Widerøe har inngått kontrakt med den brasilianske flyfabrikanten Embraer om kjøp at tre jetfly og opsjon på levering av ytterligere tolv fly. De tre nye maskinene skal leveres neste år.

Nord24.no skrev tidligere i vinter om planene. Nå er Widerøe-sjef Stein Nilsen i Brasil for å skrive under kontrakt på de første flyene.

Embraer E190-E2 har et betydelig lavere utslipp enn dagens fly i samme kategori. Widerøe opererer i dag en flåte på 41 canadiskproduserte fly av typen Bombardier Dash-8 turbopropell.

– Prosjektet med å få på plass denne historiske satsingen har vært en dugnad i Widerøe, der både medarbeidere og eiere har bidratt, sier administrerende direktør i Stein Nilsen.

Nye arbeidsavtaler

I en pressemelding oppgir selskapet av kontrakten er signert etter et positivt utfall av uravstemninger om nye kollektivavtaler hos både piloter og kabinansatte.

– Prosjektet med å få på plass denne historiske satsingen har vært en dugnad i Widerøe, der både medarbeidere og eiere har bidratt, sier administrerende direktør i Stein Nilsen.

Grunnen til at det norske selskapet valgte Embraer er at leverandøren tilbyr en familie av flymodeller som passer Widerøes strategi og markeder godt. Disse gir selskapet mulighet til å videreutvikle dagens ruter og satse på nye områder, heter det.

Flytypen gir betydelig lavere CO2-utslipp og mindre støy. Ved å tilby flytypen håper Widerøe å kunne være en attraktiv underleverandør til andre flyselskap som leier inn mindre fly på enkelte strekninger.

(saken fortsetter under videoen)

Embraer E190 E2

Widerøe har bestilt tre Embraer E190 E2, med opsjon på ytterligere 12 fly.

Embraer har produsert E-Jet siden 2004 og utvikler nå arvtakeren E2. Den kommer med moderne motor- og materialteknologi, noe som skal muliggjøre lavere drivstofforbruk og mer kosteffektivt vedlikehold enn hos forgjengeren.

E2 skal leveres i tre versjoner – E175-E2 med inntil 90 seter, E190-E2 med inntil 114 seter og E195-E2 med inntil 138 seter.

Tekniske spesifikasjoner:

Maks hastighet: 890 km/t

Vingespenn: 33,7 meter

Lengde: 36,3 meter

Antall seter: 114

Rekkevidde: 1800 nautiske mil (cirka fire timers flytid)

(Kilde: DN, NTB)

Widerøe har opsjon for å for å øke til 15 fly innen noen år. Totalsummen kan bli på syv milliarder kroner.

– Jeg kan ikke si hvor mye vi betaler for flyene, men det er vel godt kjent at ingen flyselskaper ender med å betale listepris. Dette er en god avtale for Widerøe, sier Stein Nilsen til DN.

– Vi er selvsagt begeistret. Det er krydret med at det blir en stor utfordring å løfte en helt ny satsing i selskapet, sier han.

Widerøe delte i fjor opp selskapet. Fly og eiendom er nå skilt ut i egne selskap, mens de ansatte er i morsselskapet.

Widerøe opererer i dag en flåte på 41 canadiskproduserte fly av typen Bombardier Dash-8 turbopropell.