Gå til sidens hovedinnhold

Vurderer å kjøpe Sydvaranger gruve

Artikkelen er over 5 år gammel

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS), som har hovedkontor i Risøyhamn i Nordland, inne i en prosess som kan føre til oppkjøp av Sydvaranger.

Det bekrefter administrerende direktør Frode Nilsen overfor Ságat.

– Foreløpig har vi ikke konkludert om vi utpå nyåret vil gi et bud på konkursboet, som rår over enorme malmressurser, sier Frode Nilsen.

Om selskapet kjøper opp konkursboet og starter opp med jernmalmproduksjon, vil det i så fall skje i samarbeid Tschudi AS, som eier mye av områdene og infrastrukturen. Tschudi AS og LNS har vært i dialog hele veien.

– Det er her en forutsetning at vi stiller på lag med Tschudi, sier han til den samiske avisen.

Leonhard Nilsen & Sønner har bygget seg opp på store oppdrag for Store Norske og har blant annet unik kompetanse på tunnelarbeid. De har også jobbet for Sydvaranger tidligere.

Frode Nilsen har med egne ord forkjærlighet for Sydvaranger, fra allerede tilbake i 1992 til 1994 da LNG drev underjordsdrift for daværende AS Sydvaranger. Og det er underjordsdrift de nå vurderer å starte med.

– Med dagbrudd er utnyttelsesgraden kun rundt tretti prosent, men metoden LNS benytter, og er den samme som LKAB bruker, gjør at man får 90 prosent malm når en følger årene inne i fjellet, sier Nilsen til Ságat.

Milliardkrav

Ifølge Dagens Næringsliv er det meldt inn krav på totalt 3,5 milliarder kroner etter konkursen i gruveselskapet. Brorparten av dette – 80 prosent – er krav fra morselskapet Northern Iron og fra DNB.

– 90 krav er meldt inn til konkursboet, på til sammen 3,54 milliarder kroner, sier bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein. Han vil ikke opplyse om nøyaktig hvor stort tap DNB og andre kreditorer har før listen over kreditorer legges fram ved bostyrets innberetning i januar.

– Vårt krav i boet etter Sydvaranger Gruve er på 949 millioner kroner. Vi har så langt ikke realisert noe av pantet vårt, og vi samarbeider med boet om dette nå, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB. Han vil ikke si hvor stort tap banken lider som følge av konkursen, men viser til at DNB over lengre tid har rapportert om nedskrivninger i gruvesektoren.

Pant

– Vi har tatt det aller meste av våre tap knyttet til Syd-Varanger allerede, og det dreier seg dessverre om betydelige beløp, sier Midteide. Fordi banken har pant i en del eiendeler, blir tapet lavere enn kravet som er meldt inn, sier han.

Det at utstyret i gruva er pantsatt, blant annet til DNB, bidrar til at de fleste andre kreditorene trolig ikke får dekket sine krav.

Tschudi Shipping Company og Innovasjon Norge var også blant gruveselskapets største kreditorer og risikerer tap på opp mot hundre millioner kroner hver, ifølge avisen. 

Kommentarer til denne saken