegård opplever at mens nordmenn hegner om fast arbeid, har svensker mer kultur for å være løsarbeidere, eller jobbe en periode for andre.

- Det er rallarblod, flirer Leiknes.

Anders Älvstrøm fra Falun lever som løsarbeider. Han er slett ikke sikker på om han vil ha fast jobb.

- Det er frihet. Men frihet med ansvar. Jeg jobber til sju, så er det mat og søvn.

Hver tredje uke reiser han hjem til kone og barn.

- Vises ikke på statistikkene

De er forsiktige med å spå om fremtiden. Leiknes regner med det kan komme en nedkjøling.

- Mye handler om psykologi. Selv om vi her i nord ikke er direkte rammet av den lave oljeprisen, mates vi daglig med katastrofevarsler i mediene. Det gjør at mange blir mer forsiktige. Samtidig kan det være et pluss for oss. Om det kommer en lavkonjunktur kan vi regne med at andelen innleid arbeidskraft blir større.

Lillegård påpeker at Norge allerede er hardere rammet enn offisielle statistikker kan tyde på.

- Flere tusen fremmedarbeidere er reist hjem. De vises ikke på de offisielle statistikkene over arbeidsledige.

Klausul

Firma som leier fra Nor Vikar må underskrive en klausul om karanteneperiode før de eventuelt kan ansette vikaren selv.

- Slik må vi ha det, ellers kunne vi mistet de flinkeste mens de ennå var i arbeid for oss.

Men det hender de ender opp med fast jobb. Det synes Leiknes og Lillegård er greit. Det er ikke vanskelig å fylle opp basen. I Sverige arrangerer Arbetsformedlingen store messer, der ledige får gratis buss og kommer i tusentall.

- De gjør et imponerende arbeid, sier Leiknes.

Nå kan svak krone gjøre rekrutteringsjobben mer utfordrende. Kronekursen gjør at Endrell og Älvstrøm kommer til å sitte igjen med merkbart mindre på lønnslippen. Tidligere kunne svenske ansatte plusse på 18-20 prosent valutagevinst. Nå er den borte. Danskene får mindre igjen for norske kroner enn danske.

- Vi får håpe det snur. Men det er ikke noe jeg spekulerer mye på. Jeg skal i alle fall opp hit et par turer til, sier Älvstrøm.

VEKST I NORD

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier.

  • Over én million kroner i omsetning
  • Nordnorsk tilhørighet og eierskap
  • Minst 20 prosent vekst i både omsetning og driftsresultat hvert år de siste tre årene
  • Har levert regnskap innen tidsfristen
  • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, vurderes av juryen til å ha et godt produkt eller tjeneste, samt vurderes å ha best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
  • Regnskapstallene er levert til Nord24 av Inform, og tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
  • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 26.november under Næringslivsdagen Nord.

vin2.jpg

LES OGSÅ: Disse 71 bedriftene har vokst mest i nord. Kjemper om pris på 150.000 kroner

Artikkeltags