Widerøe reduserer tilbudet på en rekke av selskapets kortbaneruter fra 1. oktober. Årsaken er svikt i etterspørselen som følge av koronapandemien.

Destinasjonene som rammes er Skagen, Vadsø, Kirkenes, Florø og Hovden, skriver selskapet i en pressemelding.

– Widerøe er ikke fornøyd med det rutetilbudet som de berørte destinasjonene får som følge av de justeringer som vi nå er nødt til å gjøre. Dessverre har vi ingen valg og er nødt til å tilpasse oss de rammebetingelsene og etterspørsel som til enhver tid gjelder, sier kommersiell direktør Christian Skaug i Widerøe i pressemeldingen.

Rammer Tromsø

Kuttene rammer flere ruter i Nord-Norge:

Direkteruten fra Skagen til Tromsø kuttes. Passasjerer som skal til og fra Tromsø må da reise via Bodø. Widerøe beholder to daglige avganger mellom Bodø og Skagen.

Widerøe fjerner formiddagsavgangen fra Vadsø til Troms. Det går da to fra daglige avganger til en avgang.

Widerøe går fra to til en daglig avgang Kirkenes og Tromsø.

Ruter mellom Florø og Bergen/Oslo kuttes også. Det samme gjelder Hovden-Oslo.

Anbudsrutene som Widerøe flyr på oppdrag fra Samferdselsdepartementet berøres ikke av endringene.

LES OGSÅ: Vil kutte flyavgift for å redde Widerøe-ruter

LES OGSÅ: Widerøe kutter 4000 avganger: - Vi er i en fortvilt situasjon

Sliter med lønnsomheten

Widerøe har i flere år slitt med lønnsomheten på kommersielle kortbaneruter. De varslet allerede før koronaepedemien at ruter kom til å bli kuttet. Dette ble avventet noe etter at regjeringen justerte avgiftstrykket for kortbaneflyvninger. Men nå er etterspørselen gått kraftig ned. Samtidig fases koronatiltakene ut:

- Samferdselsdepartementet har sørget for kjøp av et minimumstilbud på kommersielle kortbaneruter siden mars for å sikre kritisk infrastruktur i distriktene. Dette kjøpet opphører fra oktober. Norske myndigheter var også tidlig ute og besluttet lettelser i skatter og avgifter for å avhjelpe en kriserammet luftfartsnæring. Disse lettelsene opphører 31.oktober. Med den markedssituasjonen vi ser fremover og de rammebetingelser som vil gjelde, er Widerøe dessverre nødt til å redusere tilbudet på en rekke kommersielle kortbaneruter, skriver selskapet i pressemeldingen.