SVOLVÆR (Avisa Nordland/Nord24.no):  – Vi jobbet i hver vår konkurrerende bedrift i Lofoten da vi ble kjent med hverandre. Det var også det som gjorde at vi fant ut at vi kunne gjøre noe sammen, forteller Jon Nybø.

– I et prosjekt som involverte dem begge, begynte de høsten 2011 å snakke om å starte en egen bedrift spesialisert på hydraulikk.

– Derav også navnet Lofoten Hydraulikk. Det er på det fagfeltet vi tjener penger. Du kan si det slik at det er det vi kan, poengterer Nybø.

Seks år etter oppstarten er de inne på listen over nordlandsbedrifter som størst vekst samtidig som inntjeningen er i behold.

 

Eksperter

Duoen har begge mange ti år bak seg i verfts- og leverandørindustrien. De fikk også en god start. En fiskebåtreder ønsket at de skulle gjøre en jobb til ca. tre millioner kroner. Det ble en viktig inngangsbillett.

Jobben deres består av å prosjektere og levere komplette hydrauliske anlegg med pumper, vinsjer og kraner til fiskefartøy. Hovedsakelig båter fra 15 meter og oppover.

Fiskeflåten

Oppdragsgiverne er fiskebåtredere. Mange av dem lokale fiskere som vil kjøpe utstyret hos en lokal produsent.  

– Vi er god på snurva, snurp og trål, slår de fast.

Anlegg til garn og line, får andre ta seg av.

2016 ble et foreløpig toppår med 32,6 millioner kroner i omsetning. Resultat før skatt på 4,2 millioner kroner. Årene før har også gitt pluss. men med langt lavere omsetningstall.

Tall som totalt gjør dem til vekstvinnere i Nord-Norge i perioden 2014 til 2016.

– Nei, vi har ikke noe budsjett for 2017, svarer Per Hovde på direkte spørsmål.

– Eller har vi det, spør han sin kollega med et stort smil.

– Målsettingen er å holde det stabilt, humrer Nybø. – 2017 ser bra ut – skynder han seg å legge til. Det de først og fremst er opptatt av er kundene - og ikke økonomien.

– Egentlig snakkes det rett og slett lite økonomi. Det som står på agendaen er å gi kunden det han føler han har krav på. Det er der vi legger inn mest ressurser, følger han opp med. Mye handler om å skape relasjoner og tillit ute hos fiskebåtrederne som er helt avhengig av at utstyret på båten fungerer optimalt – hver eneste dag de er på havet.

Knallhardt

– Det har vært en knallhard periode med mye arbeid nå og vi har rodd i land mange prosjekter. På blokka har vi også mange nye ordrer på levering til nye fiskefartøy, forteller Per.

De deler eierskapet 50/50 og sitter på hver sin pult på samme kontor. Verkstedhaller og en nyinnredet andre etasje, er leid.

Lokalene er blant de eldste industribyggene i havna. Motorlageret er blitt til kontorfløy. Men det er ingen kontorister i bedriften. Med en solid inntjening i bunn har de begynt å tenke tanken om å kjøpe mer egnede lokaler.

Tilbyr noe ekstra

– Vi mener at vi tilbyr en kompetanse innenfor hydraulikk der det var et hull i verftsnæringen i regionen, sier Per.

De er en del av Svolværs sterkt mekaniske industri og verftsmiljø med flaggskipet Skarvik slipen i front.

En håndfull andre dekksutstyrsprodusenter de konkurrenter hardest med, har også tilhold seg i Lofoten og Vesterålen.

Nybygg

Per peker på at timingen også var riktig da de brøt ut og startet bedriten. Han sier de nok også var heldige og startet i en periode med en betydelig fornying av fiskeflåten.

– Oppdragene kom som en stim. Men vi har også kjempet og fått disse jobbene, poengteres det.

Nybø supplerer med at det er mest oppdrag innenfor nybygg. Akkurat nå har de tre nye båter som skal utrustes ved Blokken skipsverft AS i Vesterålen, Sletta verft AS på Mjosundet på Møre og Skogsøy Båt AS i Mandal.

Deretter skal de utstyre fiskefartøy som er under bygging/skal bygges i Polen, Danmark og Tyrkia.

– Vi støtter oss til hverandre, sier de om fordelen med å være to som er eksperter på hydraulikk. I tillegg har de fire ansatte som jobber i de to verkstedene.

Ikke for enhver pris

At omsetningen skyter i været og blir på mange millioner kroner per mann, skyldes at de supplerer egenproduksjonen til de hydrauliske anleggene med kjøp fra leverandører i inn- og utland.

Per trekker litt på det, når spørsmålet er om de vil utvide arbeidsstokken. Nybø nikker – De vil ikke jage etter en høyere omsetning for enhver pris.

– Skal vi ansette flere må det være dyktige fagfolk. Som du ser vi har kjeledress på. Med seks mann i bedriften må alle ta i et tak når det trengs.

– Og det er slik vi vil ha det.

 

FAKTA

• Har spesialisert seg på prosjektering og levering av hydrauliske anlegg til fiskeflåten.

• Bedriften er en del av det sterke verftsmiljøet i Svolvær.

• Leverer anlegg til nye fartøy under bygging både hos norske og europeiske verft.

VEKST I NORD 2017

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier:

  • Over én million kroner i omsetning.
  • Nordnorsk tilhørighet og eierskap.
  • Minst 20 prosent vekst, i både omsetning og driftsresultat, hvert år de siste 3 årene.
  • Har levert regnskap innen tidsfristen.
  • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, ha et godt produkt eller tjeneste, samt best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
  • Regnskapstallene tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
  • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Avisa Nordland, iFinnmark og Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 31.oktober under Næringslivsdagen Nord.