Gå til sidens hovedinnhold

Først gikk de konkurs. Nå driver Bjørn og Frank en suksessbedrift

Og de ansatte får sin den av overskuddet.

Artikkelen er over 6 år gammel

Bjørn Pedersen holder frem en gulgrønn klump før han slår av lyset i rommet.

I det rommet blir mørkt, blusser klumpen opp og lyser opp ansiktet til Pedersen. Magisk? Nesten. Men også helt naturlig. Klumpen er laget av jordalgenater som er utvunnet som et biprodukt i kinesisk gruveindustri.

Stoffet tar til seg og lagrer lys, før det deretter begynner å slippe ut lys etter det er blitt mørkt.

- Hvis du er ute og går tur om høsten, kan du se noen små prikker som lyser opp etter solnedgang, spesielt i nærheten av bekkeutløp. Det er jordalgenater som finnes over alt i naturen og det er verken giftig eller radioaktivt.

Du kan faktisk spise det, selv om det ikke er noe vi anbefaler, forklarer Pedersen, som er salgssjef i Prolink International.

Store prestisjeprosjekter

Bedriften har de siste årene klart å gjøre god butikk på de lysende partiklene.

Konseptet: Etter at stoffet kommer i pulverform fra Kina, blir det bakt inn i en folie som deretter brukes til å lage etterlysende skilt og andre systemer for merking av rømningsveier. Skulle det oppstå en nødsituasjon hvor lyset forsvinner, vil det særegne stoffet kunne lyse opp mot et døgn.

På store offentlige bygg og i skip brukes det også som ledelys som monteres inn i gulvet.

Prolink har levert sine produkter til en rekke store og prestisjetunge prosjekter over hele landet, blant annet Holmenkollen, Bybanen i Bergen, Operaen i Oslo, Media City Bergen og The Edge i Tromsø.

Det vises også på bunnlinjen. I 2014 kunne Prolink International vise til en solid driftsmargin.

Bedt om å overta

Den vesle bedriften i Mo i Rana er i dag Norges-ledende på denne typen rømningsmerking. Den største konkurrenten er elektrobransjen med deres batteridrevne nødlyssystemer.

Prolink International

Hovedkontor: Mo i Rana

Daglig leder: Frank Høyen

Styreleder: Svenn Tovås (68)

Største aksjonær: Bjørn Pedersen (35%) og Frank Høyen (34%)

201220132014
Driftsinntekter12 38418 59422 742
Driftsresultat2 9715 4137 723
Resultat før skatt3 0275 5047 855

Summer i hele tusen

Prolink ble opprinnelig startet i begynnelsen av 90-tallet som en del av den omfattende omstillingen i Mo i Rana i etterkant av at Jernverket ble lagt ned.

Bjørn Pedersen og daglig leder Frank Høyen overtok eierskapet til Prolink i 2002. Da hadde selskapet vært gjennom en konkurs.

- Jeg ble spurt av selskapets bankforbindelse om jeg kunne ta en titt på selskapet. Vi var enige om at her var det et stort potensial. I tillegg fikk jeg en helt barnslig fascinasjon for dette lysende stoffet. Det er sjelden kost i vår alder, så da ble det til at vi sluttet i jobbene våre for å satse på dette her, forteller Høyen.

Nye regler ble viktig

Like etter etter reetableringen av Prolink International i 2002 kom en ny internasjonal sikkerhetsstandard som ble avgjørende for selskapet. I 2009 ble dette fulgt opp av en ny norsk standard.

Da Teknisk forskrift ble revidert i 2010, kjent som Tek10, ble kravet til ledesystem tydeliggjort. Blant annet skulle en rekke type bygg fra da av ha lavtsittende ledelinjer, noe som allerede var standard på fly og skip.

Det ble gjennombruddet for Prolink International.

- At lover og regelverk er blitt tydelig har vært positivt for vår virksomhet. Etter hvert som Tek10 har blitt praktisert i norske bygg så har flere oppdaget at etterlysende ledesystemer tilfredsstiller kravene og fungerer godt. Det har igjen økt omsetningen hos oss, sier Høyen.

Stadig flere har fått øynene opp for de etterlysende produktene som i flere tiår har vært vanlig om bord på skip, men som frem til for ti år siden ikke var brukt på land.

- Vår store styrke er at vi er ledende på lavsittende ledesystemer og at vårt system har minimale vedlikeholdskostnader. Vi gir mellom 15 og 20 års funksjonsgaranti på produktene våre. Besparelsene er, spesielt på lang sikt, store i forhold til elektrisitetsbaserte systemer, sier salgssjef Bjørn Pedersen.

Ingen har sluttet

I dag har Prolink International selgere ansatt i flere byer i Sør-Norge, i tillegg til en håndfull montører rundt om i landet. I fjor ble det ny rekord med 22,7 millioner kroner i omsetning og et resultat på hele 7,7 millioner.

Og de elleve ansatte får også sin del av de stadig økende årsresultatene. De blir hvert år tildelt elleve prosent av overskuddet som bonus.

- De er vår viktigste ressurs. Vi ønsker stabilitet i staben, og da må medarbeiderne få sin del i de årene vi gjør det bra. Det er viktig at folk trives her og har lyst til å bli. Det tror jeg vi har lyktes med, for så langt er det ingen som har sluttet, sier Høyen.

Flere ansatte er også inne på eiersiden i selskapet.

Høyen og Pedersen har store planer videre for selskapet: Omsetningen skal videre opp.

- Vi er flere som jobber med produktutvikling på si av våre vanlige plikter her på huset. Det er viktig for oss at vi hele tiden skal være frempå, sier Pedersen.

Siste skrik er etterlysende nødskilt med innlagt LED-belysning. Systemet kan programmeres slik at LED-belysningen i skiltet slår seg på noen timer i døgnet, slik at skiltene kan brukes i rom som stort sett er mørklagt.

- Vi ser lyst på fremtiden. Kunder som har benyttet seg av produktene våre kommer som oftest igjen når deres neste prosjekt skal realiseres. I tillegg ser vi nå at produktene våre får innpass i stadig flere nye boligblokker, sier daglig leder Frank Høyen.

 

Kommentarer til denne saken