GRÜNDER: Wiggo Dalmo begynte med en pickup og en verktøykasse. Nå har han grunnlagt en rekke selskaper som til sammen omsetter for 600 millioner kroner og sysselsetter 400 personer.
Ole åSheim <Ole@Nordlys.No>

Det startet med en pickup og en verktøykasse. Nå har Wiggo 400 ansatte

Wiggo Dalmo (43) er seriegründeren i nord.
Publisert

MO I RANA (Nord24.no): Wiggo Dalmo trør inn gasspedalen på sin Ferrari 458 Challenge og fyller Autohuset i Mo i Rana med eksos.

Her står fartsvidunderet, som eies av Dalmo og en kompis på jobben, i vinteropplag.

43-åringen har nemlig en dyr hobby som Nord24 har bedt om å få en liten sniktikk på: Biler. Raske biler. Dalmo deltar på flere racingløp i året, og har et par pallplasseringer å vise til i NM.

- Når jeg kjører er det ikke rom for å tenke én eneste jobbtanke. Det er en befriende hobby. Jeg kommer tilbake fra et racingløp med ny frisk pust og har fått koblet skikkelig ut, sier grunnleggeren av Momek-konsernet.

Det er ikke bare på bilbanen moværingen gir gass. I jobbsammenheng er han i landsdelstoppen på gründervirksomhet.

Med nesten ti nominasjoner og priser i ulike vekstkonkurranser for datterselskaper i Momek-gruppen er Dalmo det nærmeste Nord-Norge kommer en seriegründer.

VEKST I NORD: Les alle sakene her

Pickupen og verktøykassa

Historien om Momek startet i 1997. Wiggo Dalmo var ung industrimekaniker og fikk tilbud om jobb på et valseverk i Thailand. Dalmo sa opp jobben i daværende Multimaskin og kona ordnet seg permisjon. Planen gikk imidlertid skeis da Asia-boblen sprakk.

- Jeg hadde lyst på noe nytt, så det var ikke aktuelt å gå tilbake til Multimaskin. I tillegg hadde jeg hatt flere ideer som jeg ikke fikk gjennomslag for i den gamle jobben. Dermed endte det med at jeg startet for meg selv, forteller Dalmo.

Han gikk i banken og kom ut igjen med et lån på 30.000 kroner. Det var nok til en gammel pickup og en full verktøykasse. Så kjørte han rundt i industriparken og tilbød sine tjenester. Noen måneder senere var to kompiser blitt med på laget.

Resten er historie. I dag sysselsetter Momek-gruppen 400 personer. Selskapene omsetter for 600 millioner i året og Dalmo er blitt det nærmeste Nord-Norge kommer en seriegründer av industribedrifter.

HEMMELIG: Det som skjer i dette rommet er så hemmelig at de ansatte ikke får publisere bilder herfra på Facebook.

HEMMELIG: Det som skjer i dette rommet er så hemmelig at de ansatte ikke får publisere bilder herfra på Facebook.

Et utall ganger har Momek-selskaper vært nominert til diverse vekst- og gründerpriser. I år er det Momek Personnel som er nominert til å bli årets vekstbedrift i Nord-Norge.

Selv fremhever Dalmo de idérike ansatte og mellomlederne.

- Hvis noen har en god idé som vi tror på, så skiller vi ut ideene og bygger opp under menneskene som brenner for ideen sin. Det slår sjelden feil. Faktisk har vi ikke opplevd det ennå, sier han.

- Hvordan vet dere om en idé er god nok til at den bør satses på?

- Vi spør oss selv om det er noe samfunnet har behov for, eller om det er et behov som vil oppstå i fremtiden. Er svaret ja er ideen god. Og spesielt hvis det er noe som kan styrke nordnorsk industri og sikre stabile arbeidsplasser, svarer Dalmo.

Momek Personell

Hovedkontor: Mo i Rana

Daglig leder: Alexander Johansen

Styreleder: Wiggo Dalmo

Største aksjonær: Momek Group AS

201220132014
Sum driftsinntekter27 00955 33473 388
Driftsresultat1 8466 4588 851
Resultat før skatt1 8406 5508 960

Tall i hele tusen

Facebook-forbud

Lukten av sveiset metall henger tungt i den svære produksjonshallen til Momek i Industriparken i Mo i Rana.

En stor enarmet robot skaper et voldsomt gnistregn. Den blå maskinen gjør samme jobb som tre mann og trenger verken lunsjpause eller søvn.

- For tiden kjører vi to skift her. Det er folk i sving fra tidlig morgen til senkveld, sier Dalmo.

Store deler av organisasjonen er i gang med å lage 40 multifasemålere for FMC og Totals utbygging av det gigantiske Egina-feltet utenfor kysten av Nigeria.

Dalmo er tidligere blitt sitert på at han ikke ville klart å bygge opp Momek i byer som Tromsø eller Bodø.

- Jeg mente ikke å fornærme noen i Bodø eller Tromsø. Men det er byer som er tunge på offentlig sektor, universitet og sykehus. På Mo jobbet opp mot fire tusen personer med tekniske fag i tilknytning til jern- og metallindustrien. Det er klart at dette preger kulturen på Mo. Vi er vant med å jobbe i skift. Alt vi gjør her på Momek er egentlig bare knoppskyting ut fra det som byen har holdt på med, sier Dalmo.

Nigeria-oppdraget er kulminasjonen av Momeks overgang fra å være et normalt verksted til å satse stort på olje og gass-industrien.

  - Vi startet i 2006. Og de årene som har gått siden da har vi trengt for bare få lov til å levere tilbud på denne type jobber. Det er et meget trangt nåløya som det tar tid å komme gjennom, sier Dalmo.

  - Hvordan merker dere oljekrisen på kroppen?

  - Vi merker ikke noen krise. Men sist gang, i 2008 og 2009, begynte det i Sør-Norge ett år før vi merket noe her. Så det blir spennende å se hvordan det blir det neste året, svarer Dalmo.

  Inne på hviteverkstedet gjøres den aller mest sensitive jobben. Inn hit slipper kun de mest erfarne og flinkeste metallarbeiderne.

  Og det skjer her inne er topphemmelig.

  - De som jobber her inne får ikke lov til å legge ut jobbilder på Facebook, sier avdelingsleder Geir Steinbakk.

  FÅ DAMER: Marte Forsbø er andreårslærling og en av få kvinner som jobber i produksjonen i Momek-konsernet. - Jeg trives godt blant gutta, sier hun.

  FÅ DAMER: Marte Forsbø er andreårslærling og en av få kvinner som jobber i produksjonen i Momek-konsernet. - Jeg trives godt blant gutta, sier hun. Foto:

  Årsaken er at hemmelig høyteknologi ikke skal havne i hendene til konkurrenter av oppdragsgiverne. Teknologien som lages hos Momek i høst eies av FMC.

  - Det hender potensielle kunder kommer innom på besøk hos oss. Da er vi påpasselige med å rydda unna alt av skisser og tegninger i forkant.

  Produktene blir testet både under trykk og i røntgen. Skjer det en feil, kan det få store konsekvenser.

  - Får vi feil er det seks måneders leveringstid. I verste fall kan jo noe slikt velte et helt prosjekt. Derfor må vi stolte hundre prosent på dem som jobber på hviteverkstedet. De må vite hva de gjør, sier Steinbakk.

  Går gradene

  Én av dem Dalmo har satset på er Aleksander Johansen, som er daglig leder for Momek Personnel. 33-åringen startet i Momek rett etter videregående, og har siden steget i gradene.

  - Som regel er det slik ledere blir rekruttert hos oss. Gjør man en god jobb og er idérik blir man bygget opp. For et par år siden kom Wiggo og spurte meg om jeg ville prøve meg, forteller Johansen.

  Hans jobb er å rekruttere kompetent arbeidskraft, videreutvikle deres kompetanse og ikke minst sørge for at de blir i Momek.

  SJEF: Alexander Johansen er daglig leder for Momek Personnel. En av oppgavene hans er å sørge for at de høyst kursede og sertifiserte arbeiderne får nok jobb. Ofte er løsningen å leie dem ut til andre prosjekter - gjerne i utlandet.

  SJEF: Alexander Johansen er daglig leder for Momek Personnel. En av oppgavene hans er å sørge for at de høyst kursede og sertifiserte arbeiderne får nok jobb. Ofte er løsningen å leie dem ut til andre prosjekter - gjerne i utlandet. Foto:

  Derfor ble personellhåndteringen i Momek skilt ut som et eget datterselskap.

  - På hviteverkstedet jobbes det med svært verdifulle hvite metaller. Det er ingen rom for feil og håndtverket må være perfekt. Det koster millioner og tar flere år å sertifisere en sveiser til å gjøre denne jobben, og slike fagarbeidere er det svært vanskelig å få tak i. Samtidig er det ikke alltid vi har denne typen jobber inne. Da må vi sørge for at våre ansatte har nok å gjøre. Derfor leier vi ofte ut vår arbeidskraft til andre prosjekter i andre land, forklarer Johansen.

  På spørsmål om hva som blir Momek-gründer Wiggo Dalmos neste påfunn, svarer han:

  - Si det. Men vekst og innovasjon har sin pris også. Vekst kan være en utfordring med tanke på kapital og strukturer, og ikke minst kompetansemessig. Det tar mye ressurser og tid, sier han.

  For veksten i seg selv er ikke noe mål for Momek.

  - Våre verdier er mot, ansvar og lyst. I tråd med dette er min visjon og ambisjon over tid er å skape gode og trygge arbeidsplasser gjennom å påta oss store utfordringer, sier Dalmo.

  Artikkeltags