Gå til sidens hovedinnhold

Får bygge gigantisk vindkraftanlegg i Tromsø

Artikkelen er over 5 år gammel

- Sikrer forsyningssikkerheten.

Olje- og energidepartementet har i dag gitt konsesjon til tromsøselskepet Norsk Miljøkraft Raudfjell AS for bygging og drift av Raudfjell vindkraftverk på Kvaløya i Tromsø kommune. Dermed er det åpnet for å bygge ut både Raudfjell og Kvitfjell.

Utbyggingen vil koste 3- 3,5 milliarder kroner. Om både Kvitfjell og Raudfjell bygges ut, vil de bli landets nest største vindkraftverk og forsyne rundt 40.000 husstander. Bare Kvitfjell alene kan forsyne Tromsø med strøm.

SE BILDENE:

Bildeserie

Slik blir utsikten

 

Ventet tre år

Kvitfjell og Raudfjell har allerede fått konsesjon. Men utbygger, tromsøfirmaet Norsk Miljøkraft AS, har ventet tre år på en avgjørelse etter at utbyggingen av Raudfjell ble klaget inn av ti forskjellige instanser. De viste blant annet til støy, stor endring av landskapets visuell karakter, tapt område for jakt og fiske, og fare for forurensning. Uten Raudfjell ville ikke prosjektet være lønnsomt.

LES OGSÅ: I dag har de ventet tre år på svaret. Nå avgjøres det om Tromsø får landets nest største vindkraftverk

Nå har departementet avvist klagene.

- Raudfjell og Kvitfjell utgjør til sammen den største vindkraftutbyggingen i Nord-Norge, og er blant de beste prosjektene som så langt har fått endelig konsesjon. Utbyggingen vil kunne gi et betydelig bidrag til å oppfylle målet om ny fornybar kraftproduksjon i det norsk-svenske elsertifikatmarkedet. Vindkraftverkene gir også en positiv effekt for forsyningssikkerheten i regionen, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Lien besøkte tirsdag Tromsø i forbindelse med WPC Leadership Conference.

Departementet har kommet til at fordelene ved denne betydelige utbyggingen er større enn ulempene.

- Det er i den forbindelse lagt vekt på hva en slik stor utbygging vil bety for oppfyllelsen av våre fornybarmål her til lands, melder departementet i en pressemelding.

Kommentarer til denne saken