Bjørn Arild Johansen.
Ole Åsheim Tel. (+47) 90547788

Bjørn Arild begynte med en plankehaug. Nå har han alt han kan drømme om

Han har drevet i 30 år (nesten) uten underskudd. Og de tre siste årene har en av bedriftene hans vokst med 482 prosent!
Publisert

Buksa er av merket Armani, men hendene har svarte flekker av olje.

Bjørn Arild Johansen (60) startet med en plankehaug til 8.000 kroner, som han så vidt hadde råd til å betale. 30 år senere eier han en rekke firmaer, massevis av tomter, boliger og næringsbygg– samt hytte på fjellet og en ved sjøen, svært hus med basseng i Alta, cabincruiser, leilighet på Aker Brygge og hus i Spania. Og det er kjøpt med egne penger, ikke andres. I lokalavisen kalles han bare «Baronen».

Men hvordan begynte det?

Da han møtte henne…

Det sies at bak enhver suksessrik mann, står en sterk kvinne.

For Bjørn Arild Johansen passer dette ganske så godt. Det firskårne ansiktet får et mildt drag når han snakker om «kjerringa».

Kona Gunn Johansen (56) har holdt i tømmene både på hjemmebane – og på jobb. De møttes da hun var 17 år.

-  Han hadde en veldig stilig bil, ler hun.

Siden har det blitt mange fine biler: Cadillac, Corvette, Range Rover, Mercedes, BMW…

Etter at hun var ferdigutdannet innen handel og kontor har hun gått fra å drive egen klesbutikk til å overta mye av det administrative i familiebedriften.

Overskudd i (nesten) alle år

Foto:

 

Det er enkelt og nesten litt spartansk på hovedkontoret til Johansen-konsernet. En krone brukes ikke før en krone er tjent.

Kun ett år har endt med regnskapsmessig underskudd på over 30 år – og det var en teknikalitet – aktivering av kostnader før han strengt tatt behøvde.

- Jeg har jobbet meg inn i dette. Jeg startet med en skuff for det som skulle betales, og  en skuff for det som kom inn. Hver dag oppsummerte jeg om det hadde vært en god eller en dårlig dag.

Samlet sett har konsernet en omsetning på rundt 100 millioner kroner. For datterselskapet Bedre Boliger as har det gått spesielt bra. Fasiten de siste tre årene er en vekst på hele 482 prosent (!) – en av de sterkeste vekstene i hele Nord-Norge. Driftsmarginen er imponerende 31 prosent i 2014.

Kremmer fra dag 1

Det sildrer i elva. En laks, to lakser, tre lakser. Ungguttene drar flere og flere rugger på land fra Altaelva. Så gjelder det å snike seg umerket bort fra åstedet. På markedet ble fangsten solgt med en god gevinst. (Enda mer fiskelykke har det blitt senere der han har dratt i land store kontrakter ved Altaelvas bredd).

Han ble tidlig kremmer og har alltid vært god til å regne. Utover «tyvlaksen» har han til og med solgt sokker til venner med ti kroner fortjeneste per par, eller nyttårsraketter via byens drosjer. Eksemplene kunne fylt en hel bok.

Da han startet sin første bedrift flere år senere var det mer ordnede former. Finnmark Mur & Puss var startskuddet for den utdannede vei-ingeniøren. Så kjøpte han en konkursrammet bilforretning og endte opp med å etablere billakkering – som han egentlig ikke hadde peiling på. Samme optimisme hadde han da han fant ut at han skulle lage sin egen spesialstøp av stein til veier. Resultatet ble arbeid døgnet på tamp, men han kom i mål.

- Jeg har bare hoppet i det. Gamblet. Det har vært mange Reodor Felgen-løsninger. Ikke alt har blitt suksess.

- Kjerringa var sur

Foto:

 

Aksjemarkedet har definitivt ikke vært en suksess. Ett år tapte han åtte millioner kroner.

- Kjerringa var sur, men «easy come, easy go….”.

Kona har klipt ut alle avisskriverier opp gjennom årene og satt dem i svarte permer – også de få negative med krangel om kontrakter og rettsoppgjør.

- Med 30 år i bransjen er det ikke til å unngå at det kan bli noen konflikter, sier han.

I dag har han ansatt en advokat som tar seg av papirarbeidet.

Maser og maser

Bjørn Arild Johansen kommer strålende fornøyd ut av kontoret, og kan fortelle at mildt press og masing har gitt 8000 kroner i avslag på en stor ordre. Det er slik han driver. Presser og pruter. Gir seg ikke. Sender aldri mail. Er på telefonen for å kjøpslå. Gir seg ikke før han får tak i beslutningstakerne.

- Hvis man kan spare litt her og der så er det hundretusener når året er omme.

Og årsaken til suksessen er såre enkel:

- Det handler om hardt arbeid.

Den eier jeg, og den eier jeg…..

Foto:

 

Vi kjører ut på tur, forbi huset hans - som skapte overskrifter i lokalavisen fordi det rommet Altas første innendørs svømmebasseng - og inn i skogen.  Oppover og oppover til vi kommer til den nye bydelen Aspemyra.

- Her skal det bli 250 leiligheter, peker han.

Så går veien til Aronnes – der lekte i trærne som guttunge eller «reiet» ørret i bekken  – og der det nå er klappet og klart for bygging av  hele 140 leiligheter.

- Vi har nok å gjøre i minst ti år fremover, bare i boligmarkedet.

Flere av boligene er i tomillionersklassen – nesten uhørt «billig» etter Tromsømålestokk - men en inngangsbillett for unge i boligmarkedet. Han er i den heldige situasjonen at han ikke trenger å gå til banken – han bare bygger – og når det er ferdig starter han å selge.

Sover med telefonen

På kontoret igjen. Kona vil ha sushi til middag («Det er jo tross alt mandag», ler hun).

I 30 år har han jobbet fra morgen til kveld. Stått klokka 6, gått i seng klokka 23.Og sånn har det egentlig fortsatt.

- Jeg sover med mobiltelefonen på nattbordet. Vi har vel knapt hatt ferie.

Men nå blir det mer av det. Tross alt har han «syltet ned» penger i både hytter, leilighet i Oslo og i Spania, cabincruiser og diverse kjøretøy. Men man skal jo ha tid til å bruke det også.

Datteren tar over

Foto:

 

I de siste årene har datteren blitt mer og mer engasjert i bedriften, og han og kona har fått mer tid til å reise.

På papiret har datteren 90 prosent eierskap, men det er B-aksjer. På skattelistene er hun Altas tredje rikeste med en ligningsformue på 66 millioner kroner. Men i realiteten styrer kona og Bjørn Arild fortsatt gjennom deres ti prosent andel A-aksjer.

Tidligere drev datteren klesbutikk, akkurat som moren. Nå blir hun stadig mer engasjert i konsernet. Denne dagen gjør hun avtaler på kontoret, men hun ordner også lunsj til gutta på gulvet og vasker leiligheter klare for salg.

- Før kunne hun komme klokka 10 og gå klokka 14. Sånn kan vi ikke ha det. Men de siste årene har hun vist stadig mer interesse for bedriften. Men nå er ungene store og motivasjonen er tilstede.

- Jeg føler at sjansen jeg har fått fra min mor og min far må jeg ta vare på, og at vi kan drive videre i mange generasjoner, sier Birgitte Johansen (35)

BEDRE BOLIGER AS

Nøkkeltall (i hele tusen)

2012

2013

2014

Sum driftsinnt.

8 264

21 574

47 811

 
Driftsresultat

2 193

5 839

15 231

 
Ord. res. f. skatt

2 168

5 871

15 241

 

BEDRE BOLIGER AS

 • Hovedkontor i Alta i Finnmark
 • Driver med boligutvikling
 • Datterselskap i familiekonsern som driver med billakkering, mur og puss, boliger, tomter og kontorer.
 • Daglig leder: Bjørn Arild Johansen

 • Styreleder: Bjørn Arild Johansen

 • Eiere: B.Johansen Holding, som igjen eies av….

  Navn

  Ant. aksjer

  Andel

  BIRGITTE JOHANSEN

  882

  90,00%

  BJØRN ARILD JOHANSEN

  49

  5,00%

  GUNN JOHANSEN

  49

  5,00%

VEKST I NORD

De nominerte bedriftene er de beste i hvert sitt fylke, rangert etter følgende kriterier.

 • Over én million kroner i omsetning
 • Nordnorsk tilhørighet og eierskap
 • Minst 20 prosent vekst i både omsetning og driftsresultat hvert år de siste tre årene
 • Har levert regnskap innen tidsfristen
 • Vinneren skal, i tillegg til sterk økonomisk vekst, vurderes av juryen til å ha et godt produkt eller tjeneste, samt vurderes å ha best mulighet for regional, nasjonal og eventuell internasjonal vekst.
 • Regnskapstallene er levert til Nord24 av Inform, og tar utgangspunkt i tall fra regnskapstjenesten Proff Forvalt.
 • Vekst i Nord presenteres i samarbeid med Næringslivsdagen Nord, som er finansiert av Nordlys, Innovasjon Norge og Norinnova. Førstepremien på 150.000 kroner deles ut 26.november under Næringslivsdagen Nord.

vin2.jpg

LES OGSÅ: Disse 71 bedriftene har vokst mest i nord. Kjemper om pris på 150.000 kroner

Artikkeltags