Gå til sidens hovedinnhold

Han startet bedrift for å finansiere hardrock-bandet sitt. Så tok bedriften helt av

Artikkelen er over 6 år gammel

Rockelivet er ikke bare rå spilling i svette øvingslokaler – det er også beintøff butikk.

OSLO/Honningsvåg (Nord24.no) - Jeg hadde lovet hele bandet jobb, så jeg var jo avhengig av å få det til å fungere, ler Fredrik Tveit fra det nye kontorarealet som rommer 24 ansatte rett ovenfor Jernbanetorget i Oslo sentrum. Honningsvågingen er vokalist i hardrockbandet Wellfear, og gründeren bak Medianord – et digitalt mediebyrå som utvikler hjemmesider, applikasjoner og intranett. Hovedkontoret ligger fortsatt i Honningsvåg.

Ting har tatt helt av. Det vil si; metal-bandet er fortsatt preget av det passende dunkle kjellerlivet – men for finansieringskilden, Medianord AS, har det poppet opp lettsindige gylne tider.

 

Tror på å være annerledes

- Jeg tror det er bra å være annerledes. Tenke på en litt annen måte. Og det virker jo som om vi har fått til noe på et utradisjonelt vis, sier sjefen Fredrik Tveit beskjedent.

Han har sin utdannelse innen tradisjonell økonomi og finans. Sjefskontoret hans er kanskje litt mer rotete enn andre sjefskontor – og bedriftslederuniformen er, om ikke utpreget rocka, så iallfall en smule mer laidback; med blårutete skjorte og velbrukte joggesko på knallorange såle. Så leder han da også en bedrift som har som visjon å bidra til at bandet Wellfear tar av internasjonalt – at de får spille konserter med tusenvis av tilhørere i gigastore lokaler. Komme seg på turne i USA og Sør-Amerika hvor mesteparten av fansen deres bor.

- Hos oss er det ikke noe rom for å sitte i finklær og bli høy på seg selv. De ansatte vet jo hvem som er sjef, men det er ikke så viktig. Miljøet er transparent og alle har ansvar. Vi er en bedrift som er «heimana».

Det begynte som et band

 

Heime – det er Honningsvåg – der hovedkontoret er. Og det var også der det hele startet i 2010. Både bandet Wellfear - og tanken om en egen bedrift, som skulle finansiere hardrock-livet. To av bandmedlemmene bodde da i Honningsvåg – to i Oslo. De slet med logistikken og lange avstander. Så Fredrik Tveit bestemte seg. Han solgte alt han hadde i Oslo og dro hjem. Der etablerte han Medianord. Et mediebyrå som har spesialisert seg på å gi kundene mest mulig markedsføring for minst mulig penger. I dag får de over halvparten av inntektene sine gjennom å utvikle googleannonseringer og FB-annonsering til bedrifter. 

- I utgangspunktet hadde jeg bare en bedriftsdrøm om å skaffe jobb til hele bandet. Det ville være så mye lettere om vi alle jobbet under samme tak med en felles arbeidsgiver med tanke på disponering av tid, konserter, øvinger, reiser, ja; satsingen. Og selvfølgelig ante jeg jo at musikken ikke ville bli like fort lønnsomt som en vanlig forretningsidé kunne bli.

Høsten 2011 var Medianord AS en realitet i Honningsvåg, med Fredrik Tveit som eier og daglig leder – og resten av bandet som arbeidstakere. Første driftsår hadde guttene kommet opp i drøye tre millioner i omsetning. Første bøygen var forsert. Rockegutta hadde lønn og kunne finansiere musikkprosjektet sitt uten å måtte leve på nudler.

SFO-gjengen

(Se kort videoreportasje fra guttenes band og bedrift)

 

Tre av bandets fire medlemmer jobber her på kontoret i Oslo nå. En av dem, Simen Fosse, gitarist i Wellfear sitter med ryggen mot døra på et firemannskontor ved siden av Fredrik. Simen har festet et sladrespeil av sjåførspeiltypen ved siden av pc hvor han oftest sitter i sin egen verden og designer webløsninger. 

- De skremte livskiten av meg flere ganger om dagen inntil jeg fikk speilet, forteller han tørt på honningsvågvis.

Simen er en av de yngste i bedriften. På døra inn til firemannskontoret hvor han sitter sammen med Johan Lillegård, Joakim Skarpnes og Nick Rios Haugen har noen funnet stor glede i å teipe opp en hvit plakat merket SFO og en tegning av barn som leker. Det ler de godt av selv. De yngste.

- Vi har et veldig bra miljø på jobb og alle går godt sammen, fastslår Johan.

- Veldig mye kjærlighet, flirer Nick med et overdrevet dramatisk ansiktsuttrykk.

- Men det smitter faktisk også over på kundene at vi har så godt humør, mener Simen.

PÅ «SFO-kontoret» innrømmer de imidlertid at de sjelden spiller metal av typen Wellfear på jobb.

- Det er nok noe mykere det vi spiller her. Men vi føler oss jo egentlig likevel som en liten del av bandet. Vi blir hele tiden oppdatert på hva som skjer. Og alle var på konsert sist gang de spilte i Oslo, medgir Johan og Joakim – begge sørfra og begge litt penere i tøyet.

 

Drivkrafta

Bandet administreres også fra Medianord sine lokaler. De jobber litt på samme vis både med band og bedrift. Lager planer, delmål, strategier. Søker å få mest mulig markedsføring for minst mulig penger. At kunder – og fans – skal være fornøyde. 

Allerede andre driftsår var Medianord en større suksess en forespeilet. Bandet Wellfear hadde sine utgivelser, sine videoer, sine konserter og den internasjonale fanskaren på Facebook med over 400.000 likes tok etter hvert av. Men inntektene, de kom fra Medianord. I 2013 omsatte de for nesten 13 millioner kroner. Året etter var omsetningen over 20 millioner. Lønnsomheten var mer enn forbilledlig. Egenkapitalen blomstret i banken og antall ansatte vokste seg til dagens 24.

- Når det ble mange ansatte og en større virksomhet, så endret ting seg. Det er liksom ikke bare vi lenger. Men bandet er likevel det som er drivkrafta, fastslår sjefen.

Fredag er burgerdag

Fredag er burgerdag i Medianord og de som tillater seg slik føde har ketsjup i munnvikene.

- Resten eter knekkebrød med prim, sier Jan Ove Øyen tørt – trommis og ansvarlig for bedriftens tekniske utvikling.

Jan Ove Øyen har vært med fra starten – han var også med på lasset da Medianord og Wellfear så at de måtte ha kontorlokaler i Oslo, og band og bedriftsledelse flyttet inn i et trekkfullt kollektiv høsten 2012.

- Gulhuset. Det var så dårlig isolert at skoene frøs fast i yttergangen og hendene måtte rives løs fra dørhåndtaket - på innsiden, betror han.

Medianord leide også kontorlokaler som var så shabby at de ikke turte gjøre jobbintervjuer med potensielle ansatte der – av frykt for at de nytilsatte ville løpe om de fikk se hvor de skulle jobbe. Men det var før det. Nå bor de standsmessig i egne leiligheter og de ansatte har vakre omgivelser på jobben.

Litt galimatias

Omsetningsveksten fram til 2014 har vært formidabel. Men den fortsetter ikke like bratt i 2015.

- Jeg vet jo hvorfor – det er ikke fordi markedet ikke er der, men på grunn av fokus. Vi jobbet alt for mye. Vi jobbet ofte til fem om morgenen, sov noen timer og tilbake klokken 08.00.

Likevel ga Wellfear ut singelen «Good day and good night».

- Det var litt galimatias. Vi måtte roe litt ned og få et litt mer normalt liv. Målet er fortsatt vekst – men den kommer ikke prosentmessig til å være like bratt som tidligere år. Det tror jeg ikke. Vi skal jo opprettholde kvalitet. Og så har jo døgnet bare 24 timer.

Nå jobber Fredrik bare i underkant av 16 av dem.  Ikke fordi han må, men fordi han vil. Det gjør en stor forskjell.

- I dag er det mer oppdelt – der vi har en tid med kun fokus på bandet – og en annen for bare bedriften. Slik at vi klarer å være best mulig på hvert område. Vi er profesjonelle – vi skjønner at vi har et ansvar for kunder og har store forpliktelser, sier Fredrik Tveit.

Dessuten går det unektelig mot 2016. I følge strategien skal det bli Wellfears store år.

Medianord AS

Et digitalt mediebyrå som utvikler hjemmesider, applikasjoner og intranett. Hovedkontoret ligger i Honningsvåg. Men de ansatte jobber nå ved kontoret i Oslo.

Daglig leder, styreleder og eier er Fredrik Tveit.

(alle tall i 1000)201220132014
Driftsinntekter32151271320073
Driftsresultat70022054334
Resultat før skatt701
2224
4414

 

VEKST I NORD

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier.

  • Over én million kroner i omsetning
  • Nordnorsk tilhørighet og eierskap
  • Minst 20 prosent vekst i både omsetning og driftsresultat hvert år de siste tre årene
  • Har levert regnskap innen tidsfristen
  • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, vurderes av juryen til å ha et godt produkt eller tjeneste, samt vurderes å ha best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
  • Regnskapstallene er levert til Nord24 av Inform, og tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
  • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 26.november under Næringslivsdagen Nord.

 

Kommentarer til denne saken